20.5.2024. Ενδοσχολική επιμόρφωση εκπαιδευτικών στο 1ο & 5ο Δ.Σ. Παλαιού Φαλήρου

Τη Δευτέρα 20.5.2024 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΓΕΛ Παλαιού Φαλήρου τρίωρη ενδοσχολική επιμόρφωση (5.30-8.30) για  εκπαιδευτικούς ποικίλων ειδικοτήτων των 1ου, 5ου και 12ου Δ.Σ. Παλαιού Φαλήρου με τίτλο «Παιχνίδια επιχειρηματολογίας». Πρόκειται για τον δεύτερο κύκλο του σεμιναρίου ρητορικής για εκπαιδευτικούς του Παλαιού Φαλήρου, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2024 στο 12ο Δ.Σ. Παλαιού Φαλήρου. Εισηγήτρια του σεμιναρίου ήταν η Φωτεινή Εγγλέζου, Πρόεδρος του ΙΡΕΣΕ. Ευχαριστούμε τη Διευθύντρια του 1ου Δ.Σ. Παλαιού Φαλήρου, κα Ευδοξία Παπαδοπούλου για την εξαιρετική διοργάνωση και φιλοξενία της επιμόρφωσης όσο και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν με ξεχωριστό ενθουσιασμό και ενδιαφέρον στα παιχνίδια επιχειρηματολογίας.

14.5.2024. Γενική Συνέλευση Τακτικών Μελών του ΙΡΕΣΕ για το 2024

Την Τρίτη 14.5.2024  πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Γενική Συνέλευση των τακτικών μελών του Ινστιτούτου Ρητορικών & Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (ΙΡΕΣΕ). Εγκρίθηκαν ομόφωνα τα διοικητικά και οικονομικά πεπραγμένα του έτους 2023, συζητήθηκαν οι δράσεις του σωματείου και νέα σχέδια σε κλίμα ρητορικής δημιουργικότητας και φιλικής ρητορικής. Ευχαριστούμε όλα τα μέλη για την υποστήριξη των δράσεων του ΙΡΕΣΕ, για τον χρόνο που διέθεσαν και την πολύτιμη παρουσία τους, που μετέτραψαν μια τυπική διαδικασία σε ένα ευχάριστο και ουσιαστικό απόγευμα.

21.4.2024. 6o Mαθητικό Φεστιβάλ για μαθητές/τριες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Μιλώντας για τις αξίες ζωής…»

Tην Κυριακή 21 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στον υπέροχο χώρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το 6ο Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης για μαθητές και μαθήτριες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο «Μιλώντας για τις αξίες ζωής!». Η ημερήσια εκδήλωση συν-διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (ΙΡΕΣΕ) σε συνεργασία με τους/τις υπεύθυνους/νες Πολιτιστικών Θεμάτων των Α΄, Γ΄, Δ΄ ΔΙΠΕ Αθήνας, Ανατολικής Αττικής και Πειραιά. Στη διοργάνωση, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενη συμμετοχή, έδωσαν το παρών 45 σχολεία από όλη την Αττική και περίπου 320 μαθητές των Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄τάξεων! Σε μια γιορτή λόγου, οι ιδέες και τα συναισθήματα που μοιραστήκαμε ήταν πολλά! Όλα θετικά, όλα αισιόδοξα!
Πολλά τα ευχαριστώ που θέλουμε να απευθύνουμε, προς πολλές κατευθύνσεις!
Ευχαριστούμε την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την ευγενική παραχώρηση των χώρων, όπου φιλοξενήθηκε και φέτος το φεστιβάλ ρητορικής!
Ευχαριστούμε τον Δημοτικό Σύμβουλο και Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δ. Αλίμου, κ. Γιάννη Μαριόλη και την κυρία Μαίρη Τρύφων, Αντιδήμαρχο Βρεφονηπιακών Σταθμών και Δημοτικών Βιβλιοθηκών του Δήμου Παλαιού Φαλήρου για τον χαιρετισμό που απηύθυναν κατά την έναρξη του φεστιβάλ. Ευχαριστούμε για την πολύμηνη συνοδοιπορία και υποστήριξη τις/τους υπεύθυνες πολιτιστικών θεμάτων: Πόπη Κύρδη, Ελένη Νιάρχου, Νίκο Καμήλο, Μαίρη Μπιρμπίλη, Βάσω Αρβανιταντώνη. Ευχαριστούμε τα μέλη του ΙΡΕΣΕ, Νικολέττα Ντιούδη, Νατάσα Προδρομίδου, Εύη Μάμαλη, Θάλεια Παπακωνσταντίνου, Ιωάννα Αντιπάτη, Δημήτρη Μάλλη, Αναστασία Μηνδρινού, Βέρα Βορύλλα, Άννα Κορακή, Αθηνά Πραφτσιώτη για την εμψύχωση και τον συντονισμό των μαθητών/τριών. Μια όμορφη αφήγηση από τον Δημήτρη Μάλλη, έδωσε μια ξεχωριστή νότα στο ξεκίνημα της τελευταίας ζώνης του φεστιβάλ. Μα πάνω απ΄όλα ευχαριστούμε τους/τις εκπαιδευτικούς, τους γονείς και, κυρίως, τους μαθητές και τις μαθήτριες που μοιράζονται με αγάπη και ενθουσιασμό την αισιόδοξη προσπάθεια για την ανάπτυξη της κρτικής σκέψης, του λόγου και της επικοινωνίας σε μια εποχή, όπου όλα τα παραπάνω έχουν νόημα, γιατί τα έχουμε ανάγκη ως κοινωνία!

