16.06.2021. 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης Δράμας για μαθητές/τριες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

 

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι την Τρίτη 16/06/2021 πραγματοποιήθηκε το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης Δράμας για μαθητές/τριες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο: «Σκέφτομαι… Εκφράζομαι… Επικοινωνώ… Η τέχνη στη ζωή μας μέσα από την τέχνη του λόγου». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ70 του ΠΕΚΕΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κωνσταντίνο Βλαστάρη και Ανανία Τοζακίδη με τη στήριξη της Δ/νσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (ΙΡΕΣΕ). Μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί από σχολεία του Ξηροποτάμου, της Προσοτσάνης, της Δράμας, της Πετρούσας αγκάλιασαν με ενθουσιασμό και μεράκι την προσπάθεια και έδωσαν δυναμικά το παρών με τη συμμετοχή τους. Θερμό το ευχαριστώ σε όλες και όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι παρά τις δυσκολίες της φετινής σχολικής χρονιάς, καλλιέργησαν τον ‘σπόρο’ της ρητορικής, που φυτεύτηκε πριν από δύο χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2019, με πρωτοβουλία της ΣΕΕΠΕ70 Φρόσως Χαραλαμπίδου και τη συνεργασία των ΣΕΕ Ανανία Τοζακίδη, Νικολέττας Μουσιάδου, Αικατερίνης Σαραφίδου και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Δράμας. Ευχόμαστε η προσπάθεια να συνεχιστεί και του χρόνου με μεγαλύτερο ακόμα κέφι και ενθουσιασμό!

10/06/2021. 5o Διαδικτυακό σεμινάριο Ρητορικής στο ΠΕΚΕΣ Ηπείρου

Tην Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 και ώρες 19.00-21.00 πραγματοποιήθηκε το πέμπτο διαδικτυακό σεμινάριο ρητορικής τέχνης, το οποίο διοργάνωσε το ΠΕΚΕΣ Ηπείρου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση της Π.Ε. Ν. Άρτας και το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.). Το σεμινάριο είχε τον τίτλο: Διάλογος και αντιλογίες στο σχολικό περιβάλλον. Η διδακτική πρακτική των αγώνων αντιλογίας (debates). Mε το σεμινάριο αυτό έκλεισε ένας κύκλος πέντε διαδικτυακών συναντήσεων στην Ήπειρο με θέμα: «Ρητορικές δραστηριότητες για την καλλιέργεια του προφορικού λόγου στη σχολική τάξη». Εισηγήτρια του σεμιναρίου ήταν η Φωτεινή Εγγλέζου, Πρόεδρος του ΙΡΕΣΕ. Ευχαριστούμε τους διοργανωτές των σεμιναρίων και τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς για τη ζεστή φιλοξενία και το ενδιαφέρον τους!

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα και κείμενο

 

29.05.2021. Διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση Ρητορικής με μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Ξεχωριστή η σημερινή επιμορφωτική συνάντηση! Περισσότεροι από 100 μαθητές/τριες της Π.Ε. της περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε βιωματικό διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο: «Παιχνίδια ρητορικής τέχνης για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821. Σκέφτομαι… Εκφράζομαι… Επικοινωνώ…» ενόψει της προετοιμασίας τους για τους Μαθητικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης Π/θμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Την επιμορφωτική συνάντηση διοργάνωσε το ΠΕΚΕΣ Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (ΙΡΕΣΕ). Οι μαθητές/τριες ασκήθηκαν στη μεγαλόφωνη ανάγνωση κειμένων και στην παραγωγή αυθόρμητου και προτρεπτικού λόγου σε θέματα σχετικά με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821. Την επιμόρφωση τίμησε με την παρουσία της η επίκουρη καθηγήτρια Φιλολογίας, κ. Ελένη Βολονάκη, που είναι η ‘ψυχή’ της διοργάνωσης των Μαθητικών Αγώνων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σημαντική η συμβολή της ΣΕΕΠΕ70 κ. Αθανασίας Χρονοπούλου για τον συντονισμό της επιμορφωτικής προσπάθειας καθώς και της κ. Σταυρούλας Γρουσουζάκου, μέλους του ΙΡΕΣΕ, που συνέβαλε στη διεξαγωγή του σεμιναρίου. Εισηγήτρια του σεμιναρίου ήταν η Φωτεινή Εγγλέζου, Πρόεδρος του ΙΡΕΣΕ.

