20.1.2022. Εισαγωγική επιμόρφωση εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα «Δράσεις Ιστορικής Αντιλογίας»

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022, για δεύτερη χρονιά, διαδικτυακή εισαγωγική επιμόρφωση των συμμετεχόντων/ουσών εκπαιδευτικών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δράσεις Ιστορικής Αντιλογίας για το 1821». Το πρόγραμμα σχεδίασε το Ίδρυμα Λαμπράκη σε συνεργασία με τον Όμιλο για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα (Ο.Ι.Ε.Ε.) και το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.). Το πρόγραμμα απευθύνεται σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα και έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.
Αντικείμενο του προγράμματος είναι η σε βάθος διαπραγμάτευση ιστορικών ερωτημάτων που συνδέονται με τη σχολική αφήγηση- πεδίο συνάντησης της ακαδημαϊκής με τη δημόσια Ιστορία- για την Επανάσταση του 1821. Το πρόγραμμα προβλέπει υλοποίηση σειράς οργανωμένων εκπαιδευτικών «Δράσεων Ιστορικής Αντιλογίας» (debates) σε σχολεία όλης της χώρας, οι οποίες θα βασίζονται σε ιστορικά ερευνητικά τεκμήρια, πολυπρισματικές πηγές και επιστημονικές ερμηνείες με αξιοποίηση τεχνικών της ρητορικής.
Ομιλήτριες στην εισαγωγική επιμόρφωση ήταν: η Βιβή Ανθοπούλου, Γενική Διευθύντρια Ιδρύματος Λαμπράκη, Εμπειρογνώμων της Εκπαίδευσης, η Ιωάννα Δεκατρή, Επιστημονική Υπεύθυνη Προγράμματος, ΜPhil Διδακτικής της Ιστορίας, Αντιπρόεδρος Ομίλου για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα (Ο.Ι.Ε.Ε.), Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Γ΄ΔΔΕ Αθήνας, η Βασιλική Σακκά, (MA, PhD) Ιστορίας και Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Πρόεδρος Ομίλου για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα (Ο.Ι.Ε.Ε.), τ. Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου κλ. ΠΕ02 3ου ΠΕΚΕΣ Αττικής, EuroClio Ambassador, η Φωτεινή Εγγλέζου, (ΜΑ, PhD) Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου (ΠΕ70), Καθηγήτρια – Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.) και η Μαρία Ξανθοπούλου, Project Manager και Επιστημονική Συνεργάτις του Ιδρύματος Λαμπράκη.

19.01.2022. Πρόσκληση σε διαδικτυακό σεμινάριο αυθόρμητου λόγου με τίτλο: 1821+ λέξεις για παιχνίδια αυθόρμητου λόγου

Ο κύκλος διαδικτυακών επιμορφωτικών σεμιναρίων του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.) θα συνεχιστεί την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022 στις 18.00-20.00 με το σεμινάριο Αυθόρμητου Λόγου με τίτλο «1821+ λέξεις για παιχνίδια αυθόρμητου λόγου». Εισηγήτριες του σεμιναρίου είναι οι κκ. Νατάσα Θεμελή, Δέσποινα Παπαευθυμίου και Νατάσα Προδρομίδου, Εκπαιδευτικοί, Μέλη του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσω πλατφόρμας Μicrosoft Teams. Το link της συνάντησης θα αποσταλεί στους ενδιαφερόμενους το βράδυ της Τρίτης 25 Ιανουαρίου μέσω e-mail.
Περιγραφή σεμιναρίου
Αξιομνημόνευτα γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν, συνδυάστηκαν με παιχνίδια, λέξεις, σκέψεις, επιχειρήματα και παιχνίδια αυθόρμητου λόγου. Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία καρτών διπλής όψης με θέμα το 1821. Αυτές τις κάρτες, τη μεθοδολογία και τον τρόπο δημιουργίας τους θα παρουσιάσουμε στους συμμετέχοντες στο σεμινάριο. Μετά την παρουσίαση των καρτών, θα ακολουθήσει συζήτηση και στο τέλος, μικρό βιωματικό εργαστήριο με παιχνίδια αυθόρμητου λόγο. Σας περιμένουμε με χαρά!

 

12.01.2022. Πρόσκληση σε διαδικτυακό θεατρικό εργαστήριο του ΙΡΕΣΕ με θέμα «Απρόσμενες Συναντήσεις»

Ο κύκλος διαδικτυακών επιμορφωτικών σεμιναρίων του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.) θα συνεχιστεί την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022 στις 18.00-20.00 με το θεατρικό βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «Απρόσμενες Συναντήσεις». Εισηγήτρια του σεμιναρίου είναι η κ. Εύη Μάμαλη, Εκπαιδευτικός, Υποψ. Δρ Παιδαγωγικής του Θεάτρου, Μέλος του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσω πλατφόρμας ZOOM. Το link της συνάντησης θα αποσταλεί στους ενδιαφερόμενους το βράδυ της Τρίτης 18 Ιανουαρίου μέσω e-mail.
Mπορείτε να δηλώσετε ενδιαφέρον συμμετοχής στο ακόλουθο link της google form:
Περιγραφή σεμιναρίου
Ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει το θέατρο στην καλλιέργεια της σκέψης και του λόγου; Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, αρχικά, η ομάδα θα συμμετάσχει σε μία σειρά από δημιουργικά παιχνίδια με σκοπό να «ζεσταθεί», να αλληλεπιδράσει και να ενεργοποιήσει τη φαντασία της. Στη συνέχεια, κάθε μέλος της ομάδας θα εισαγάγει ένα αντικείμενο στη διαδικασία. Με αφορμή αυτά τα αντικείμενα η ομάδα θα εμπλακεί σε δραστηριότητες με τη βοήθεια θεατρικών τεχνικών. Με θεατρικό τρόπο, τα Αντικείμενα μεταμορφώνονται σε Υποκείμενα, αποκαλύπτουν και αποκαλύπτονται. Σκοπός είναι η «συνάντηση» των Αντικειμένων – Υποκειμένων σε ένα φανταστικό χώρο μέσα στον οποίο θα εκφραστούν σκέψεις, συναισθήματα, στάσεις ζωής. Βασισμένη στο υλικό που θα προκύψει, η ομάδα, τελικά, θα δημιουργήσει ένα ερώτημα πάνω στο οποίο θα αναπτυχθεί γόνιμο πεδίο Λόγου – Αντίλογου, ένα άτυπο debate. Αξιοποιώντας το ζωντανό και αυθόρμητο στοιχείο του θεάτρου, τη φαντασία και τη δημιουργική σκέψη, καθώς επίσης και τις δυνατότητες της τεχνολογίας οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μεταβούν από την ελεύθερη έκφραση στην πιο δομημένη μορφή του
διαλόγου, πάνω σε ένα θέμα προσαρμοσμένο στους προβληματισμούς και τα ενδιαφέροντά τους.
Προαπαιτούμενα: κάθε μέλος της ομάδας θα πρέπει να έχει δίπλα του ένα απλό, καθημερινό
αντικείμενο. (Το αντικείμενο αυτό θα αξιοποιηθεί θεατρικά)

4.1.2022. Πρόσκληση σε διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο του ΙΡΕΣΕ με τίτλο: «Σχολείο-Οικογένεια: Ο ρόλος του σύγχρονου σχολείου στην ανάπτυξη της σχολικής κοινότητας μέσω της ποιοτικής επικοινωνίας»

Mαζί με τις ευχές μας για τη νέα χρονιά ενημερώνουμε ότι το ΙΡΕΣΕ συνεχίζει και το 2022 τον κύκλο επιμορφωτικών διαδικτυακών συναντήσεων. Σας προσκαλούμε με χαρά σε αυτές με στόχο να συναντηθούμε και να μοιραστούμε την αγάπη μας για την τέχνη του λόγου, τη ρητορική, την επιχειρηματολογία, την επικοινωνία, την αφήγηση, το θέατρο, τον δημόσιο λόγο…
Ο κύκλος των διαδικτυακών επιμορφωτικών συναντήσεων θα συνεχιστεί με το διαδικτυακό σεμινάριο «Σχολείο-Οικογένεια: Ο ρόλος του σύγχρονου σχολείου στην ανάπτυξη της σχολικής κοινότητας μέσω της ποιοτικής επικοινωνίας». Εισηγήτρια του σεμιναρίου θα είναι η κ. Άννα Κορακή, Εκπαιδευτικός ΠΕ70, Ράλλεια Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία Πειραιά, M.Α. Εκπαιδευτικής Ηγεσίας και Πολιτικής & M.Ed. Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής, Mέλος του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.
Το διαδικτυακό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022 και ώρες 18.00-20.00.
Περιγραφή σεμιναρίου
Πώς οικοδομείται μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σχολείου και γονέων; Ποιος ο ρόλος της επικοινωνίας μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας; Τι είδους επικοινωνία; Ποιος καθορίζει τα όρια της επικοινωνίας για μια αποτελεσματική συνεργασία και με ποιο τρόπο; Ποια είναι τα πιθανά εμπόδια στην επικοινωνία Σχολείου και Οικογένειας και πώς υπερβαίνονται;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία θα επιχειρήσουμε να δώσουμε απαντήσεις στο εργαστηριακού τύπου σεμινάριό μας. Η προσέγγιση του θέματος θα γίνει μέσω της μελέτης περιπτώσεων και της συζήτησης μεταξύ των συμμετεχόντων/ουσών.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί, διαδικτυακά, στην πλατφόρμα ZOOM την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2021 και ώρες 18.00-20.00.
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στην ακόλουθη google form:
Όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα λάβουν το link της συνάντησης το βράδυ της Τρίτης 11 Ιανουαρίου 2022.
Σας περιμένουμε με χαρά!

17.12.2021. Χριστουγεννιάτικες ευχές εκ μέρους του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.

Τις ημέρες των Χριστουγέννων η τέχνη του Λόγου συναντά την τέχνη της αγάπης, για να γεννηθεί ο αυθεντικός Άνθρωπος…

Το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.) εύχεται σε όλα τα μέλη, φίλους και συνεργάτες «Χαρούμενα Χριστούγεννα με Ήθος, Λόγο και Πάθος».

5.12.2021. 1o ChemEng Debate σε συνεργασία με τη φοιτητική ομάδα Χημικών Μηχανικών Engenius

Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 στις 11.00 στο Ηοtel Adonis στην πόλη των Πατρών πραγματοποιήθηκε ο πρώτος αγώνας αντιλογίας ChemEng Debate, ο οποίος βασίστηκε στο μοντέλο αντιλογίας Odyssey. Την εκδήλωση διοργάνωσε η φοιτητική ομάδα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών “Engenius” με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.) με στόχο να αναδειχθούν οι ικανότητες πειθούς, ρητορικής, επικοινωνίας και έρευνας των φοιτητών/τριών. Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα του αντιλόγου. Το θέμα της αντιλογίας ήταν: «Η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των βιομηχανιών». Μέλη της Κριτικής Επιτροπής των αγώνων αντιλογίας ήταν: α) ο κ. Σπύρος Πανδής, Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών Πατρών, β) κ.Χριστίνα Παπαδοπούλου, Business Development & Sustainability Manager στην Kotronis Packaging και γ) η κ. Φωτεινή Εγγλέζου, πρόεδρος του ΙΡΕΣΕ.
Ευχόμαστε η αρχική συνεργατική και επιτυχής προσπάθεια της ομάδας Engenius να ενέπνευσε τους/τις συμμετέχοντες/ουσες φοιτητές/τριες και το ακροατήριο και να έχει συνέχεια στο μέλλον!
Φωτό από την εκδήλωση:

6 &13 Δεκεμβρίου 2021. Διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο αφήγησης του ΙΡΕΣΕ

«Πώς αφηγούμαι χριστουγεννιάτικες ιστορίες»
Από το λαϊκό παραμύθι και την παράδοση στην αφήγηση και τη Δημιουργική Γραφή
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του διαδικτυακού επιμορφωτικού σεμιναρίου του ΙΡΕΣΕ με τίτλο «Το Ταξίδι της Φωνής», ο κύκλος των διαδικτυακών επιμορφωτικών συναντήσεων του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών θα συνεχιστεί με το σεμινάριο αφήγησης «Πώς αφηγούμαι χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Από το λαϊκό παραμύθι και την παράδοση στην αφήγηση και τη Δημιουργική Γραφή». Το σεμινάριο αυτό θα πραγματοποιηθεί σε δύο συναντήσεις: α) τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου και β) τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 (ώρες 18.30-20.30). Εισηγητής του σεμιναρίου θα είναι ο κ. Δημήτρης Μάλλης, Δάσκαλος, Αφηγητής, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Μ.Π.Σ. Δημιουργική Γραφή του Ε.Α.Π. και μέλος του Δ.Σ. του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.
Ένα εργαστήρι αφήγησης που στοχεύει να μας δώσει ιδέες, υλικό και τρόπους για τις χριστουγεννιάτικές μας αφηγήσεις στην τάξη και όχι μόνο.
Στο εργαστήρι θα μάθουμε να αναζητούμε ιστορίες σχετικές με τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα από τη λαϊκή παράδοση. Θα επιχειρήσουμε να μετασχηματίσουμε λαϊκά παραμύθια και παραδόσεις σε ιστορίες με «χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.» Θα πειραματιστούμε με την εικονοποιία και τον εγκιβωτισμό. Θα δουλέψουμε απλές τεχνικές έκφρασης στη φωνή και στο σώμα και θα εντάξουμε στην αφήγησή μας ήχους και μουσικές. Θα προτείνουμε ιδέες για να επιτύχουμε διαδραστικότητα στην αφήγησή μας. Τέλος, αξιοποιώντας τις λειτουργίες του Propp, θα κατασκευάσουμε τη δική μας ιστορία που θα αφηγηθούμε στην ομάδα.
Διάρκεια: 2 δίωρες συναντήσεις με ανάθεση δημιουργικής εργασίας στην πρώτη συνάντηση που θα παρουσιαστεί στη δεύτερη.
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, αφηγητές και όσους αγαπούν τα παραμύθια, την αφήγηση και τα Χριστούγεννα.
Για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής, μπορείτε να συμπληρώσετε την ακόλουθη Google form και στη συνέχεια θα σας αποσταλεί το link της πλατφόρμας ZOOM για τη συμμετοχή σας στο επιμορφωτικό σεμινάριο την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 το βράδυ. https://docs.google.com/…/1ISUREWp6eKU4zonBt7t2IJZ…/edit

24.11.2021. Έναρξη επιμορφωτικού κύκλου ρητορικής/Αγώνες Αντιλογίας

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ 2021-2022 (2)

Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Πελοποννήσου και το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.) συνδιοργανώνουν το εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα: Επιμορφωτικός Κύκλος Ρητορικής/Αγώνες Αντιλογίας για εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο των 6ων Αγώνων Ρητορικής Τέχνης για μαθητές/τριες
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνασίων και Λυκείων) της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τακτικές συναντήσεις και συμμετέχουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι/ες έχουν αναλάβει την προετοιμασία ομάδας ρητορικής μαθητών/τριών του σχολείου τους για το τρέχον σχολικό έτος από τις πέντε Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου.
Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κα Φωτεινή Εγγλέζου,  Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.)

Οι επιμορφωτικές συναντήσεις θα διεξαχθούν κατά τις ώρες 18:00-20:00 ως εξής: α. Τετάρτη 24/11/2021, β. Τετάρτη 8/12/2021, γ. Τρίτη 11/1/2022, δ. Δευτέρα 31/1/2022, ε. Τετάρτη 16/2/2022, στ. Τετάρτη 9/3/2022, ζ. Τετάρτη 30/3/2022, η. Τετάρτη 13/4/2022.

Σχετικό επιμορφωτικό υλικό και ειδοποιήσεις για τα σεμινάρια ανακοινώνονται στο ιστολόγιο:
«ΡΗΤΟΡΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ»: https://rhetorikoiagones.blogspot.com
Πληροφορίες-επικοινωνία:
Βολονάκη Ελένη, τηλ.: 693 724 1593, Σόλαρης Ιωάννης, τηλ.: 694 315 3865
Ηλεκτρονική διεύθυνση: retorikoiagones@gmail.com

22.11.2021. 1ο Διαδικτυακό σεμινάριο αγωγής λόγου «Το ταξίδι της φωνής»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 το πρώτο από τα δύο διαδικτυακά σεμινάρια αγωγής του λόγου με τίτλο «Το ταξίδι της φωνής» με εισηγήτρια τη Βιβή Αγγελοπούλου, Φιλόλογο, Εμψυχώτρια Αγωγής Λόγου και μέλος του ΙΡΕΣΕ. Περάσαμε δύο ώρες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες χάρη στις νέες γνώσεις που μοιραστήκαμε σχετικά με την αξία της σωστής αναπνοής αλλά και στις πολλές και ιδιαίτερα πρακτικές και χρήσιμες ασκήσεις ορθοφωνίας και λογοπεδικής.
Το δεύτερο σεμινάριο αγωγής λόγου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021 στις 18.00 στην πλατφόρμα ZOOM.

16.06.2021. 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης Δράμας για μαθητές/τριες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

 

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι την Τρίτη 16/06/2021 πραγματοποιήθηκε το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης Δράμας για μαθητές/τριες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο: «Σκέφτομαι… Εκφράζομαι… Επικοινωνώ… Η τέχνη στη ζωή μας μέσα από την τέχνη του λόγου». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ70 του ΠΕΚΕΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κωνσταντίνο Βλαστάρη και Ανανία Τοζακίδη με τη στήριξη της Δ/νσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (ΙΡΕΣΕ). Μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί από σχολεία του Ξηροποτάμου, της Προσοτσάνης, της Δράμας, της Πετρούσας αγκάλιασαν με ενθουσιασμό και μεράκι την προσπάθεια και έδωσαν δυναμικά το παρών με τη συμμετοχή τους. Θερμό το ευχαριστώ σε όλες και όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι παρά τις δυσκολίες της φετινής σχολικής χρονιάς, καλλιέργησαν τον ‘σπόρο’ της ρητορικής, που φυτεύτηκε πριν από δύο χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2019, με πρωτοβουλία της ΣΕΕΠΕ70 Φρόσως Χαραλαμπίδου και τη συνεργασία των ΣΕΕ Ανανία Τοζακίδη, Νικολέττας Μουσιάδου, Αικατερίνης Σαραφίδου και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Δράμας. Ευχόμαστε η προσπάθεια να συνεχιστεί και του χρόνου με μεγαλύτερο ακόμα κέφι και ενθουσιασμό!