28.9.2022. Kύκλος σεμιναρίων debates με προπτυχιακούς φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Με μεγάλη χαρά ενημερώνουμε ότι το Εργαστήριο Στρατηγικής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Πειραιώς σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.)  θα πραγματοποιήσουν κύκλο 6 τρίωρων σεμιναρίων αγώνων αντιλογίας (debates) για προπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Τα σεμινάρια θα διεξάγονται ημέρα Τρίτη και ώρες 15:00 – 18:00 στις ακόλουθες ημερομηνίες: 11 και 25 Οκτωβρίου 2022, 8 και 22 Νοεμβρίου 2022 καθώς και 6 και 20 Δεκεμβρίου 2022.

Τόπος διεξαγωγής: Γρηγορίου Λαμπράκη και Διστόμου, Αίθουσα 304.

10.6.2022. 2o Mαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης Δράμας

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το ΠΕΚΕΣ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης δια των Συντονιστών ΠΕ70, κκ. Κώστα Βλαστάρη και Ανανία Τοζακίδη με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (ΙΡΕΣΕ) διοργάνωσαν και πραγματοποίησαν την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022 το 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης Δράμας.

Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με τη συμμετοχή είκοσι οχτώ μαθητών/τριών, οι οποίοι σκέφτηκαν, εκφράστηκαν, επιχειρηματολόγησαν και επικοινώνησαν τα μηνύματά τους σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των παιδιών.

Τα παιδιά διακρίθηκαν για την αμεσότητα και φυσικότητα του λόγου, τον αυθορμητισμό, το ήθος, το πάθος και τον λόγο τους. Ευχαριστούμε τις/τους υπεύθυνες/νους εκπαιδευτικούς για την προετοιμασία των μαθητών/τριών και ευχόμαστε το 3ο Φεστιβάλ Ρητορικής Δράμας να πραγματοποιηθεί δια ζώσης του χρόνου!

4 & 5 Ioυνίου 2022. 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης για μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση ανακοινώνουμε ότι ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία το 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης για μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Ανατολικής Αττικής, Β΄, Γ΄και Δ΄Αθήνας, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022. Παρά τη σιωπή που άπλωσε η πανδημία και τον ήχο των όπλων που σκορπίζουν θλίψη στην ανθρωπότητα, το θέμα του φετινού φεστιβάλ «Ο λόγος για τη μουσική… η μουσική του λόγου…» κατάφερε να εμπνεύσει εκατόν ογδόντα μαθητές/τριες από είκοσι τρία Δημοτικά Σχολεία της Αττικής, οι οποίοι/ες ένωσαν τις φωνές τους, για να μιλήσουν για τη μελωδία της ειρήνης και τη δύναμη της μουσικής στο αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου αλλά και στη ζωή, ενώ έστειλαν -ανάμεσα σε άλλα- το ηχηρό μήνυμα ότι «αν ο βασιλιάς αγαπά τη μουσική τότε δεν θα υπάρχει άδικο στη χώρα».
Είναι πολλά τα ευχαριστώ που πρέπει να ειπωθούν φέτος για την επιτυχή ολοκλήρωση του Φεστιβάλ Ρητορικής. Ευχαριστούμε θερμά τις/τους προσκεκλημένους που τίμησαν με την παρουσία και τους χαιρετισμούς τους τη διοργάνωση: την Κα Μαρία Παπαδημητρίου, Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Γ΄Αθήνας, την Κα Στεφανία Μεράκου, Διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη, τον κ. Αλέξανδρο Χαρκιολάκη, Διευθυντή του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», τον κ. Γιάννη Μαριόλη, Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Αλίμου και αντιπρόεδρο του ΙΡΕΣΕ.
Ευχαριστούμε από καρδιάς τις υπεύθυνες Πολιτιστικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Ανατολικής Αττικής, Β΄, Γ΄, και Δ΄Αθήνας, κκ. Χρύσα Κουράκη, Ελένη Κατσούφη, Μαρία Μαγαλιού και Λώρα Πετροπούλου για την τετραετή στήριξη του Φεστιβάλ Ρητορικής και για την φιλική και γόνιμη συνεργασία τόσων χρόνων.
Ευχαριστούμε τις/τους εκπαιδευτικούς που, παρά τις αντίξοες συνθήκες, συνεχίζουν να εμπνέουν τους/τις μαθητές/τριες με το παράδειγμά τους, ανοίγοντας γνωστικούς ορίζοντες, παρέχοντας διαρκή ερεθίσματα για την καλλιέργεια του προφορικού λόγου, της επιχειρηματολογικής, κριτικής και δημιουργικής σκέψης, των επικοινωνιακών και εκφραστικών δεξιοτήτων των μαθητών/τριών. Χάρη στη δική τους υποστήριξη τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με μια πλειάδα εξαίρετων αναγνωσμάτων, γνώρισαν εξέχουσες μουσικές φυσιογνωμίες, προβληματίστηκαν, επιχειρηματολόγησαν, μίλησαν αυθόρμητα αναφορικά με την αξία της μουσικής στη ζωή των ανθρώπων.
Μα πάνω απ΄όλα ευχαριστούμε τους/τις μαθητές/τριες που κάθε χρόνο με τη ζωντάνια, τον αυθορμητισμό, τη δίψα τους για μάθηση και έκφραση συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Ρητορικής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Φέτος ακόμα περισσότερο μας πρόσφεραν την ελπίδα για ένα «αύριο» όπου ως μελλοντικοί πολίτες θα έχουν περισσότερο αναπτυγμένη την αίσθηση της συμμετοχής μέσω του Ήθους, του Πάθους και του Λόγου στη διαμόρφωση μιας ειρηνικής και δίκαιης κοινωνικής πραγματικότητας.