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και κείμενο που λέει "日 Home Insert Design Transitions Animations You're harin SlideShow Review our reen View elp want do 12 Speaking: ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΡΑΙΣΚΟΥ Θέματα ர Μαρία Φιλππίδου ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΡΑΙΣΚΟΥ 5 Εμπρός, Ελλάδα! Ελευθερία είναι... Αν ήμουν ήρωας... Δεν φοβάμαι …. Ηαγάπη για την πατρίδα... Ελευθερία θάνατος AvT 1821 είχε φωνή... Έχω πίστη σε... Γενναίος είναι..."

27.05.2021. 3η επιμορφωτική συνάντηση ρητορικής εκπαιδευτικών Π.Ε. στο ΠΕΚΕΣ Ηπείρου

Την Πέμπτη 27 Μαϊου 2021 και ώρες 19.00-21.00 το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ηπείρου σε συνεργασία με τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Άρτας και το Ινστιτούτο Ρητορικών & Επικοινωνιακών Σπουδών (ΙΡΕΣΕ), διοργάνωσαν διαδικτυακά το τρίτο σεμινάριο ρητορικής με τίτλο «Παραγωγή αυθόρμητου λόγου στη σχολική τάξη… Μιλώ με νόημα και χάρη». Οι συμμετέχοντες/ουσες εκπαιδευτικοί εξέπληξαν με τη ζωντάνια του λόγου και τον εθουσιασμό τους κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Εισηγήτρια του σεμιναρίου ήταν η Φωτεινή Εγγλέζου, πρόεδρος του ΙΡΕΣΕ.

23.05.2021. B΄μέρα Φεστιβάλ ρητορικής τέχνης για μαθητές/τριες Π.Ε. Αν. Αττικής, Β΄, Γ΄και Δ΄Αθήνας. «Σκέφτομαι… Εκφράζομαι… Επικοινωνώ… Δίνω φωνή στα δικαιώματά μου».

Ναι, ο Παράδεισος δεν ήταν μια νοσταλγία.
Ούτε, πολύ περισσότερο, μια ανταμοιβή.
Ήταν ένα δικαίωμα… (Οδυσσέας Ελύτης)
Το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Μαΐου γιορτάσαμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Χάρη στην αξιοποίηση της ρητορικής τέχνης, στο πλαίσιο του «3ου Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης… Δίνω φωνή στα δικαιώματά μου…» 37 σχολεία και 185 μαθητές/τριες από τις Διευθύνσεις Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, Β΄, Γ΄και Δ΄Αθήνας, δια των υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων, κκ. Χρύσας Κουράκη, Ελένης Κατσούφη, Μαρίας Μαγαλιού και Λώρας Πετροπούλου και τη συνεργασία του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.), αντάμωσαν, έστω και διαδικτυακά. Μετέφεραν ουσιαστικά μηνύματα και επιχειρήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από τη νοηματική ανάγνωση ποικίλων κειμένων, την παραγωγή αυθόρμητου λόγου και την ανταλλαγή επιχειρημάτων.
Ευχαριστούμε από καρδιάς την προσπάθεια, το κέφι και την αγάπη με την οποία περιέβαλαν την εκδήλωση εκπαιδευτικοί, γονείς και, κυρίως, μαθητές/τριες σε μια δύσκολη περίοδο, όπως αυτή της πανδημίας. Οι μαθητές/τριες μίλησαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και προβληματίστηκαν σε σχέση με αυτά, εκπλήσσοντάς μας με τη δύναμη και τη χάρη του λόγου και της σκέψης τους…
Οφείλουμε ένα θερμό ευχαριστώ στον Διευθυντή Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, κ. Δημήτρη Νικολετσόπουλο, ο οποίος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του. Από καρδιάς ευχαριστούμε και τον κ. Ιωάννη Μαριόλη, Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δ. Αλίμου, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ενθαρρύνοντας την καλλιέργεια των προφορικών δεξιοτήτων των μελλοντικών ενεργών πολιτών.
Αποχωριστήκαμε με την ελπίδα ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα στο προσεχές διάστημα να διοργανώσουμε ένα ‘ζωντανό’ φεστιβάλ και να απολαύσουμε την ανθρώπινη παρουσία ο ένας του άλλου. Ένα ανθρώπινο δικαίωμα που έχουμε στερηθεί όλοι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο της πανδημίας! Να είμαστε όλοι και όλες καλά μέχρι τότε!

