19.12.2023. Διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο για τη σχολική διαμεσολάβηση: «Χτίζοντας γέφυρες, όχι τοίχους»

Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023 και ώρες 18.00-20.00 το Ινστιτούτο Ρητορικών & Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.) πραγματοποίησε διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο για τη σχολική διαμεσολάβηση με τίτλο: «Χτίζοντας γέφυρες, όχι τοίχους». Πρόκειται για μια ειρηνική μέθοδο επίλυσης των συγκρούσεων στον χώρο του σχολείου, η οποία βασίζεται στη θεωρία της μη Βίαιης Επικοινωνίας. Αποτελεί εγκεκριμένη πρακτική για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και εφαρμόζεται ήδη με καλά αποτελέσματα σε πολλά σχολεία στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου γνωρίσαμε θεωρητικά τις βασικές αρχές της διαμεσολάβησης, ενώ σε βιωματικό επίπεδο είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια απόπειρα σχολικής διαμεσολάβησης ακονίζοντας τις επικοινωνιακές μας δεξιότητες.

Εισηγήτρια του σεμιναρίου ήταν η Βίκυ Βυθούλκα, Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής-Σχολική Ψυχολόγος, μέλος του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.

15.12.2023. Παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Η ρητορική του πολέμου και της ειρήνης»

Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023, το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.) σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και τον Δήμου Αλίμου παρουσίασαν τον 2ο συλλογικό τόμο της σειράς Ρητορική και Επικοινωνία «Η ρητορική του πολέμου και τη ειρήνης».

Σε μια εποχή όπου ο πόλεμος συνεχίζει, ως κοινωνικό και ιστορικό φαινόμενο, να ταλανίζει την ανθρωπότητα λόγω της ανισομέρειας μεγεθών και κατανομής ισχύος και η παγκόσμια ειρήνη να προβάλει ως μία δύσκολα επιτεύξιμη και εύθραυστη κοινωνική κατασκευή, ο τόμος «Η ρητορική του πολέμου και της ειρήνης» προβάλλει, δυστυχώς, επίκαιρος. Βασική επιδίωξη όλων των συγγραφέων του συλλογικού τόμου ήταν να αναδειχθεί πώς ο Λόγος συνδέεται διαχρονικά με τα φαινόμενα του πολέμου και της ειρήνης. Με την ανάλυση ομιλιών και κειμένων επιδιώχθηκε η παρουσίαση και πληρέστερη κατανόηση ρητορικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται, διαχρονικά, από δημόσια πρόσωπα, για να αντικατοπτρίσουν τις σκέψεις τους για την πολεμική ή ειρηνική πραγματικότητα, όπως τη βιώνουν ή την οραματίζονται.

Η εκδήλωση δεν θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί δίχως την παραχώρηση του Πολιτιστικού Κέντρου από τον Δήμο Αλίμου, που σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας δια του Αντιδημάρχου της, κ. Γιάννη Μαριόλη, έχουν αναπτύξει μία πολυετή πολιτιστική και εκπαιδευτική συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών & Επικοινωνιακών Σπουδών (ΙΡΕΣΕ).

Τη βραδιά τίμησαν με τον συγκινητικό χαιρετισμό τους ο Δήμαρχος Αλίμου, κ. Ανδρέας Κονδύλης και η  Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κα Ελένη Βολονάκη.  Θερμές οι ευχαριστίες προς τον προσκεκλημένο ομιλητή της εκδήλωσης, κ. Θάνο Χαμπεσή, Δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό για την παρουσία του καθώς και στον Δημήτρη Μάλλη, ο οποίος μας συνεπήρε για άλλη μία φορά με την αντιπολεμική αφήγησή του.

Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλες και όλους τις/τους συγγραφείς, παρόντες και μη, που συνέβαλαν στη συγγραφή του τόμου, ο οποίος βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε. (https://www.rhetoricinstitute.edu.gr/), όπως και τα μέλη της επιστημονικής και κριτικής επιτροπής του τόμου. Από ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο, ο καθένας και η καθεμία συγγραφέας συνέβαλαν στην πολυπρισματική και ενδιαφέρουσα θεώρηση του πολέμου και της ειρήνης και στη διασύνδεσή τους με τη ρητορική τέχνη.

Τέλος, ευχαριστούμε όλα τα μέλη και τις/τους φίλες και φίλους του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών που μας τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση. Η χαρά και η τιμή που μοιραστήκαμε ήταν μεγάλη!

 

12.12.2023. «Αγώνες Επιχειρηματολογίας- Αντιλογίας (debate) Λυκείων, στοιχεία θεωρίας και κανονιστικό πλαίσιο»

Το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.) ενόψει της συνδιοργάνωσης των Αγώνων Επιχειρηματολογίας Λυκείων (Γενικών και Επαγγελματικών) και Αυθορμήτου Λόγου Γυμνασίων από τις ΔΔΕ Ημαθίας, Πέλλας Πιερίας και Κιλκίς πραγματοποίησε, σε συνεργασία με τους Συμβούλους Εκπαίδευσης Φιλολόγων των αντίστοιχων νομών, την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 (17.00-19.00) τη δεύτερη επιμορφωτική διαδικτυακή συνάντηση φιλολόγων. Το σεμινάριο είχε τον τίτλο: «Αγώνες Επιχειρηματολογίας- Αντιλογίας (debate)Λυκείων, στοιχεία θεωρίας κανονιστικό πλαίσιο» και έδωσε τη δυνατότητα να συζητηθούν θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα σχετικά με τη διοργάνωση των αγώνων και τη δόμηση επιχειρημάτων. Τη συνάντηση τίμησαν με την παρουσία τους οι Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των νομών Ημαθίας και Πιερρίας, κκ. Αθανάσιος Αλατζόγλου και Γεώργιος Μακρής αντίστοιχα. Εισηγήτρια του σεμιναρίου ήταν η πρόεδρος του ΙΡΕΣΕ, Φωτεινή Εγγλέζου.

7.12.2023. 4οι Θυκυδίδειοι Ρητορικοί Αγώνες. 2ο Επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών στον Άλιμο

Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023, στο πλαίσιο προετοιμασίας των 4ων Θουκυδίδειων Ρητορικών Αγώνων που θα συνδιοργανώσουν η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Αλίμου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (ΙΡΕΣΕ) την άνοιξη του 2024 με Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Αλίμου, πραγματοποιήθηκε στο 4ο Γυμνάσιο Αλίμου το δεύτερο προπαρασκευαστικό επιμορφωτικό σεμινάριο για τα ρητορικά αγωνίσματα. Ανταλλάξαμε επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα και νιώσαμε τον προβληματισμό και ενθουσιασμό που γεννά ένας αγώνας αντιλογίας. Εισηγήτρια του σεμιναρίου ήταν η Φ. Εγγλέζου, πρόεδρος του ΙΡΕΣΕ. Ευχαριστούμε τον κ. Γιάννη Μαριόλη, Πρόεδρο της ΔΕΠ Αλίμου για την υποστήριξή του και τις εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν!

5.12.2023. Πρόσκληση στην παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Η ρητορική του πολέμου και της ειρήνης»

Το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και τον Δήμο Αλίμου έχουμε τη χαρά να σας προσκαλέσουμε στην παρουσίαση του δεύτερου συλλογικού τόμου του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε. με τίτλο «Η Ρητορική του Πολέμου και της Ειρήνης» της σειράς Ρητορική και Επικοινωνία, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 στις 18.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλίμου (Λ. Ιωνίας 96, Άλιμος).

Το βιβλίο,  προβάλλοντας δραματικά επίκαιρο στις μέρες μας, επιδιώκει μέσα από την ανάλυση ομιλιών δημοσίων προσώπων να αναδείξει τη ρητορική που χρησιμοποιείται, διαχρονικά, για την παρουσίαση του πολέμου και της ειρήνης. Από τις ρητορικές ομιλίες αρχαίων Ελλήνων ρητόρων μέχρι τα σύγχρονα μηνύματα που νομιμοποιούν τον δίκαιο πόλεμο ή εγκωμιάζουν την ειρήνη, από τη συσπείρωση γύρω από τη σημαία μέχρι τους σύγχρονους υβριδικούς πολέμους, το βιβλίο ανοίγει νέους ορίζοντες στην κατανόηση του πώς η γλώσσα διαμορφώνει την αντίληψή μας για τις ανθρώπινες εμπειρίες που διαμορφώνονται σε περιόδους πολέμου και ειρήνης.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος του Δήμου Αλίμου, κ. Ανδρέας Κονδύλης.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ως προσκεκλημένος ομιλητής, ο κ. Θάνος Χαμπεσής, Δημοσιογράφος & Ραδιοφωνικός Παραγωγός και ως προσκεκλημένη ομιλήτρια η Κα Ελένη Βολονάκη, Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

28.11.2023. «Aγώνες αυθόρμητου λόγου» για Γυμνάσια. Προπαρασκευαστικό επιμορφωτικό σεμινάριο για τους αγώνες Κεντρικής Μακεδονίας

 

Την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 ενόψει της συνδιοργάνωσης των Αγώνων Επιχειρηματολογίας Λυκείων (Γενικών και Επαγγελματικών) και Αυθορμήτου Λόγου Γυμνασίων από τις ΔΔΕ Ημαθίας, Πέλλας Πιερίας και Κιλκίς και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδος (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.), πραγματοποιήθηκε το πρώτο από τα τρία διαδικτυακά επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών με θέμα «Αγώνες Αυθόρμητου Λόγου» για μαθητές/τριες Γυμνασίου. Εισηγήτρια του σεμιναρίου ήταν η Φωτεινή Εγγλέζου, πρόεδρος του ΙΡΕΣΕ. Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλα τα συμμετέχοντα σχολεία, μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς!

21.11.2023. 4οι Θουκυδίδειοι Ρητορικοί Αγώνες: προπαρασκευαστικό σεμινάριο εκπαιδευτικών

 

Στο πλαίσιο προετοιμασίας των 4ων Θουκυδίδειων Ρητορικών Αγώνων που θα συνδιοργανώσουν η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Αλίμου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (ΙΡΕΣΕ) την άνοιξη του 2024 με Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Αλίμου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023 στο 4ο Γυμνάσιο Αλίμου προπαρασκευαστικό επιμορφωτικό σεμινάριο για τα ρητορικά αγωνίσματα. Και ναι, η ρητορική ανέδειξε τη δύναμή της να δημιουργεί κοινότητες, να χαρίζει χαμόγελα, να προσφέρει έμπνευση! Εισηγήτρια του σεμιναρίου ήταν η Φ. Εγγλέζου, πρόεδρος του ΙΡΕΣΕ. Ευχαριστούμε τον κ. Γιάννη Μαριόλη, Πρόεδρο της ΔΕΠ Αλίμου για την παρουσία και υποστήριξή του και, κυρίως, τις εκπαιδευτικούς που έδωσαν ‘ζωή’ στην προσπάθεια. Ανυπομονούμε για την επόμενη συνάντησή μας!!!

14.11.2023. O Λόγος για τις αξίες ζωής και η αξία της ρητορικής τέχνης στη ζωή μας… Σεμινάριο ρητορικής τέχνης για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Στο πλαίσιο προτετοιμασίας για τη διοργάνωση του 6ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης για μαθητές/τριες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.) σε συνεργασία με τους/τις υπεύθυνους/νες πολιτιστικών θεμάτων Α΄, Αθήνας, Δ΄Αθήνας, Ανατολικής Αττικής και Πειραιά συν-διοργάνωσαν την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 προπαρασκευαστικό σεμινάριο εκπαιδευτικών.

Φέτος επιδιώκεται μέσα από την τέχνη του λόγου να αναδειχθεί η διαχρονική σχέση της ρητορικής με τις αξίες ζωής. Καθημερινά, ο Λόγος, ως σκέψη και έκφραση,  διαρρέει τις αλληλεπιδράσεις με τους/τις φίλους/ες, την οικογένεια, τους/τις συνεργάτες και δικαιολογεί αποφάσεις που καλούμαστε να λάβουμε καθώς και επακόλουθες δράσεις. Οι γλωσσικές επιλογές δεν περιορίζονται στην επιλογή απλών λέξεων, σχημάτων λόγου, γλαφυρών αφηγήσεων, πειστικών επιχειρημάτων… Οι γλωσσικές επιλογές αντανακλούν και ηθικές επιλογές, οι οποίες σχετίζονται με τον σεβασμό των συνανθρώπων και την αρμονική συνύπαρξη μαζί τους. Οι γλωσσικές επιλογές έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τον “μικρό-κοσμο”  μέσα στον οποίο δρούμε αλλά και να επιφέρουν συνέπειες στην κοινωνία.

