4 & 5 Nοεμβρίου 2022: Συνάντηση του δικτύου «Ρητορική και Ανθρωπολογία» στην Αθήνα σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παιδαγωγικής Έρευνας και Εφαρμογών, Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού της Θρησκευτικής Αγωγής της Θεολογικής Σχολής Αθήνας (ΕΚΠΑ)

«Μία σημαντική ανθρώπινη διάσταση είναι ότι η εμπιστοσύνη δεν συνεπάγεται την εγγύηση της επιτυχίας. Ποια είναι η υποχρέωση όσων συμβουλεύουν κάποιον που, πράγματι, εμπιστεύεται; Ποια είναι η υποχρέωση όσων εκπαιδεύουν αναφορικά με την εμπιστοσύνη; Αυτοί που εμπιστεύονται και καταλήγουν προδομένοι, απογοητευμένοι, έκαναν, τελικά, λάθος;» (Eduardo Fernández, 2022)
Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.), μέλος του ερευνητικού δικτύου «Ρητορική και Ανθρωπολογία», σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παιδαγωγικής Έρευνας και Εφαρμογών, Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού της Θρησκευτικής Αγωγής της Θεολογικής Σχολής Αθήνας (ΕΚΠΑ) διοργάνωσαν και φιλοξένησαν στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2022 την υβριδική συνάντηση εκπροσώπων του ευρωπαϊκού ερευνητικού δικτύου Rhetoric & Anthropology.
Η συνάντηση του δικτύου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 στο νεοκλασικό κτίριο του ΕΚΠΑ «Κωστής Παλαμάς» και το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 στον χώρο του εργαστηρίου στη Θεολογική Σχολή Αθήνας. Θέμα της συνάντησης του δικτύου ήταν: Ο πραγματισμός της εμπιστοσύνης.
Στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκε διάλεξη του καθηγητή ρητορικής του Πανεπιστημίου Holy Cross (Ρώμη), Rafael Jiménez Cataño, σε φοιτητές/τριες των μεταπτυχιακών προγραμμάτων: α) Θρησκευτική Εκπαίδευση και Αγωγή και β) Θεολογία και Ανθρωπιστικές Επιστήμες με τίτλο: Το ρητορικό ήθος και η δυναμικότητα του εαυτού. Πώς αναγνωρίζεται το άτομο που βρίσκεται υπό διαμόρφωση.
Την έναρξη της διάλεξης χαιρέτισε η κ. Ιωάννα Κομνηνού, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Θεολογίας, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Έρευνας και Εφαρμογών, Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού της Θρησκευτικής Αγωγής καθώς και ο κ. Αναστάσιος Μπάλκος, Πρόεδρος του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Κοινωνικής Θεολογίας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι του δικτύου «Ρητορική και Ανθρωπολογία»: Rafael Jiménez Cataño, Καθηγητής Ρητορικής του Πανεπιστημίου Holy Cross (Ρώμη), Sergio Tapia Velasco, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Holy Cross, Adelino Cattani, Καθηγητής Επιχειρηματολογικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, Alberto Gil, Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Holy Cross, Ivanka Mavrodieva, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Σόφιας “St. Kliment Ohridski”, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρητορικής και Επικοινωνίας, Eduardo Fernández, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Complutense του Τμήματος Κλασικής Φιλολογίας (Μαδρίτη), Marco Agnetta, Επίκουρος Καθηγητής στο Ινστιτούτο Μεταφραστικών Σπουδών Leopold-Franzens University (Ίνσμπρουκ) και Φωτεινή Εγγλέζου, Διδάσκουσα Ρητορικής-Δημόσιου Λόγου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Κριτικής Παιδαγωγικής στο ΕΑΠ, πρόεδρος του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε..
Καταρχάς, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κ. Ιωάννα Κομνηνού, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Θεολογίας, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Έρευνας και Εφαρμογών, Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού της Θρησκευτικής Αγωγής για την αμέριστη υποστήριξη και καθοριστική συμβολή της για την επιτυχή διοργάνωση της συνάντησης του δικτύου «Ρητορική και Ανθρωπολογία», καθώς και τους επιστημονικούς συνεργάτες της, κκ. Γιώργο Παπατσίρο και Χρήστο Παπακώστα και τον κ. Χρήστο Παλασκώνη, καθηγητή Νεοελληνικής Γλώσας στο Pontificio Istituto Orientale της Ρώμης.
Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Αλίμου, δια του Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Ιωάννη Μαριόλη, Αντιπρόεδρο του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε., για την τιμητική προσφορά στους επιστημονικούς συνεργάτες του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε. της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας ελληνο-αγγλικής έκδοσης του τόμου: «Άλιμος: Όψεις της Ιστορίας της Πόλης και του Δήμου».
Η εποικοδομητική συνάντηση κατάφερε να ενδυναμώσει τη σχέση συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη του ερευνητικού δικτύου και να ανοίξει νέες προοπτικές και ερευνητικές συνεργασίες αναφορικά με θέματα που άπτονται της ρητορικής, της επικοινωνίας και της ανθρωπολογίας σε ποικίλα επιστημονικά πεδία. Αναμένουμε την επόμενη συνάντηση με μεγάλη ανυπομονησία!