15.4.2024. Διαδικτυακή ενδοσχολική επιμόρφωση μαθητών και εκπαιδευτικών στο 1ο Πειραματικό Λύκειο Νέας Ιωνίας Μαγνησίας

Την Πέμπτη 15 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ενδοσχολική επιμόρφωση μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών στο 1ο Πειραματικό Λύκειο Ν. Ιωνίας Μαγνησίας. Ευχαριστούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες για το ενδιαφέρον και την προθυμία να συμμετέχουν, εξ αποστάσεως, στις ρητορικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν. Επίσης, ευχαριστούμε τη φιλόλογο, κα Άννα Τσιούπρου για τον συντονισμό της επιμορφωτικής δράσης. Εισηγήτρια του σεμιναρίου ήταν η Φωτεινή Εγγλέζου, πρόεδρος του ΙΡΕΣΕ.

13.4.2023. Υποστήριξη των 9ων Μαθητικών Αγώνων Επιχειρηματολογίας

Η ρητορική άνοιξη συνεχίζεται με τη διοργάνωση των 9ων Μαθητικών Αγώνων Επιχειρηματολογίας που συνδιοργανώνουν το 1ο ΓΕΛ Παπάγου, η Γερμανική Σχολή Αθηνών, τα Εκπαιδευτήρια «Πολύτροπη Αρμονία» και η Ελληνογαλλική Σχολή «Jeanne D; Arc» σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στη διοργάνωση!

10.4.2024. Υποστήριξη των 5ων Περιφερειακών Αγώνων Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας Λυκείων Κεντρικής Μακεδονίας

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για το Ινστιτούτο Ρητορικών & Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (ΙΡΕΣΕ) η υποστήριξη των 5ων Περιφερειακών Μαθητικών Αγώνων Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας Λυκείων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας..  Η εκδήλωση αποτελεί συν-διοργάνωση των Δ.Δ.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 στο 1ο ΓΕΛ Βέροιας. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί η πρόεδρος του ΙΡΕΣΕ, Φωτεινή Εγγλέζου, ως μέλος της επιστημονικής και κριτικής επιτροπής των αγώνων,

8.4.2024. Η διδακτική και παιδαγωγική αξιοποίηση ταινιών μικρού μήκους στη σχολική τάξη

Το Ινστιτούτο Ρητορικών & Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (ΙΡΕΣΕ) διοργανώνει τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 και ώρες 6.00-8.00 μ.μ. διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο: «Η διδακτική και παιδαγωγική αξιοποίηση ταινιών μικρού μήκους στη σχολική τάξη». Εισηγήτρια του σεμιναρίου είναι η Κα Άννα Κορακή, Εκπαιδευτικός ΠΕ70, Διευθύντρια 10ου ΔΣ Γλυφάδας, Μ.Εd. Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής, ΜΑ Εκπαιδευτικής Ηγεσίας και Πολιτικής. 
Στην εποχή της ρητορικής της εικόνας ο οπτικός εγγραμματισμός αποτελεί ένα κρίσιμο ζητούμενο στη σύγχρονη εκπαίδευση και κυρίαρχο στόχο στα Προγράμματα Σπουδών. Ο κινηματογράφος, σύμφωνα με τις θεωρίες του οπτικού εγγραμματισμού, αξιοποιείται παιδαγωγικά και εμπλουτίζει τη διδακτική πράξη. Ποιες ταινίες αξιοποιούνται στη σύγχρονη τάξη; Ποιοι παιδαγωγικοί ή διδακτικοί στόχοι είναι δυνατόν να επιτευχθούν μέσω της αξιοποίησης μιας ταινίας; Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής από τον/την εκπαιδευτικό; Με ποιους τρόπους/ενέργειες ο/η εκπαιδευτικός αξιοποιεί μια ταινία ως μέσο επίτευξης διδακτικών και παιδαγωγικών στόχων; Ποια είναι η σχέση της ένταξης μιας ταινίας στη διδασκαλία με την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της δημιουργικής έκφρασης; Εκτός από τις απαντήσεις που θα επιχειρήσουμε να δώσουμε στα παραπάνω ερωτήματα, θα προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε την κινηματογραφική γλώσσα σε ταινίες μικρού μήκους και να διερευνήσουμε από κοινού πρακτικές αξιοποίησής τους στην εκπαιδευτική πράξη.

