30.11.2019. Aνακοίνωση για την έναρξη του Β΄κύκλου λειτουργίας του ρητορικού-θεατρικού ομίλου «ῥηΘῆναι»

Mε μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάιο του 2020 θα λειτουργήσει ο Β΄κύκλος του ρητορικού-θεατρικού ομίλου του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας «ῥηθῆναι» (σημαίνει … ας ειπωθεί…) με θέμα:

Από τον τραγικό δραματικό λόγο και τη λαϊκή παραμυθιακή αφήγηση, σε σύγχρονες μορφές μεταθεατρικής έκφρασης και επικοινωνίας».

Β΄ Κύκλος συναντήσεων: Ιανουάριος-Μάιος 2020
3ο ΓΕΛ Αλίμου

Το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας στο πλαίσιο των δράσεων ανάδειξης και μελέτης της ρητορικής ως τέχνης, γνώσης και δεξιότητας ζωής με σοβαρό αντίκτυπο στην προσωπική εξέλιξη αλλά και την καλλιέργεια δημοκρατικού ήθους και προτύπων αποτελεσματικής επικοινωνίας και έκφρασης, καλεί τα μέλη του αλλά και όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη του λόγου στη «συμ-βιωτική σχέση» της με άλλες μορφές τέχνης, όπως αυτής του Θεάτρου και της Προφορικής Παραμυθιακής Αφήγησης, να συμμετάσχουν στον Β΄ Κύκλο συναντήσεων του Ρητορικού-Θεατρικού Ομίλου «ῬηΘῆναι».
Στο πλαίσιο του δεύτερου Κύκλου συναντήσεων, επιχειρείται η ενεργητική διερευνητική μελέτη και προσέγγιση των δομών βάθους αλλά και των επικοινωνιακών δομών εκδήλωσης αφετηριακών δραματικών κειμένων και λαϊκών παραμυθιακών αφηγήσεων με απώτερο στόχο τη σύνθεση και δημιουργία ενός νέου κειμένου σύγχρονης αναφορικότητας. Ενός μετα-κειμένου, δυνάμει έτοιμου να καταξιωθεί ως λόγος, ο οποίος εκφωνείται, εν-τέχνως, ενώπιον κοινού είτε για να τέρψει είτε για να προβληματίσει.
Ο Ρητορικός-Θεατρικός ‘Ομιλος του Ι.Ρ.Ε.ΣΕ., «ῬηΘῆναι», ξεκίνησε για πρώτη φορά τη δράση του τον Μάρτιο του 2019, με τον Α΄ Κύκλο συναντήσεων, με θέμα «Εισαγωγή στη Ρητορική του Θεατρικού Λόγου». Με την ολοκλήρωσή του, τα μέλη του συμμετείχαν στους 2ους Θουκυδίδειους Ρητορικούς Αγώνες του Δήμου Αλίμου, με επίδειξη νοηματικής ανάγνωσης έξι μονολόγων από έργα της αρχαιοελληνικής τραγωδίας υπό τον τίτλο: «… για ν’ ανασάνει ο καημός, να πάρει ο πόνος τέλος».
Ο Όμιλος «ῬηΘῆναι» γενικότερα, ευελπιστεί:
Να αποτελέσει ένα δραστήριο και ζωντανό κύτταρο προαγωγής της τέχνης του λόγου (λόγου, πάθους και ήθους).
Nα φέρει με βιωματικό τρόπο τους συμμετέχοντες σε επαφή με την τέχνη και τις τεχνικές του Θεάτρου και της Προφορικής Αφήγησης παρέχοντας ευκαιρίες δημιουργικής ενασχόλησης και καλλιέργειας δεξιοτήτων λεκτικής και μη λεκτικής (σωματικής) έκφρασης και επικοινωνίας, νοηματικής ανάγνωσης, αφήγησης ή αυθόρμητου λόγου, έκθεσης σε κοινό, διαλεκτικής ανταλλαγής απόψεων, επιχειρηματολογίας.
Nα κινητοποιήσει και ενισχύσει την κριτική ικανότητα και την ερευνητική κλίση του ατόμου μέσα από τη μελέτη ρόλων, χαρακτήρων και καταστάσεων.
Nα συμβάλει στη διερεύνηση ατομικών και κοινωνικών αναπαραστάσεων, στη διεύρυνση γνώσεων και δεξιοτήτων, στην ανάδειξη και επεξεργασία ζητημάτων που απασχολούν τις ανθρώπινες κοινωνίες σε διαχρονικό και συγχρονικό επίπεδο.
