26.3.2024. Επιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών στο 4ο Δ.Σ. Κορίνθου

26_3_2024_Επιμορφωτική_Συνάντηση_ΠΕ70_ΡΗΤΟΡΙΚΟΙ_ΑΓΩΝΕΣ

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024 και ώρες 12.00-14.00 πραγματοποιήθηκε στο 4ο Δ.Σ. Κορίνθου επιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών Α/θμιας εκπαίδευσης των Ε΄και ΣΤ΄τάξεων με τίτλο: «Διαβάζω με νόημα, μιλώ αυθόρμητα, προτρέπω με πειθώ: Καλλιεργώντας τον προφορικό λόγο και τις επικοινωνιακές δεξιότητες των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Την επιμόρφωση διοργάνωσε η Σύμβουλος Εκπαίδευσης της 1ης εκπαιδευτικής περιφέρειας Κορινθίας, Αναστασία Γκιόκα, σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, την Επιτροπή Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (ΙΡΕΣΕ).

Στο πλαίσιο της επιμορφωτικής συνάντησης δόθηκαν θεωρητικές γνώσεις αλλά και πρακτικές συμβουλές  για την αποτελεσματική εμψύχωση και καθοδήγηση των μαθητών/τριών εκ μέρους των εκπαιδευτικών αναφορικά με τα ρητορικά αγωνίσματα της νοηματικής ανάγνωσης, του αυθόρμητου και προτρεπτικού λόγου με αφορμή τη διοργάνωση των 4ων Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Πελοποννήσου 2024.

 

18.5.2023. Γενική Συνέλευση των μελών του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.

Την Πέμπτη 18 Μαϊου 2023 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Γενική Συνέλευση των μελών του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (ΙΡΕΣΕ). Μοιραστήκαμε ένα ευχάριστο απόγευμα γιορτάζοντας την έκδοση του νέου συλλογικού τόμου (e-book) «H Ρητορική του Πολέμου και της Ειρήνης», κάνοντας έναν απολογισμό των δράσεων του προηγούμενου έτους και συζητώντας ιδέες για μελλοντικές δράσεις μας. Ευχαριστούμε όλες και όλους για την παρουσία, τον χρόνο, τη θετική διάθεση και την υποστήριξη του ΙΡΕΣΕ.

Εκ μέρους του Δ.Σ.

 

 

13 & 14/5/2023. Πρόσκληση στους 3ους Θουκυδίδειους Ρητορικούς Αγώνες του Δ. Αλίμου στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ειρήνης

Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για το ΙΡΕΣΕ, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνεργασίας με τον Δήμο Αλίμου και τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Αλίμου, που στηρίζουν με θέρμη τη ρητορική με ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις, να συμμετέχουμε και φέτος μαζί τους στην ευρύτερη εκπαιδευτική δράση «Εβδομάδα Ειρήνης στα σχολεία του Αλίμου». Καρπός αυτής της εκπαιδευτικής δράσης είναι ένα διήμερο εκδηλώσεων μαθητών/τριών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή 13 και 14 Μαϊου 2023. Στο πλαίσιο αυτού του διήμερου θα πραγματοποιηθούν και οι 3οι Θουκυδίδειοι Ρητορικοί Αγώνες για μαθητές/τριες Γυμνασίων και Λυκείων με θέμα «Μιλώντας για την ειρήνη, λοιπόν…» συνεχίζοντας την παράδοση προηγούμενων ετών. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στη διοργάνωση και σε όλους του συντελεστές!

Eγγλέζου, Φ. 2013β. Αγώνες αντιλογίας (debate) και επιχειρηματολογία στη διδακτική προσέγγιση του γνωστικού αντικειμένου της γλώσσας (2013), στα πρακτικά του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου της ΠΕΣΣ (Κόρινθος, 23-4 Νοεμβρίου 2013) με τίτλο «Σύγχρονες Διδακτικές Προσεγγίσεις». Τόμος 1, σσ. 114-124.