1.4.2024. E-book συνεργατικής γραφής του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε. «Το ξεχωριστό ταξίδι της Μόνα Λίζα»

Στο πλαίσιο εορτασμού  της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, στις 2 Απριλίου, που καθιερώθηκε από την ΙΒΒΥ, τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, την ημέρα των γενεθλίων του γνωστού Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν ¨Αντερσεν, το Ινστιτούτο Ρητορικών & Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.) ετοίμασε μια έκπληξη!

Ένα βιβλίο  συνεργατικής-δημιουργικής γραφής που «γεννήθηκε» από τα συμμετέχοντα μέλη του ΙΡΕΣΕ κατά τη διεξαγωγή του επιμορφωτικού σεμιναρίου με τη συγγραφέα-εικονογράφο Λιάνα Δενεζάκη «Μία εικόνα…χίλιες ιστορίες», την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024: Το ξεχωριστό ταξίδι της Μόνα Λίζα.

Στέλνουμε συνημμένη την ιστορία που εμπνευστήκαμε και μοιραστήκαμε όλες μαζί σε μορφή pdf, αλλά και σε μορφή flip-book, στο ακόλουθο link:

https://www.flipbookpdf.net/web/site/3ed47538a9a0055d91b9b7b3d2fbe874da4469a7202403.pdf.html#page/1

Ευχαριστούμε τη Λιάνα Δενεζάκη, που επιμελήθηκε αισθητικά την παρουσίαση του βιβλίου, τις συγγραφείς του βιβλίου, αλλά και όλες και όλους εσάς που θα το διαβάσετε.

 

26.3.2024. Επιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών στο 4ο Δ.Σ. Κορίνθου

26_3_2024_Επιμορφωτική_Συνάντηση_ΠΕ70_ΡΗΤΟΡΙΚΟΙ_ΑΓΩΝΕΣ

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024 και ώρες 12.00-14.00 πραγματοποιήθηκε στο 4ο Δ.Σ. Κορίνθου επιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών Α/θμιας εκπαίδευσης των Ε΄και ΣΤ΄τάξεων με τίτλο: «Διαβάζω με νόημα, μιλώ αυθόρμητα, προτρέπω με πειθώ: Καλλιεργώντας τον προφορικό λόγο και τις επικοινωνιακές δεξιότητες των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Την επιμόρφωση διοργάνωσε η Σύμβουλος Εκπαίδευσης της 1ης εκπαιδευτικής περιφέρειας Κορινθίας, Αναστασία Γκιόκα, σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, την Επιτροπή Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (ΙΡΕΣΕ).

Στο πλαίσιο της επιμορφωτικής συνάντησης δόθηκαν θεωρητικές γνώσεις αλλά και πρακτικές συμβουλές  για την αποτελεσματική εμψύχωση και καθοδήγηση των μαθητών/τριών εκ μέρους των εκπαιδευτικών αναφορικά με τα ρητορικά αγωνίσματα της νοηματικής ανάγνωσης, του αυθόρμητου και προτρεπτικού λόγου με αφορμή τη διοργάνωση των 4ων Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Πελοποννήσου 2024.

 

20.3.2024. Διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο με τον Δ. Μάλλη, «Θα σου πω μια ιστορία…θα μιλήσουμε για μια αξία!

Tην Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, τo Ινστιτούτο Ρητορικών & Eπικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.) πραγματοποίησε το διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Θα σου πω μια ιστορία, θα μιλήσουμε για μια αξία! Εισηγητης του σεμιναρίου ήταν ο Δημήτρης Μάλλης, Αφηγητής, Συγγραφέας, Εκπαιδευτικός, Μέλος του ΙΡΕΣΕ.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου γοητευτήκαμε από τον κόσμο των παραμυθιών, έναν κόσμο με δράση και αξίες. Συναντηθήκαμε νοερά με ήρωες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δράκους, θεριά, μαγικά δάση και φθονερούς εχθρούς με μοναδικό όπλο τους αξίες ζωής όπως τον σεβασμό, τη δικαιοσύνη, την υπομονή, τη γενναιοδωρία, τη συνεργασία με τους μαγικούς βοηθούς, την τόλμη, την αισιοδοξία.
Αναζητήσαμε και  εντοπίσαμε αξίες μέσα σε παραμύθια και μύθους και γνωρίσαμε τρόπους μετάδοσής τους με αφετηρία την αφήγηση και το παιχνίδι. Μοιραστήκαμε, αφηγηθήκαμε και δημιουργήσαμε ιστορίες με αξίες. Συζητήσαμε τρόπους αξιοποίησης της αφήγησης στη σχολική τάξη. Γεμίσαμε τον σάκο μας ιστορίες που μιλούν για αξίες, αλλά και δράσεις και εκφραστικά μέσα για να τις μοιραστούμε με τους/τις μαθητές/ριές μας στην τάξη ή με αγαπημένα μας πρόσωπα.