Ο προβληματισμός και η έκφραση των μαθητών/τριών για αξίες ζωής, όπως ο σεβασμός, η υπευθυνότητα, η συνεργασία, η ειλικρίνεια, ο διάλογος, η δικαιοσύνη συμβάλλουν τόσο στην ισορροπημένη συγκρότηση της ατομικής και της κοινωνικής ταυτότητάς τους όσο και στη διασφάλιση των προϋποθέσεων για μια ειρηνική ζωή με πολλές θετικές ατομικές εμπειρίες και κοινωνική ευημερία.

Ευχαριστούμε όλες και όλους που συμμετείχαν στο σεμινάριο, ενώ προετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για το 6ο Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης για μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης!!! Μείνετε συντονισμένοι!!!

 

9.11.2023. Χρονική επέκταση έγκρισης Εκπαιδευτικoύ Προγράμματος «Παιχνίδια ρητορικής τέχνης στο σχολείο» για το Σχολικό Έτος 2023-2024

Με χαρά ενημερώνουμε ότι με βάση το υπ’ αρ. πρωτ. Φ.1/ΓΜ/39709-ΙΕΠ/127985/Δ7/07-11-2023 εγκρίθηκε η χρονική επέκταση κατά ένα επιπλέον Σχολικό Έτος (2023-2024) της υλοποίησης του Εκπαιδευτικού Προγράμματος με τίτλο: «Παιχνίδια Ρητορικής Τέχνης στο Σχολείο. Σκέφτομαι… Εκφράζομαι… Επικοινωνώ…», το οποίο απευθύνεται σε μαθητές/- ήτριες της Δ΄, Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού όλης της χώρας. Το εν λόγω Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα είχε εγκριθεί για το σχολικό έτος 2022-2023 με το υπ΄αρ. Πρωτ. : Φ1/ΓΜ/59331/115168/Δ7/22-9-2022 έγγραφο
της Υπηρεσίας μας, (Πράξη 38/7-7-2022 του Ι.Ε.Π.).

Έγκριση ΙΡΕΣΕ 2024

7.11.2023. Πρόσκληση σε επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών για το 6ο Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης για μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

«Παιχνίδια Ρητορικής Τέχνης στο Σχολείο: Σκέφτομαι… Εκφράζομαι… Επικοινωνώ: O Λόγος για τις αξίες ζωής και η αξία της ρητορικής τέχνης στη ζωή μας…» την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023.
Το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.) σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση Α΄Αθήνας, Δ΄Αθήνας, Ανατολικής Αττικής και Πειραιά δια των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων, θα συνδιοργανώσουν το 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης. Στο πλαίσιο του 6ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης η τέχνη του λόγου θα αναδείξει τη διαχρονική σχέση της ρητορικής τέχνης με τις αξίες ζωής.
Για την πληρέστερη ενημέρωση και προετοιμασία των εκπαιδευτικών των Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄τάξεων που θα συμμετέχουν με τους/τις μαθητές/τριές τους στο 6ο Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης, σε συνέχεια αντίστοιχων σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν κατά τα προηγούμενα σχολικά έτη, θα πραγματοποιηθεί και φέτος προπαρασκευαστικό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Παιχνίδια Ρητορικής Τέχνης στο Σχολείο: Σκέφτομαι… Εκφράζομαι… Επικοινωνώ: O Λόγος για τις αξίες ζωής και η αξία της ρητορικής τέχνης στη ζωή μας…» την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023, κατά τις ώρες 17.15-20.15, στο 72o Δημοτικό Σχολείο Αθήνας-Ανδρέας Κάλβος (Ακταίου 2-4 και Επταχάλκου, Αθήνα), κοντά στη στάση μετρό Θησείο (Δείτε τον χάρτη εδώ) . Ώρα προσέλευσης: 17.00-17.15.