Περίληψη
H παρούσα εισήγηση στοχεύει στην ανάδειξη των αγώνων αντιλογίας στο πλαίσιο
αναζήτησης αποτελεσματικών μέσων διδασκαλίας του γνωστικού αντικειμένου της
γλώσσας. Γίνεται λόγος για βελτίωση των προφορικών και γραπτών ικανοτήτων
οργάνωσης και χρήσης της γλώσσας. Χάρη στην αντιλογία οι μαθητές ασκούνται
στην ενεργητική ακρόαση και κατανόηση της αντίθετης άποψης, καλλιεργούν τον
ορθολογισμό, την κριτική σκέψη και την ενσυναίσθηση. Ως ‘προθάλαμος’ κριτικού
προβληματισμού και νοηματοδότησης της πραγματικότητας, οι αγώνες αντιλογίας
συντελούν στη διαμόρφωση κοινωνικοπολιτιστικών στάσεων, ενώ σφυρηλατούν τη
διαμόρφωση κριτικά σκεπτόμενων, δημοκρατικών πολιτών. Η επίτευξη των
παραπάνω στόχων προϋποθέτει τη λειτουργική ενεργοποίηση των
γραμματικοσυντακτικών, σημασιολογικών και επικοινωνιακών δομών της γλώσσας
μέσα από διαλογικές διαδράσεις με κλιμακωτό βαθμό δυσκολίας ανάλογα με τις
αναπτυξιακές δυνατότητες των μαθητών.

Φωτεινή Εγγλέζου. Αντιλογία και επιχειρηματολογία final

30.11.2019. Aνακοίνωση για την έναρξη του Β΄κύκλου λειτουργίας του ρητορικού-θεατρικού ομίλου «ῥηΘῆναι»

Mε μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάιο του 2020 θα λειτουργήσει ο Β΄κύκλος του ρητορικού-θεατρικού ομίλου του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας «ῥηθῆναι» (σημαίνει … ας ειπωθεί…) με θέμα:

Από τον τραγικό δραματικό λόγο και τη λαϊκή παραμυθιακή αφήγηση, σε σύγχρονες μορφές μεταθεατρικής έκφρασης και επικοινωνίας».

