15.12.2023. Παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Η ρητορική του πολέμου και της ειρήνης»

Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023, το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.) σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και τον Δήμου Αλίμου παρουσίασαν τον 2ο συλλογικό τόμο της σειράς Ρητορική και Επικοινωνία «Η ρητορική του πολέμου και τη ειρήνης».

Σε μια εποχή όπου ο πόλεμος συνεχίζει, ως κοινωνικό και ιστορικό φαινόμενο, να ταλανίζει την ανθρωπότητα λόγω της ανισομέρειας μεγεθών και κατανομής ισχύος και η παγκόσμια ειρήνη να προβάλει ως μία δύσκολα επιτεύξιμη και εύθραυστη κοινωνική κατασκευή, ο τόμος «Η ρητορική του πολέμου και της ειρήνης» προβάλλει, δυστυχώς, επίκαιρος. Βασική επιδίωξη όλων των συγγραφέων του συλλογικού τόμου ήταν να αναδειχθεί πώς ο Λόγος συνδέεται διαχρονικά με τα φαινόμενα του πολέμου και της ειρήνης. Με την ανάλυση ομιλιών και κειμένων επιδιώχθηκε η παρουσίαση και πληρέστερη κατανόηση ρητορικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται, διαχρονικά, από δημόσια πρόσωπα, για να αντικατοπτρίσουν τις σκέψεις τους για την πολεμική ή ειρηνική πραγματικότητα, όπως τη βιώνουν ή την οραματίζονται.

Η εκδήλωση δεν θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί δίχως την παραχώρηση του Πολιτιστικού Κέντρου από τον Δήμο Αλίμου, που σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας δια του Αντιδημάρχου της, κ. Γιάννη Μαριόλη, έχουν αναπτύξει μία πολυετή πολιτιστική και εκπαιδευτική συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών & Επικοινωνιακών Σπουδών (ΙΡΕΣΕ).

Τη βραδιά τίμησαν με τον συγκινητικό χαιρετισμό τους ο Δήμαρχος Αλίμου, κ. Ανδρέας Κονδύλης και η  Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κα Ελένη Βολονάκη.  Θερμές οι ευχαριστίες προς τον προσκεκλημένο ομιλητή της εκδήλωσης, κ. Θάνο Χαμπεσή, Δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό για την παρουσία του καθώς και στον Δημήτρη Μάλλη, ο οποίος μας συνεπήρε για άλλη μία φορά με την αντιπολεμική αφήγησή του.

Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλες και όλους τις/τους συγγραφείς, παρόντες και μη, που συνέβαλαν στη συγγραφή του τόμου, ο οποίος βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε. (https://www.rhetoricinstitute.edu.gr/), όπως και τα μέλη της επιστημονικής και κριτικής επιτροπής του τόμου. Από ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο, ο καθένας και η καθεμία συγγραφέας συνέβαλαν στην πολυπρισματική και ενδιαφέρουσα θεώρηση του πολέμου και της ειρήνης και στη διασύνδεσή τους με τη ρητορική τέχνη.

Τέλος, ευχαριστούμε όλα τα μέλη και τις/τους φίλες και φίλους του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών που μας τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση. Η χαρά και η τιμή που μοιραστήκαμε ήταν μεγάλη!