22.05.2021. Oλοκλήρωση α΄μέρας Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης για μαθητές/τριες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ Ρητορικής για μαθητές/τριες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης! Είχαμε τη χαρά να μοιραστούμε ένα γιορτινό, πραγματικά, πρωινό με τη συμμετοχή 98 μαθητών/τριών από 18 σχολεία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄και Γ΄Αθήνας δια της υποστήριξης των υπεύθυνων πολιτιστικών θεμάτων κκ. Ελένης Κατσούφη και Μαρίας Μαγαλιού. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις/τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι/ες, με κέφι και ενθουσιασμό, στήριξαν την προσπάθεια στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Περιμένουμε με χαρά την ολοκλήρωση του φεστιβάλ αύριο, με τη συμμετοχή μαθητών/τριών από τις Διευθύνσεις Ανατολικής Αττικής και Δ΄Αθήνας!!!

 

Μερικά σχόλια από τους συμμετέχοντες/τις συμμετέχουσες εκπαιδευτικούς:

1) Ως εκπαιδευτικός ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με ένα πρόγραμμα αυτού του είδους. Δεν γνώριζα ότι υπάρχουν παιχνίδια νοηματικής ανάγνωσης, αυθόρμητου λόγου και γενικά παιχνίδια μέσα από τα οποία τα παιδιά μπορούν να καλλιεργήσουν τον προφορικό τους λόγο και να ασκηθούν ώστε να λειτουργούν ως αποτελεσματικοί ομιλητές σε ζητούμενες επικοινωνιακές περιστάσεις. Επιπλέον, μέσω της ενασχόλησης με το πρόγραμμα δόθηκε στο μάθημα της Γλώσσας μια άλλη διάσταση, το μάθημα καθαυτό έγινε πιο ενδιαφέρον και πιο ελκυστικό – οι μαθητές και οι μαθήτριές μου αγκάλιασαν το πρόγραμμα με ενθουσιασμό.

2) Πολλά συναισθήματα : ευχαρίστηση , αισιοδοξία, έκπληξη, αγάπη! Ήταν ένα πολύ ευχάριστο project μέσα στην πανδημία !

3) Προσωπικά είμαι συγκινημένη για τη συμμετοχή των μαθητών μου, αλλά και των συναδέλφων μου! Χαίρομαι που είμαι μέλος αυτής της μοναδικής ομάδας! Έχει γίνει η αρχή για την έκφραση των σκέψεων τους αυθόρμητα αλλά και συντονισμένα!

4) Αυτά τα τρία χρόνια που συμμετέχω στο φεστιβάλ τα παιδιά ενθουσιάζονται από τη διαδικασία και εγώ βλέπω ένα νέο τους πρόσωπο και τα μαθαίνω ακόμα καλύτερα. Έχω την αίσθηση ότι «ελευθερώνονται».

5) Εισέπραξα την αγάπη των μαθητών μου και την εμπιστοσύνη τους.

6) Καταφέραμε να εντάξουμε μια διδακτική ώρα την εβδομάδα για την αγωγή του λόγου, ώστε να δουλέψουμε πιο στοχευμένα το συγκεκριμένο κομμάτι και να το αναδείξουμε στον βαθμό που του αρμόζει.

7) Δοκιμάστηκα σε κάτι καινούριο για μένα, διάβασα περισσότερο, συνεργάστηκα με γονείς και εφάρμοσα παιδαγωγικές τεχνικές (διαλόγου, καταιγισμό ιδεών, μαιευτική μέθοδο κλπ) που δε μου δίνεται η δυνατότητα να τις ακολουθήσω στα καθημερινά μου μαθήματα.

8) Πέρασα όμορφο χρόνο και γελάσαμε με τους μαθητές μου…

9) Η ευκαιρία που τους δόθηκε να καλλιεργήσουν τον προφορικό τους λόγο και να κατανοήσουν τη σημαντικότητά του. Επίσης, να ανακαλύψουν τις δυνατότητες του εαυτού τους και τη χαρά της συμμετοχής και της προσπάθειας.

10) Οι μαθητές μας με τη συμμετοχή τους καταφέρνουν να εκφραστούν μπροστά στο κοινό, ξεπερνούν τον φόβο της έκθεσης συντονίζοντας όλες τις αισθήσεις τους. Κυρίως χαίρονται και αυτό φαίνεται στο πλατύ χαμέγελό τους στο τέλος!

 

20.5.2021. 2η διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση σε συνεργασία με το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ηπείρου και τη Δ/νση Π.Ε. Άρτας

Tην Πέμπτη 20 Μαϊου 2021 και ώρες 19.00-21.00 το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ηπείρου σε συνεργασία με τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Άρτας και το Ινστιτούτο Ρητορικών & Επικοινωνιακών Σπουδών (ΙΡΕΣΕ), διοργάνωσαν διαδικτυακά το δεύτερο σεμινάριο ρητορικής με τίτλο: “Ρητορικά προγυμνάσματα. Νοηματική ανάγνωση: πώς διαβάζω μεγαλόφωνα με νόημα και χάρη”. Οι συναντήσεις μας θα συνεχιστούν για τις τρεις επόμενες Πέμπτες! Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς για το ενδιαφέρον με το οποίο έχουν αγκαλιάσει τις επιμορφωτικές συναντήσεις. Εισηγήτρια του σεμιναρίου: Φωτεινή Εγγλέζου, Πρόεδρος του ΙΡΕΣΕ.

13.05.2021. Ρητορική παιδεία: μύθοι και πραγματικότητα. Επικοινωνιακές δεξιότητες. Η γλώσσα του σώματος στη μετάδοση νοημάτων και στην επικοινωνία

Το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ηπείρου σε συνεργασία με τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Άρτας και το Ινστιτούτο Ρητορικών & Επικοινωνιακών Σπουδών (ΙΡΕΣΕ), διοργανώνουν σειρά πέντε διαδικτυακών σεμιναρίων με θέμα: «Ρητορικές δραστηριότητες για την καλλιέργεια του προφορικού λόγου στη σχολική τάξη». Σήμερα, Πέμπτη, 13/5/2021 και ώρες 7.00-9.00 μ.μ. παγματοποιήθηκε το πρώτο επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο: Ρητορική παιδεία: μύθοι και πραγματικότητα. Επικοινωνιακές δεξιότητες. Η γλώσσα του σώματος στη μετάδοση νοημάτων και στην επικοινωνία» με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στόχος των σεμιναρίων είναι η εξοικείωση των εκπαιδευτικών με την παιδαγωγική αξιοποίηση της ρητορικής, ως τέχνης του λόγου στη διδακτική πράξη.
Εισηγήτρια του σεμιναρίου ήταν η πρόεδρος του ΙΡΕΣΕ, κ. Φωτεινή Εγγλέζου.

13.04.2021. Προπαρασκευαστικό σεμινάριο για το 3ο Φεστιβάλ Ρητορικής

Την Τρίτη 13/04/2021. οι Διευθύνσεις Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, Β΄, Γ΄ και Δ΄Αθήνας σε συνεργασία με το ΙΡΕΣΕ πραγματοποίησαν προπαρασκευαστική συνάντηση οργανωτικού χαρακτήρα με τις/τους ενδιαφερόμενες/νους εκπαιδευτικούς, που θα συμμετέχουν στο 3ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ Ρητορικής με θέμα «Σκέφτομαι… Εκφράζομαι… Επικοινωνώ… Δίνω φωνή στα δικαιώματά μου». Εισηγήτρια του σεμιναρίου ήταν η Φωτεινή Εγγλέζου, Πρόεδρος του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.

Για λόγους ασφάλειας των μαθητών και τήρησης των μέτρων κατά του COVID-19, το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το Σάβαβτο και Κυριακή 22 και 23 Μαϊου 2021 και ώρες 10.00-15.00.

2.4.2021. Διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: «Εφαρμογές ρητορικών δραστηριοτήτων για τη Δημοτική Εκπαίδευση με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από το 1821. Θεωρία και Πράξη».

Την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021 το ΠΕΚΕΣ Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.) διοργάνωσε διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Εφαρμογές ρητορικών δραστηριοτήτων για τη Δημοτική Εκπαίδευση με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από το 1821. Θεωρία και Πράξη». Παρουσιάστηκαν τεχνικές καλλιέργειας της νοηματικής ανάγνωσης, του αυθόρμητου λόγου και της επιχειρηματολογίας σχετικά με το θέμα της ελληνικής επανάστασης ενόψει της προετοιμασίας των εκπαιδευτικών για τους πρώτους αγώνες ρητορικής Πρωτοβάθμιας Περιφέρειας Πελοποννήσου. Εισηγήτρια του σεμιναρίου ήταν η Φωτεινή Εγγλέζου, πρόεδρος του ΙΡΕΣΕ.