Β΄ Κύκλος συναντήσεων: Ιανουάριος-Μάιος 2020
3ο ΓΕΛ Αλίμου

Το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας στο πλαίσιο των δράσεων ανάδειξης και μελέτης της ρητορικής ως τέχνης, γνώσης και δεξιότητας ζωής με σοβαρό αντίκτυπο στην προσωπική εξέλιξη αλλά και την καλλιέργεια δημοκρατικού ήθους και προτύπων αποτελεσματικής επικοινωνίας και έκφρασης, καλεί τα μέλη του αλλά και όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη του λόγου στη «συμ-βιωτική σχέση» της με άλλες μορφές τέχνης, όπως αυτής του Θεάτρου και της Προφορικής Παραμυθιακής Αφήγησης, να συμμετάσχουν στον Β΄ Κύκλο συναντήσεων του Ρητορικού-Θεατρικού Ομίλου «ῬηΘῆναι».
Στο πλαίσιο του δεύτερου Κύκλου συναντήσεων, επιχειρείται η ενεργητική διερευνητική μελέτη και προσέγγιση των δομών βάθους αλλά και των επικοινωνιακών δομών εκδήλωσης αφετηριακών δραματικών κειμένων και λαϊκών παραμυθιακών αφηγήσεων με απώτερο στόχο τη σύνθεση και δημιουργία ενός νέου κειμένου σύγχρονης αναφορικότητας. Ενός μετα-κειμένου, δυνάμει έτοιμου να καταξιωθεί ως λόγος, ο οποίος εκφωνείται, εν-τέχνως, ενώπιον κοινού είτε για να τέρψει είτε για να προβληματίσει.
Ο Ρητορικός-Θεατρικός ‘Ομιλος του Ι.Ρ.Ε.ΣΕ., «ῬηΘῆναι», ξεκίνησε για πρώτη φορά τη δράση του τον Μάρτιο του 2019, με τον Α΄ Κύκλο συναντήσεων, με θέμα «Εισαγωγή στη Ρητορική του Θεατρικού Λόγου». Με την ολοκλήρωσή του, τα μέλη του συμμετείχαν στους 2ους Θουκυδίδειους Ρητορικούς Αγώνες του Δήμου Αλίμου, με επίδειξη νοηματικής ανάγνωσης έξι μονολόγων από έργα της αρχαιοελληνικής τραγωδίας υπό τον τίτλο: «… για ν’ ανασάνει ο καημός, να πάρει ο πόνος τέλος».
Ο Όμιλος «ῬηΘῆναι» γενικότερα, ευελπιστεί:
Να αποτελέσει ένα δραστήριο και ζωντανό κύτταρο προαγωγής της τέχνης του λόγου (λόγου, πάθους και ήθους).
Nα φέρει με βιωματικό τρόπο τους συμμετέχοντες σε επαφή με την τέχνη και τις τεχνικές του Θεάτρου και της Προφορικής Αφήγησης παρέχοντας ευκαιρίες δημιουργικής ενασχόλησης και καλλιέργειας δεξιοτήτων λεκτικής και μη λεκτικής (σωματικής) έκφρασης και επικοινωνίας, νοηματικής ανάγνωσης, αφήγησης ή αυθόρμητου λόγου, έκθεσης σε κοινό, διαλεκτικής ανταλλαγής απόψεων, επιχειρηματολογίας.
Nα κινητοποιήσει και ενισχύσει την κριτική ικανότητα και την ερευνητική κλίση του ατόμου μέσα από τη μελέτη ρόλων, χαρακτήρων και καταστάσεων.
Nα συμβάλει στη διερεύνηση ατομικών και κοινωνικών αναπαραστάσεων, στη διεύρυνση γνώσεων και δεξιοτήτων, στην ανάδειξη και επεξεργασία ζητημάτων που απασχολούν τις ανθρώπινες κοινωνίες σε διαχρονικό και συγχρονικό επίπεδο.
Nα προσφέρει μέσα από την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη θεατρική τέχνη ή την τέχνη της αφήγησης και τη μελέτη αρχέτυπων κειμένων (λαϊκών ή έντεχνων, κλασικών ή σύγχρονων λογοτεχνικών, θεατρικών έργων ή διακειμενικών συνθέσεων), τη δυνατότητα διερεύνησης της σχέσης ρητορικής και θεάτρου και, ταυτόχρονα, εξέλιξης των επικοινωνιακών, εκφραστικών δεξιοτήτων και της δημιουργικότητάς τους.
Nα αποτελέσει έναν τόπο συνάντησης, αλληλεπίδρασης, έκφρασης και δημιουργίας, αισθητικής απόλαυσης και ψυχ-αγωγίας, ανάδυσης ιδεών και πρωτότυπων παιδευτικών πρακτικών. Έναν τόπο διασύνδεσης της ρητορικής τέχνης με τις ανάγκες και απαιτήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας αλλά και τις προκλήσεις του μέλλοντος καθώς και συμβολής της ρητορικής στην καλλιέργεια ενεργών και ενσυνείδητων δημοκρατικών πολιτών.
Ο Β΄ Κύκλος (12) συναντήσεων του Ομίλου, από τον Ιανουάριο έως το Μάιο του 2020, θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα του 3ου ΓEΛ Αλίμου (Δωδεκανήσου 12, Άλιμος – πλησιέστερος σταθμός μετρό Ηλιούπολης) χάρτης.
Οι συναντήσεις θα έχουν διάρκεια δυόμισι ώρες (18:30-21:00) και θα πραγματοποιηθούν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες με σταθερά καθορισμένη ως ημέρα συνάντησης, την Τρίτη.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ:
Τρίτη 14 & 28 Ιανουαρίου
Τρίτη 4 & 18 Φεβρουαρίου
Τρίτη 3, 17 & 31 Μαρτίου
Τρίτη 7, 14 & 28 Απριλίου
Τρίτη 5, 19 Μαΐου
Ημέρα παρουσίασης του προγράμματος (θα ανακοινωθεί αργότερα)
Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος λόγω του βιωματικού χαρακτήρα των μαθημάτων, ενώ η παρακολούθηση του συνόλου των συναντήσεων και η παρουσίαση του παραστατικού προϊόντος, το οποίο θα προκύψει από αυτές, δεσμεύει τα μέλη.
Οι συμμετέχοντες-μέλη του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.- στον Β΄ Κύκλο συναντήσεων του Ομίλου «ῬηΘῆναι», δεν επιβαρύνονται οικονομικά.
Οργάνωση, συντονισμός συναντήσεων του Β΄ Κύκλου και διδασκαλία/θεατρική εμψύχωση: Ιωάννα Μενδρινού, Δρ Θεατρολογίας, Μ.Ed. Θέατρο στην Εκπαίδευση, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας, Αντιπρόεδρος του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.
Παράδοση μαθημάτων/εμψύχωση παραμυθιακής αφήγησης: Δημήτρης Μάλλης, Μέλος του Δ.Σ. του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε., Εκπαιδευτικός, Μουσικός, Αφηγητής Παραμυθιών-Δημιουργός της ομάδας ΠΑΡΑΜΥΘΑΝΘΟΣ.
Στον Β΄Κύκλο συναντήσεων θα πραγματοποιηθούν και δύο μαθήματα ρητορικής / ρητορικά προγυμνάσματα: Φωτεινή Εγγλέζου, Δρ Διδακτικής Γλώσσας και Ρητορικής, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, Καθηγήτρια Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Πρόεδρος του ΙΡΕΣΕ.
Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του Β΄ Κύκλου, παρακαλούνται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής έως την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020, στην ηλεκτρονική φόρμα:

https://forms.gle/wjWYUiXVYUie45vQ9

Η ενημέρωση για την αποδοχή ή όχι της αίτησης συμμετοχής θα γίνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στο E-mail : irese.rhetoric@gmail.com
ή στο e-mail: mendrinio70@gmail.com.

Η πρόεδρος
του Δ.Σ.
Φωτεινή Εγγλέζου

 

 

Eγγλέζου, Φωτεινή (2013). Αγώνες αντιλογίας (debate) και επιχειρηματολογία στη διδακτική προσέγγιση του γνωστικού αντικειμένου της Γλώσσας

Αγώνες αντιλογίας (debate) και επιχειρηματολογία στη διδακτική προσέγγιση του γνωστικού αντικειμένου της γλώσσας

Περίληψη: H παρούσα εισήγηση στοχεύει στην ανάδειξη των αγώνων αντιλογίας στο πλαίσιο αναζήτησης αποτελεσματικών μέσων διδασκαλίας του γνωστικού αντικειμένου της γλώσσας. Γίνεται λόγος για βελτίωση των προφορικών και γραπτών ικανοτήτων οργάνωσης και χρήσης της γλώσσας. Χάρη στην αντιλογία οι μαθητές ασκούνται στην ενεργητική ακρόαση και κατανόηση της αντίθετης άποψης, καλλιεργούν τον ορθολογισμό, την κριτική σκέψη και την ενσυναίσθηση. Ως ‘προθάλαμος’ κριτικού προβληματισμού και νοηματοδότησης της πραγματικότητας, οι αγώνες αντιλογίας συντελούν στη διαμόρφωση κοινωνικοπολιτιστικών στάσεων, ενώ σφυρηλατούν τη διαμόρφωση κριτικά σκεπτόμενων, δημοκρατικών πολιτών. Η επίτευξη των παραπάνω στόχων προϋποθέτει τη λειτουργική ενεργοποίηση των γραμματικοσυντακτικών, σημασιολογικών και επικοινωνιακών δομών της γλώσσας μέσα από διαλογικές διαδράσεις με κλιμακωτό βαθμό δυσκολίας ανάλογα με τις αναπτυξιακές δυνατότητες των μαθητών.

1. Η διαχρονική παιδαγωγική χρήση της αντιλογίας

Η έκφραση αντίθετων απόψεων / επιχειρημάτων αναφορικά με ένα θέμα αποτελεί άξονα της αντιλογίας. Η παιδαγωγική αξιοποίηση των αγώνων αντιλογίας (debate <battuere: λατ.) απαντά από την αρχαιότητα. Η αρχή των δισσών λόγων του Πρωταγόρα, «πατέρα της αντιλογίας» (Combs & Bourne, 1994), βασίζεται στη διασταύρωση τουλάχιστον δύο επιχειρηματολογικών θέσεων σχετικά με ένα ζήτημα και θέτει…

Εγγλέζου, Φωτεινή (2016). Διαχρονική θεώρηση της παιδαγωγικής διάστασης της αντιλογίας

Διαχρονική θεώρηση της παιδαγωγικής διάστασης της αντιλογίας (debate)

Εγγλέζου Φωτεινή

Περίληψη

Στόχος της εισήγησης είναι η διαχρονική ανάδειξη της παιδαγωγικής διάστασης της αντιλογίας. Η μελέτη επισημαίνει ότι από την αρχαιότητα έως σήμερα η αντιλογία, σε επίπεδο εκπαιδευτικής θεωρίας και πράξης, συνέβαλε στην καλλιέργεια του δίπλευρου τρόπου σκέψης και της εκφοράς αντικρουόμενων επιχειρημάτων σχετικά με ποικίλα θέματα. Αυτό το διακριτό γνώρισμα καθιστά την αντιλογία ένα πολυδύναμο παιδαγωγικό εργαλείο, παρά τις όποιες αρνητικές κριτικές έχουν διατυπωθεί σχετικά στο πέρασμα των αιώνων. Μέσα από τη σύγχρονη εφαρμογή της, τα ρητορικά διδάγματα της σοφιστικής παιδαγωγικής, του Κικέρωνα, του Κοϊντιλιανού και άλλων ρητοροδιδασκάλων επικαιροποιούνται. Η αντιλογία συσχετίζεται με την καλλιέργεια του κριτικού γραμματισμού και της κριτικής σκέψης, την αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων, τη βελτίωση επικοινωνιακών δεξιοτήτων σε προφορικό και γραπτό επίπεδο. Επίσης, η παιδαγωγική αξία της κρίνεται καθοριστική για την πολιτική διαπαιδαγώγηση και την αποδοχή της διαφορετικότητας στο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι. Τέλος, η διαχρονική θεώρηση της παιδαγωγικής διάστασης της αντιλογίας εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο μελέτης της ρητορικής παιδείας και της απόπειρας αποτελεσματικής αναπροσαρμογής και εισαγωγής της στη σύγχρονη εκπαιδευτική πράξη.

Λέξεις-Κλειδιά: αγώνες λόγου, αντιλογία,  επιχειρηματολογία, ρητορική παιδεία

Εισαγωγή
Στο ξεκίνημα μιας εισήγησης σχετικής με την παιδαγωγική διάσταση της τεχνικής της αντιλογίας, ως παρουσίασης αντίθετων επιχειρημάτων για το ίδιο θέμα, εύλογα γίνεται αποδεκτή, ως φυσική απόρροια του εξεταζόμενου θέματος, η διατύπωση ενός ζεύγους αντιθετικών ερωτημάτων, όπως των ακόλουθων: η εφαρμογή της αντιλογίας,ως έκφανση της ρητορικής παιδείας, στη σύγχρονη παγκόσμια εκπαιδευτική πράξη (θεσμοθετημένοι αγώνες αντιλογίας, σύσταση ρητορικών ομιλών μαθητών, φοιτητών, ενηλίκων, εφαρμογές της ρητορικής παιδαγωγικής στη διδακτική πράξη σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες), αποτελεί μια εκπαιδευτική ‘μόδα’ της εποχής με ημερομηνία λήξης; Ή μήπως, εντέλει, η χρήση της εκφράζει τη συνειδητοποιημένη ανάγκη της εκπαιδευτικής κοινότητας για μόνιμο εμπλουτισμό της διδασκαλίας με αναπροσαρμοσμένα -στα δεδομένα της εποχής- διδάγματα της ρητορικής παιδείας; Η διατύπωση των παραπάνω ερωτημάτων, πιθανόν, μας φέρνει αντιμέτωπους με την κατάσταση «απορίας» και αμφιβολίας στην οποία, πρώτος, ο σοφιστής Πρωταγόρας επεδίωκε να εκθέσει τους μαθητές του, μέσα από την υποστήριξη αντικρουόμενων…

Εγγλέζου, Φωτεινή (2017). Διδασκαλία της επιχειρηματολογικής πειθούς και ρητορική παιδαγωγική

Διδασκαλία της επιχειρηματολογικής πειθούς και ρητορική παιδαγωγική: ένα παράδειγμα πειραματικής εφαρμογής σε μαθητές Δημοτικού

Φωτεινή Εγγλέζου¹
¹ Ph.D., Μ.Α. Διδακτικής της Γλώσσας και Ρητορικής, Διευθύντρια 2ου Δ.Σ. Αλίμου
Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,
Email:fegglezou@yahoo.gr

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
H παραγωγή επιχειρηματολογικού λόγου δημιουργεί μια σημαντική επικοινωνιακή περίσταση. Καλεί τους μαθητές να αναπτύξουν τη λογική σκέψη, ως προϊόν συλλογιστικής, να καλλιεργήσουν διαλογικές επικοινωνιακές δεξιότητες, ως διαλεκτική διαδικασία, και να χειριστούν λειτουργικά τις γραμματικο-συντακτικές δομές της γλώσσας, προκειμένου να εκπληρώσουν τον επιδιωκόμενο στόχο της πειθούς. Στο πλαίσιο αυτό, η πειθώ λειτουργεί ως καρπός της ρητορικής τέχνης τόσο σε προφορικό όσο και σε γραπτό επίπεδο. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να αναδείξει πώς τα διδάγματα της αρχαίας ρητορικής παιδαγωγικής μεταπλάστηκαν σε σύγχρονες διδακτικές τεχνικές για την καλλιέργεια του επιχειρηματολογικού λόγου είκοσι πέντε μαθητών της πέμπτης δημοτικού. Τα αποτελέσματα της έρευνας οδηγούν στο συμπέρασμα πως η εφαρμογή της ρητορικής τέχνης στην εκπαιδευτική πράξη συνέβαλε θετικά στην ανάπτυξη των προφορικών και γραπτών επιχειρηματολογικών δεξιοτήτων των μαθητών.
ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: Δημοτικό σχολείο, επιχειρηματολογία, πειθώ, προγυμνάσματα, ρητορική παιδαγωγική
ABSTRACT
Argumentative speech consists of a particular communicative circumstance. It invites students to enhance their logical thinking, as a product of reasoning, to cultivate their
dialogic communicative abilities, as a dialectic process, as well as to use effectively both grammar and the syntactic structures of the language in order to achieve the intended goal of
persuasion. Within this context, persuasion stems from the use of the art of rhetoric whether spoken or written. The aim of this paper is to reveal how the teachings of ancient rhetorical
pedagogy have been transformed into useful modern didactic techniques, appropriate for the teaching of argumentation to twenty five students of the fifth grade of a Greek elementary
school. The research results lead to the conclusion that the use of rhetoric in educational practice contributed positively to the enhancement of both argumentative speech and writing of the students.
KEY-WORDS: Elementary school, argumentation, persuasion, progymnasmata, rhetorical pedagogy
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Διαχρονικά, η διδασκαλία της επιχειρηματολογίας συνδέεται άρρηκτα με την πειθώ. Aπό…