Erasmus KA2: Oxford Debates για Νέους στη Διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών. Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής

ΙΡΕΣΕ. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΕ erasmus ka2

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ERASMUS+ KA2 ME ΤΙΤΛΟ:

Oxford Debates για Νέους στη Διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών

Kι αν επιχειρηματολογούσαμε στην τάξη για θέματα Φυσικών Επιστημών;

Στο πλαίσιο του ερευνητικού ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA2: Οxford Debates για Νέους στη Διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών (No 2018-1-PL01-KA201-050823), τo Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.) καλεί τις σχολικές μονάδες του Ν. Αττικής (Γυμνάσια, Λύκεια) να εκδηλώσουν ενδιαφέρον προκειμένου να συμμετάσχουν στην πιλοτική φάση του προγράμματος, το οποίο θα υλοποιηθεί κατά το σχολικό έτος 2019-2020.

Περιγραφή και στόχοι του ερευνητικού προγράμματος

Το ερευνητικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA2: Οxford Debates για Νέους στη Διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών (No 2018-1-PL01-KA201-050823) αποτελεί   στρατηγική σύμπραξη μεταξύ τεσσάρων ερευνητικών κέντρων της Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.), Σερβίας (Κέντρο για την Προώθηση της Επιστήμης / Centre for the Promotion of Science), Εσθονίας (Κέντρο Ενέργειας / Energia Avastuskeskus) και Πολωνίας (Ινστιτούτο Γεωφυσικής Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών / Institute of Geophysics Polish Academy of Science) με συντονίστρια χώρα την Πολωνία.  Το πρόγραμμα μελετάει, ερευνά, προτείνει και ενθαρρύνει την ανάπτυξη του ενδιαφέροντος και των γνώσεων των μαθητών σε θέματα STEM μέσα από τη συμμετοχή τους σε αγώνες αντιλογίας (debates) και την καλλιέργεια των επικοινωνιακών δεξιοτήτων στη μητρική γλώσσα τους, στην επιχειρηματολογία και σ τον δημόσιο λόγο.

Ειδικότερα, το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Oxford Debates για Νέους στη Διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών (No 2018-1-PL01-KA201-050823) θα επιδιώξει να δώσει νέα, καινοτόμο διάσταση στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών μέσα από την καλλιέργεια δεξιοτήτων που καθιστούν τους μαθητές ικανούς:

  • να πείθουν,
  • να χρησιμοποιούν σωστή επιχειρηματολογία,
  • να σκέπτονται και να μιλούν με ορθότητα και ακρίβεια,
  • να χρησιμοποιούν ρητορικά μέσα στις προφορικές δηλώσεις τους,
  • να κάνουν επιτυχημένες δημόσιες παρουσιάσεις αναφορικά με επιστημονικά θέματα,
  • να συζητούν και να διαπραγματεύονται ιδέες τους,
  • να συμμετέχουν σε αγώνες αντιλογίας (debates),
  • να αναπτύξουν ψηφιακές δεξιότητες, για παράδειγμα, μέσα από τη χρήση ηλεκτρονικών εφαρμογών, με στόχο την ενεργότερη εμπλοκή τους στη διεξαγωγή των αγώνων αντιλογίας.

Διάρκεια Προγράμματος

Η πιλοτική-δοκιμαστική  εφαρμογή του προγράμματος στα σχολεία  θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2019 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2020 με διασχολικούς αγώνες αντιλογίας μεταξύ των ομάδων των σχολείων που θα συμμετάσχουν. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά (Σεπτέμβριος 2020-Μάρτιος 2021) και θα ολοκληρωθεί με τη διοργάνωση δεύτερων διασχολικών αγώνων και επιστημονικού συνεδρίου αναφορικά με θέματα Φυσικών Επιστημών και Επικοινωνίας-Ρητορικής.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα;

 Στο πρόγραμμα επιδιώκεται να συμμετέχουν, πρωτίστως, εκπαιδευτικοί των STEM επιστημών (π.χ. φυσικοί, χημικοί, μαθηματικοί, Η/Υ, βιολόγοι κ.ά.) και, γενικότερα, εκπαιδευτικοί με ενδιαφέρον για θέματα επικοινωνίας της επιστήμης, επιχειρηματολογίας  και ρητορικής. Προτρέπονται οι συνεργασίες μεταξύ εκπαιδευτικών διαφορετικών ειδικοτήτων.

Κάθε σχολείο μπορεί να δηλώσει  συμμετοχή στο πρόγραμμα μαθητών-τριών Α΄και Β΄ Γυμνασίου και Α΄ και Β΄ Λυκείου (καθώς το πρόγραμμα θα διαρκέσει για δύο χρόνια). Η ομάδα συμμετεχόντων που θα εκπροσωπεί το κάθε σχολείο που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, θα αποτελείται από δέκα (10) μαθητές.

Γιατί να συμμετέχετε στο πρόγραμμα;

  • Για τη συμμετοχή σε επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών (δια ζώσης ή webinar) από επιστήμονες και εκπαιδευτές debates καθόλη τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος.
  • Για τη λήψη πρωτότυπου εκπαιδευτικού υλικού: θέματα αγώνων αντιλογίας/debates, εγχειρίδια επιχειρηματολογίας-επικοινωνίας-αγώνων αντιλογίας, εκπαιδευτικά πακέτα Φυσικών Επιστημών σε πρωτότυπους θεματικούς τομείς σχετικούς με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, τα οποία θα βασίζονται σε ερευνητικές πηγές, σχέδια μαθημάτων και συμβουλές.
  • Για τη χαρά της συμμετοχής σε διασχολικούς αγώνες αντιλογίας σε θέματα Φυσικών Επιστημών.
  • Για τη συμμετοχή σε εκπαιδευτικό συνέδριο στο τέλος εφαρμογής του προγράμματος, όπου μπορούν να παρουσιαστούν καλές πρακτικές και πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες!

 H εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην πιλοτική φάση του προγράμματος θα διαρκέσει από 26 Μαρτίου 2019 μέχρι 20 Ιουνίου 2019.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για την επιλογή των πιλοτικών σχολείων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανά βαθμίδα.

Για δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα μπορείτε να συμπληρώσετε την ακόλουθη ηλεκτρονική φόρμα:

 http://bit.ly/2TO4JZP

 Για περισσότερες πληροφορίες  μπορείτε να απευθύνεστε στην υπεύθυνη ενημέρωσης: Φωτεινή Εγγλέζου, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών  Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.), Κιν. 6938 733766.

Mε e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΙΡΕΣΕ: irese.rhetoric@gmail.com

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΙΡΕΣΕ: https://www.rhetoricinstitute.edu.gr

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν