13.02.2019. «Παιδαγωγική Επικοινωνία: Ενδυναμώνοντας την επαγγελματική ταυτότητα των εκπαιδευτικών μέσα από την καλλιέργεια δεξιοτήτων επικοινωνίας ». Επαναληπτικό επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών στην Π.Ε. Α΄Αθήνας

 

 

Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ και Δ΄ Αθήνας, δια των Υπευθύνων Αγωγής Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη την εκδήλωση μεγάλου ενδιαφέροντος για την παρακολούθηση του επιμορφωτικού εργαστηρίου με τίτλο: «Παιδαγωγική Επικοινωνία: Ενδυναμώνοντας την επαγγελματική ταυτότητα των εκπαιδευτικών μέσα από την καλλιέργεια δεξιοτήτων επικοινωνίας » (12 Νοεμβρίου 2018) και προκειμένου για την ικανοποίηση των υπεράριθμων αιτήσεων συμμετοχής, προέβησαν την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019 σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.), στη διοργάνωση δεύτερου   επαναληπτικού επιμορφωτικού εργαστηρίου.
Το επαναληπτικό επιμορφωτικό εργαστήριο το οποίο απευθύνθηκε στους εκπαιδευτικούς Π.Ε. Α΄ Αθήνας πραγματοποιήθηκε στο 89ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας από τις 17.00 έως τις 20.00.

Περιγραφή εργαστηρίου:
Πολύ συχνά οι εκπαιδευτικοί βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ποικίλες επικοινωνιακές προκλήσεις στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Διαφωνίες με συναδέλφους, επιπλήξεις από γονείς, συγκρούσεις που προκύπτουν ανά πάσα στιγμή στην καθημερινή σχολική ζωή επηρεάζοντας την επαγγελματική απόδοση και την προσωπική μας ηρεμία.
Επομένως, στόχος του εργαστηρίου είναι να μυήσει τους εκπαιδευτικούς σε βασικές αρχές και χρήσιμες επικοινωνιακές πρακτικές που θα ενδυναμώσουν την επαγγελματική τους ταυτότητα και θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση συγκρούσεων μέσα
στο εργασιακό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από την παρουσίαση βασικών στοιχείων επικοινωνιακής θεωρίας, επιχειρείται η βιωματική προσέγγιση του θέματος μέσα από την αξιοποίηση τεχνικών του Θεάτρου Forum.

Συντονίστριες του εργαστηρίου:
α. Φωτεινή Εγγλέζου, Ph.D., MA, Συντονίστρια Ε.Ε. 6ου ΠΕΚΕΣ Αττικής. Πρόεδρος του
Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.).
β. Ιωάννα Μενδρινού, Ph.D., MA, Υπεύθυνη Α.Υ. Διεύθυνσης Π.Ε. Δ΄ Αθήνας, Ειδική
Γραμματέας του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.).

11.2.2019: Βιωματικό σεμινάριο εκπαιδευτικών Ν. Εύβοιας με θέμα: «Καλλιεργώντας την προφορικότητα και τη ρητορική παιδεία, αναφορικά με τη νοηματική ανάγνωση και τον αυθόρμητο επιχειρηματολογικό λόγο»

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019 το δεύτερο βιωματικό επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών του Ν. Εύβοιας με θέμα: «Καλλιεργώντας την προφορικότητα και τη ρητορική παιδεία, αναφορικά με τη νοηματική ανάγνωση και τον αυθόρμητο επιχειρηματολογικό λόγο». 

To σεμινάριο διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.),  στον χώρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας (Νεοφύτου 29-Χαλκίδα). 

Στο σημερινό σεμινάριο αναπτύχθηκαν τεχνικές καλλιέργειας του αυθόρμητου λόγου και στην απόδοση ποικίλων τύπων ορισμών από τους μαθητές.

Εισηγήτρια ήταν η κ. Φωτεινή Εγγλέζου, Δρ Διδακτικής της Γλώσσας και Ρητορικής, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας, Συντονίστρια του 6ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής.

 

O καθηγητής Ρητορικής και Επιχειρηματολογίας, Igor Ž. Žagar, επίτιμο μέλος του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.

Mε μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου «Η Τέχνη του Λόγου στη Διδακτική Πράξη: Αναζητώντας σύγχρονες μορφές της ρητορικής παιδείας», που διοργανώθηκε από τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ σε συνεργασία με το ΙΡΕΣΕ στις 9 και 10 Φεβρουρίου 2019 είχαμε την τιμή να ανακηρύξουμε επίτιμο μέλος του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας τον καθηγητή Ρητορικής και Επιχειρηματολογίας του Πανεπιστημίου Primorska, Διευθυντή του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας της Σλοβενίας, Igor Ž. Žagar.