9.05.2022. Προπαρασκευαστικό σεμινάριο φοιτητών Νομικής (Elsa Thessaloniki) για τον 1ο Διαγωνισμό Νομικής Επιχειρηματολογίας

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακό προπαρασκευαστικό σεμινάριο αναφορικά με τον 1ο ακαδημαϊκό Διαγωνισμό Νομικής Επιχειρηματολογίας (Legal Debate), o οποίος διοργανώνεται για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών ή ELSA Thessaloniki (European Law Students’ Association). Η ELSA Thessaloniki αποτελεί τοπικό παράρτημα της ELSA GREECE και απευθύνεται στους/στις φοιτητές/-τριες της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στους/στις νέους/νέες Νομικούς της πόλης. Ο 1ος Διαγωνισμός Νομικής Επιχειρηματολογίας τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.). Εισηγήτρια του σεμιναρίου ήταν η Φωτεινή Εγγλέζου, πρόεδρος του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στη διοργάνωση, η οποία αποτελεί ιδανική ευκαιρία για έναν/μία φοιτητή/-τρια να έρθει σε πρακτική επαφή με το αντικείμενο Σπουδών του/της, καθώς στοχεύει στην απόκτηση, εξέλιξη και αξιολόγηση γνώσεων και εμπειριών, απαραίτητων στο πλαίσιο της άσκησης του νομικού επαγγέλματος μέσω της πρακτικής των αγώνων αντιλογίας (debates).

14.04.2022. Διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση για το 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης Δράμας

Στο πρόγραμμα των επιμορφωτικών δράσεων του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. ΑΜΘ, οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού
Έργου ΠΕ70, Βλαστάρης Κων/νος & Τοζακίδης Ανανίας, σε συνεργασία με την  Φωτεινή Εγγλέζου,
Πρόεδρο του Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.),
διοργάνωσαν διαδικτυακή επιμορφωτική – ενημερωτική συνάντηση με θέμα: «2ο Μαθητικό Φεστιβάλ
Ρητορικής Τέχνης Δράμας» πού έχει ως σκοπό οι μαθητές/τριες να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές και
γλωσσικές δεξιότητές τους, να καλλιεργήσουν τη δημιουργική και την κριτική σκέψη τους αλλά και να
βιώσουν τη χαρά της συμμετοχής. Θεματική, της εφετινής σχολικής χρονιάς είναι τα «Δικαιώματα των
παιδιών».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 14/04/2022 και ώρα 12.30 έως
13.45, διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Webex.

14.03.2022. Παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Γυναικείες φιγούρες της οθωμανικής περιόδου και της ελληνικής επανάστασης. Η ρητορική του φύλου και του αγώνα» στο πλαίσιο επιμορφωτικής εσπερίδας του 6ου ΠΕΚΕΣ Αττικής

ΕΜΦΥΛΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 6 ΠΕΚΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΡΕΣΕ

Τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022  και ώρες 17.00-21.00 το 6ο ΠΕΚΕΣ Αττικής διοργάνωσε επιμορφωτική εσπερίδα με θέμα «Έμφυλες Ταυτότητες και Επανάσταση του 1821»  σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (ΙΡΕΣΕ). Στο πλαίσιο της επιμορφωτικής εσπερίδας προηγήθηκαν οι εισηγήσεις των κ. Βασιλικής Λάζου, Δρ, Διδάσκουσας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και κ. Παναγιώτη Πυρπυρή, Ιστορικού, ΣΕΕΠΕ02 στο 3ο ΠΕΚΕΣ Αττικής, που έθεσαν το ιστορικό πλαίσιο της δράσης και του ρόλου των Ελληνίδων στην επανάσταση του 1821, ενώ παρυσίασαν τις αναπαραστάσεις τους στο έργο Φιλελλήνων καλλιτεχνών. Στη συνέχεια,  ακολούθησε η παρουσίαση του συλλογικού τόμου του ΙΡΕΣΕ «Γυναικείες φιγούρες της οθωμανικής περιόδου και της ελληνικής επανάστασης. Η ρητορική του φύλου και του αγώνα».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας WEBEX.

 

 

23.02.2022. Πρόσκληση σε ομιλία με θέμα «Ο δημόσιος λόγος ως δεξιότητα ζωής» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πρόσκληση_ΕΓΓΛΕΖΟΥ

αφίσα

Στο πλαίσιο συνεργασίας του ΙΡΕΣΕ με το Εργαστήριο Γλωσσοογίας (ΕργΓΛΩ) του Τμήματος Γλωσσικών & Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα πραγματοποιηθεί  την Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022 και ώρες 18.00-19.30 διαδικτυακή (μέσω MS Teams) ομιλία της εκπαιδευτικού, Προέδρου του ΙΡΕΣΕ και Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου Περιφέρειας Πειραιά, κ. Φωτεινής Εγγλέζου με θέμα: «Καλλιεργώντας τον Δημόσιο Λόγο ως Δεξιότητα  Ζωής».

Περίληψη Ομιλίας: Η καλλιέργεια του δημόσιου λόγου ως δεξιότητα ζωής συνδέεται με ποικίλα προσωπικά και κοινωνικά οφέλη. Οι δημόσιοι ομιλητές θεωρούνται αποτελεσματικότεροι στην επικοινωνία, ενώ έχουν περισσότερες πιθανότητες επαγγελματικής επιτυχίας και συμμετοχής στη διαμόρφωση της κοινωνικής πραγματικότητας ως ενεργοί δρώντες. Ωστόσο, ποια είναι εκείνα τα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να λάβει υπόψη του ένας δημόσιος ομιλητής, ώστε να μεταδώσει το επιθυμητό μήνυμα στο εκάστοτε ακροατήριο; Ποιες παράμετροι επηρεάζουν την αποτελεσματική κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων του; Ποιοι επικοινωνιακοί κώδικες χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση και λήψη τους; Στόχος της παρουσίασης είναι να θέσει αντίστοιχα ερωτήματα και να δώσει απαντήσεις σε πολλά περισσότερα σε μια προσπάθεια εξοικείωσης και πληρέστερης αντίληψης της αξίας του δημόσιου λόγου στη σύγχρονη πραγματικότητα. Η διασύνδεση της δημόσιας ομιλίας με κλασικά διδάγματα της ρητορικής και τις εκπαιδευτικές διαδικασίες που διασφαλίζουν την καλλιέργειά της με όρους ήθους, λόγου και πάθους θα ολοκληρώσουν το περίγραμμα ενός ζωτικού και πάντα επίκαιρου θέματος για το άτομο, την εκπαίδευση, την κοινωνία, τη δημοκρατία, τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Το Link για την είσοδό σας είναι το ακόλουθο: https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3a0Nef49woF22TpZKBtSqSY6NCybwNJ-wQB-TI3N6uPVs1%40thread.tacv2/1645191530723?context=%7b%22Tid%22%3a%223180bf70-17cc-44f6-90a4-5c9476625295%22%2c%22Oid%22%3a%223be35ab4-e146-4a1c-bc2f-13f68873bf4e%22%7d

Επίσης, μπορείτε να μπείτε πατώντας στο σύνδεσμο (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) που θα δείτε πάνω στη συνημμένη αφίσα του άρθρου.

Θα χαρούμε να συμμετέχετε στην εκδήλωση.

18.02.2022. Προπαρασκευαστικό επιμορφωτικό σεμινάριο για το 4ο Φεστιβάλ Ρητορικής Π.Ε. με τίτλο «Ο λόγος για τη μουσική… Η μουσική του λόγου»

Την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022 και ώρες 17.00-20.00 μ.μ. συνδιοργανώθηκε επιμορφωτικό σεμινάριο ρητορικής από τις υπεύθυνες πολιτιστικών των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, Β΄, Γ΄και Δ΄Αθήνας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (ΙΡΕΣΕ). Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η γνωριμία, περαιτέρω εξοικείωση και πρακτική σε παιχνίδια ρητορικής τέχνης για όσες και όσους εκπαιδευτικούς θα συμμετέχουν με τους μαθητές και μαθήτριες των Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄Δημοτικού στο 4ο Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης για μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο «Σκέφτομαι… Εκφράζομαι… Επικοινωνώ. Ο Λόγος για τη Μουσική… Η Μουσική του Λόγου». Μέσα από την μεγαλόφωνη ανάγνωση κειμένων με θέμα τη μουσική, τίτλους τραγουδιών και πινάκων ζωγραφικής, ήχους, τραγούδια και ανταλλαγή επιχειρημάτων, σκεφτήκαμε, μιλήσαμε, εκφραστήκαμε και μοιραστήκαμε τρεις ώρες λόγου και μελωδίας.
Εισηγήτρια του σεμιναρίου ήταν η Φωτεινή Εγγλέζου, πρόεδρος του ΙΡΕΣΕ.
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο

16.02.2022. 5η διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση του «Κύκλου Ρητορικής/Αγώνων Αντιλογίας» των Περιφερειακών Αγώνων Ρητορικής Πελοποννήσου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022 η πέμπτη (5η) από τις οχτώ διαδικτυακές συναντήσεις του «Επιμορφωτικού Κύκλου Ρητορικής/Αγώνων Αντιλογίας για εκπαιδευτικούς». Ο επιμορφωτικός κύκλος οργανώνεται από το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Πελοποννήσου και το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο πλαίσιο της προετοιμασίας των 6ων Αγώνων Ρητορικής Τέχνης για μαθητές/τριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνασίων και Λυκείων) της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.). Το επιμορφωτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει οκτώ τακτικές συναντήσεις και συμμετέχουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι/ες έχουν αναλάβει την προετοιμασία ομάδας ρητορικής μαθητών/τριών του σχολείου τους για το τρέχον σχολικό έτος από τις πέντε Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου.
Η ιδιαιτερότητα των Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Περιφέρειας Πελοποννήσου έγκειται στο ότι συμπεριλαμβάνουν και αγωνίσματα με θέματα από την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία. Στόχος είναι να αναδειχθεί η διαχρονική αξία των παραπάνω κειμένων και να ενθαρρυνθεί η εμβάθυνση στο περιεχόμενό τους και σε νοήματα που εμπνέουν τον σύγχρονο αναγνώστη. Τα θέματα θα αντληθούν από τα σχολικά εγχειρίδια Αρχαίων Ελληνικών από το Πρωτότυπο και από Μετάφραση καθώς και από τα εγχειρίδια της Νεοελληνικής Γλώσσας όλων των τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου.
Υπεύθυνη του επιμορφωτικού προγράμματος είναι η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.), Φωτεινή Εγγλέζου.

17.02.2022. Πρόσκληση σε διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο Δημόσιου Λόγου και Επικοινωνίας με τίτλο «Τα 5π της πειστικής προφορικής επικοινωνίας»

Ο κύκλος διαδικτυακών επιμορφωτικών σεμιναρίων του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.) θα συνεχιστεί την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου  2022 (ώρες 17.30-20.00) με το σεμινάριο Δημόσιου Λόγου και Επικοινωνίας με τίτλο: «Τα 5π της πειστικής προφορικής επικοινωνίας».

Εισηγητής του σεμιναρίου θα είναι ο Μανώλης Πολυχρονίδης, Εκπαιδευτής Ρητορικής, Πολιτικός Επιστήμονας

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Η Πειστική προφορική επικοινωνία εκτιμάται, αναζητείται και επιχειρείται από πολλούς αλλά και προβληματίζει, ίσως και φοβίζει, ακόμα περισσότερους. Στο σύντομο αυτό βιωματικό σεμινάριο μέσω της πλατφόρμας Zoom, ο Μανώλης Πολυχρονίδης θα παραθέσει και θα εκθέσει  (ίσως και θα αντιπαραθέσει), ώστε να διαθέσει, 5 διαστάσεις της πειστικής προφορικής επικοινωνίας: παρουσία, περιεχόμενο, προτροπή, παρρησία και πειθώ.

Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή, θα συμπληρώσουν την ακόλουθη google form

https://docs.google.com/forms/d/14eKEXrLLfNi83YrepQbDp6e2S7jicMhFbPh_rcGemcs/edit

και  θα λάβουν το link της συνάντησης μέσω e-mail το βράδυ της Τετάρτης, 16 Φεβρουαρίου 2022.