Nα προσφέρει μέσα από την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη θεατρική τέχνη ή την τέχνη της αφήγησης και τη μελέτη αρχέτυπων κειμένων (λαϊκών ή έντεχνων, κλασικών ή σύγχρονων λογοτεχνικών, θεατρικών έργων ή διακειμενικών συνθέσεων), τη δυνατότητα διερεύνησης της σχέσης ρητορικής και θεάτρου και, ταυτόχρονα, εξέλιξης των επικοινωνιακών, εκφραστικών δεξιοτήτων και της δημιουργικότητάς τους.
Nα αποτελέσει έναν τόπο συνάντησης, αλληλεπίδρασης, έκφρασης και δημιουργίας, αισθητικής απόλαυσης και ψυχ-αγωγίας, ανάδυσης ιδεών και πρωτότυπων παιδευτικών πρακτικών. Έναν τόπο διασύνδεσης της ρητορικής τέχνης με τις ανάγκες και απαιτήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας αλλά και τις προκλήσεις του μέλλοντος καθώς και συμβολής της ρητορικής στην καλλιέργεια ενεργών και ενσυνείδητων δημοκρατικών πολιτών.
Ο Β΄ Κύκλος (12) συναντήσεων του Ομίλου, από τον Ιανουάριο έως το Μάιο του 2020, θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα του 3ου ΓEΛ Αλίμου (Δωδεκανήσου 12, Άλιμος – πλησιέστερος σταθμός μετρό Ηλιούπολης) χάρτης.
Οι συναντήσεις θα έχουν διάρκεια δυόμισι ώρες (18:30-21:00) και θα πραγματοποιηθούν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες με σταθερά καθορισμένη ως ημέρα συνάντησης, την Τρίτη.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ:
Τρίτη 14 & 28 Ιανουαρίου
Τρίτη 4 & 18 Φεβρουαρίου
Τρίτη 3, 17 & 31 Μαρτίου
Τρίτη 7, 14 & 28 Απριλίου
Τρίτη 5, 19 Μαΐου
Ημέρα παρουσίασης του προγράμματος (θα ανακοινωθεί αργότερα)
Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος λόγω του βιωματικού χαρακτήρα των μαθημάτων, ενώ η παρακολούθηση του συνόλου των συναντήσεων και η παρουσίαση του παραστατικού προϊόντος, το οποίο θα προκύψει από αυτές, δεσμεύει τα μέλη.
Οι συμμετέχοντες-μέλη του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.- στον Β΄ Κύκλο συναντήσεων του Ομίλου «ῬηΘῆναι», δεν επιβαρύνονται οικονομικά.
Οργάνωση, συντονισμός συναντήσεων του Β΄ Κύκλου και διδασκαλία/θεατρική εμψύχωση: Ιωάννα Μενδρινού, Δρ Θεατρολογίας, Μ.Ed. Θέατρο στην Εκπαίδευση, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας, Αντιπρόεδρος του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.
Παράδοση μαθημάτων/εμψύχωση παραμυθιακής αφήγησης: Δημήτρης Μάλλης, Μέλος του Δ.Σ. του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε., Εκπαιδευτικός, Μουσικός, Αφηγητής Παραμυθιών-Δημιουργός της ομάδας ΠΑΡΑΜΥΘΑΝΘΟΣ.
Στον Β΄Κύκλο συναντήσεων θα πραγματοποιηθούν και δύο μαθήματα ρητορικής / ρητορικά προγυμνάσματα: Φωτεινή Εγγλέζου, Δρ Διδακτικής Γλώσσας και Ρητορικής, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, Καθηγήτρια Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Πρόεδρος του ΙΡΕΣΕ.
Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του Β΄ Κύκλου, παρακαλούνται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής έως την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020, στην ηλεκτρονική φόρμα:

https://forms.gle/wjWYUiXVYUie45vQ9

Η ενημέρωση για την αποδοχή ή όχι της αίτησης συμμετοχής θα γίνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στο E-mail : irese.rhetoric@gmail.com
ή στο e-mail: mendrinio70@gmail.com.

Η πρόεδρος
του Δ.Σ.
Φωτεινή Εγγλέζου