Πλήρες βιογραφικό του καθηγητή  Igor Ž. Žagar.υπάρχει στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση:  https://pei.academia.edu/Igor%C5%BD%C5%BDagar/CurriculumVitae

9-10 Φεβρουαρίου 2019. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ (με διεθνή συμμετοχή) Η τέχνη του λόγου στη διδακτική πράξη: Αναζητώντας σύγχρονες μορφές της ρητορικής παιδείας

Ο λόγος, ως σκέψη και ομιλία, είναι ο θεμέλιος λίθος της εκπαίδευσης. Επομένως, η εκπαίδευση στην τέχνη του λόγου, προφορικού και γραπτού, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διδακτικής πράξης μέσα από την οποία διαμορφώνεται τόσο η πνευματική όσο και η κοινωνική ζωή των μαθητών. Πώς, ωστόσο, διδάσκεται η τέχνη του λόγου στη σύγχρονη εκπαίδευση; Πώς βοηθάμε τους μαθητές να γίνουν επαρκείς στοχαστές, ομιλητές, συγγραφείς, αναγνώστες σε διάφορα περικείμενα;

Απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα επεδίωξε να δώσει η διοργάνωση του Συνεδρίου «Η Τέχνη του Λόγου στη Διδακτική Πράξη: Αναζητώντας τις σύγχρονες μορφές της ρητορικής παιδείας». Το Συνέδριο, που  πραγματοποιήθηκε στις 9-10 Φεβρουαρίου 2019, διοργανώθηκε από τα Εκπαιδευτήρια «Saint-Paul – Δελασάλ», σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.), με αφορμή τον εορτασμό των 10 χρόνων λειτουργίας του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων στην Ελλάδα.

Η ρητορική παιδεία ενυπάρχει φυσικά και αναγκαία σε κάθε διδακτική δράση που έχει ως στόχο να ενημερώσει, να πείσει, να εμπνεύσει ένα ακροατήριο. Διαμορφώνει το «ήθος», τον «λόγο» και το «πάθος» τόσο του πομπού όσο και των αποδεκτών του λόγου. Καλλιεργεί τις επικοινωνιακές δεξιότητες των μαθητών σε ποικίλα διαπροσωπικά και κοινωνικά περιβάλλοντα. Ασκεί τους μαθητές στην αναζήτηση, εύρεση και εύγλωττη διατύπωση της νέας και πρωτότυπης ιδέας, του κατάλληλου συλλογισμού, του πειστικού επιχειρήματος. Συμβάλλει στην αναζήτηση, εύρεση και μετάδοση της γνώσης και στην καλλιέργεια της φαντασίας. Επιπλέον, η τέχνη του λόγου σχετίζεται άμεσα με τη διαμόρφωση ενεργών, δημιουργικών και κριτικά σκεπτόμενων πολιτών.

Αδιαμφισβήτητα, η ρητορική παιδεία αναπτύσσεται και εξελίσσεται μαζί με την εκπαίδευση στο σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι. Εκτός από τα κλασικά διδάγματα της ρητορικής τέχνης των αρχαίων Ελλήνων και Λατίνων ρητόρων-παιδαγωγών, η εκπαίδευση του 21ου αιώνα έχει μεταπλάσει και ενσωματώσει την τέχνη του λόγου σε ποικίλες εκφάνσεις της. Έτσι, δεν θα ήταν υπερβολή να μιλήσουμε για μια «Νέα Ρητορική», η οποία προορίζεται να καλύψει τις σύγχρονες εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανάγκες των σύγχρονων μαθητών.

Για τον λόγο αυτό, στόχος του Συνεδρίου «Η Τέχνη του Λόγου στη Διδακτική Πράξη: Αναζητώντας τις σύγχρονες μορφές της ρητορικής παιδείας», ήταν να αναζητήσει τις σύγχρονες και καινοτόμες μορφές τις οποίες μπορεί να λάβει η ρητορική παιδεία στη σύγχρονη εκπαίδευση και να τις αναδείξει ως καλές πρακτικές.

Το πεδίο αναζήτησης της χρήσης και διδασκαλίας του λόγου είναι ευρύ: από την άσκηση στην τέχνη του λόγου στα γλωσσικά μαθήματα στη χρήση του λόγου στο πλαίσιο των μαθηματικών και των φυσικών επιστημών, από τη ρητορική της πειθούς του επιχειρήματος στη ρητορική της λογοτεχνίας, από τη ρητορική της εικόνας στη ρητορική της τέχνης, από τη ρητορική της δημιουργικής γραφής στην ψηφιακή ρητορική του κυβερνοχώρου.

Το Συνέδριο απευθύνθηκε σε στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων τόσο από την Πρωτοβάθμια όσο και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εμψυχωτές ομάδων άτυπης εκπαίδευσης, φοιτητές.

Οdyssey: Oxford debates για Νέους στη Διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών. Κι αν επιχειρηματολογούσαμε στην τάξη για θέματα Φυσικών Επιστημών;

Τα εκπαιδευτικά συστήματα των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών καλούνται να απαντήσουν στα ίδια κρίσιμα ερωτήματα:

-Πώς θα ενισχυθεί το επίπεδο επιστημονικού γραμματισμού των μαθητών;

-Πώς θα ενδυναμωθεί η συλλογιστική τους αναφορικά με  θέματα STEM;

-Πώς θα καλλιεργήσουμε τις ρητορικές δεξιότητες των μαθητών στην επιχειρηματολογία και στον δημόσιο λόγο;

-Πώς θα συμβάλουμε, ως εκπαιδευτικοί, στη διαμόρφωση μελλοντικών επιστημόνων και πολιτών, που θα χρησιμοποιούν τη Γλώσσα με ακρίβεια και δεν θα είναι επιρρεπείς στη ρητορική των “ψεύτικων ειδήσεων”;

H χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus KA2 ODYSSEY (Oxford Debates για Νέους στην Εκπαίδευση των Επιστημών) επιδιώκει να αναπτύξει τις επιχειρηματολογικές δεξιότητες μαθητών ηλικίας 13-19 ετών και να ενδυναμώσει το ενδιαφέρον τους σε θέματα STEM, διοργανώνοντας αγώνες αντιλογίας σε θέματα Φυσικών Επιστημών.

Η ρητορική παιδεία υποστηρίζει την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης. Η ρητορική παιδεία έχει επιστημικό χαρακτήρα: ενθαρρύνει τη  χρήση ποικίλων πηγών γνώσης από τους μαθητές. Η ρητορική παιδεία δίνει έμφαση στην εξακρίβωση της αξιοπιστίας των πηγών. Αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη της πολιτικής παιδείας και κατ’ επέκταση της αποδοχής της διαφορετικότητας και της ενδυνάμωσης των δημοκρατικών αξιών.

Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε μαζί με τους μαθητές σας στο πρόγραμμα Οdyssey: Oxford Debates for Youths in Science Education, που θα ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2019-2020!

Γιατί να συμμετέχεις με τους μαθητές σου στο πρόγραμμα Odyssey;

  • Για τη συμμετοχή σε επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών από επιστήμονες και εκπαιδευτές debates.
  • Για τη λήψη εκπαιδευτικού υλικού: θέματα αγώνων αντιλογίας/debates, τα οποία βασίζονται σε ερευνητικές πηγές, σχέδια μαθημάτων και συμβουλές.
  • Για τη χαρά της συμμετοχής σε διασχολικούς αγώνες αντιλογίας σε θέματα Φυσικών Επιστημών.
  • Για να κερδίσετε δώρα με τους μαθητές σου!

Για περισσότερες πληροφορίες:

Φωτεινή Εγγλέζου

Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών

Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.)

irese.rhetoric@gmail.com      6938 733766

https://www.rhetoricinstitute.edu.gr

 

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ:

Ινστιτούτο Γεωφυσικής, Πολωνική Ακαδημία Επιστημών (IGF)

Iνστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.)

Κέντρο για την Προώθηση της Επιστήμης, Σερβία (CPN)

Kέντρο για την Ανακάλυψη Ενέργειας, Εσθονία (Energia, Avastuskeskus)

26.1.2019. Βιωματικό σεμινάριο εκπαιδευτικών Π/θμιας Εκπαίδευσης του Ν. Μεσσηνίας

Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Πελοποννήσου, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κορινθίας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.: https://www.rhetoricinstitute.edu.gr/ ), συνδιοργάνωσαν βιωματικό σεμινάριο με θέμα: «Η ρητορική παιδεία στη σχολική τάξη: η αξία της νοηματικής, μεγαλόφωνης ανάγνωσης και της παραγωγής αυθόρμητου λόγου» Το σεμινάριο  πραγματοποιήθηκε   το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019 στο Αμφιθέατρο «Ν. Πολίτης» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ώρες 15:0-18:00 για τους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων της Δ/νσης Π.Ε. Μεσσηνίας. Εισηγήτρια  του σεμιναρίου ήταν η κ. Φωτεινή Εγγλέζου, Δρ. στη Διδακτική της Γλώσσας και Ρητορικής, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας και Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου στο 6ο ΠΕΚΕΣ Αττικής. Σκοπός του βιωματικού σεμιναρίου ήταν να προβληματίσει αναφορικά με τους τρόπους που μπορούμε, ως εκπαιδευτικοί, να επαναπροσδιορίσουμε την καλλιέργεια και την αξία της Τέχνης του Λόγου στην τάξη αλλά και στη ζωή. Πρόκειται για μια πρόσκληση και πρόκληση για τη διαμόρφωση των μελλοντικών ενεργών πολιτών, που με τον λόγο και τα έργα τους θα αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα προβλήματα και θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα του αύριο.

26.1.2019. Βιωματικό σεμινάριο φιλολόγων Ν. Μεσσηνίας

Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Πελοποννήσου, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κορινθίας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.: https://www.rhetoricinstitute.edu.gr/ ), συνδιοργάνωσαν βιωματικό σεμινάριο με θέμα:

«Η ρητορική παιδεία στη σχολική τάξη: η αξία της νοηματικής, μεγαλόφωνης ανάγνωσης και της παραγωγής αυθόρμητου λόγου»

Το σεμινάριο  πραγματοποιήθηκε   το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019 στο Αμφιθέατρο «Ν. Πολίτης» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ώρες 9:30-12:30 για τους εκπαιδευτικούς των Γυμνασίων & Λυκείων της Δ/νσης Δ.Ε. Μεσσηνίας.

Εισηγήτρια  του σεμιναρίου ήταν η κ. Φωτεινή Εγγλέζου, Δρ. στη Διδακτική της Γλώσσας και Ρητορικής, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας και Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου στο 6ο ΠΕΚΕΣ Αττικής.

Σκοπός του βιωματικού σεμιναρίου ήταν να προβληματίσει αναφορικά με τους τρόπους που μπορούμε, ως εκπαιδευτικοί, να επαναπροσδιορίσουμε την καλλιέργεια και την αξία της Τέχνης του Λόγου στην τάξη αλλά και στη ζωή. Πρόκειται για μια πρόσκληση και πρόκληση για τη διαμόρφωση των μελλοντικών ενεργών πολιτών, που με τον λόγο και τα έργα τους θα αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα προβλήματα και θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα του αύριο.

2η Διεθνής συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus KA2 «Odyssey. Oxford debates for youth in Science education»

Το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.) είχε τη χαρά να διοργανώσει τη δεύτερη διεθνή συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος «Οdyssey: Οxford Debates for Youth in Science Education». Η διήμερη συνάντηση (17-18 Ιανουαρίου 2019) είχε ως στόχο τον συντονισμό των εταίρων για την παραγωγή των προβλεπόμενων πνευματικών προϊόντων, πριν τη διάχυση του προγράμματος στα σχολεία.

Η συνάντηση φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων «Saint-Paul» (Χαριλάου Τρικούπη 36 στον Πειραιά).

Στιγμιότυπα από την πρώτη ημέρα της συνάντησης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πανελλήνιου Συνεδρίου Ρητορικής: «H τέχνη του λόγου στη διδακτική πράξη: Αναζητώντας τις σύγχρονες μορφές της ρητορικής παιδείας» (9-10 Φεβρουαρίου 2019, Εκπαιδευτήρια Δελασάλ, Κυβέλης 19, Άλιμος)

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε την ανάρτηση του τελικού προγράμματος του Πανελληνίου Συνεδρίου Ρητορικής (με διεθνή συμμετοχή): «Η τέχνη του λόγου στη διδακτική πράξη: Αναζητώντας σύγχρονες μορφές της ρητορικής παιδείας» (9-10 Φεβρουαρίου 2019). Το συνέδριο οργανώνεται από τα Εκπαιδευτήρια Saint Paul-Δελασάλ, με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του Δημοτικού Δελασάλ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.).

Το πρόγραμμα σε μορφή pdf μπορείτε να δείτε εδώ:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΔΕΛΑΣΑΛ-ΙΡΕΣΕ (9-10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019)

Χώρος διεξαγωγής του συνεδρίου είναι τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ στον Άλιμο (Κυβέλης 19).

H ηλεκτρονική εγγραφή στο συνέδριο και η δήλωση προτίμησης βιωματικών εργαστηρίων γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του συνεδρίου:

https://synedrio-delasal.webnode.gr/