20.12.2022. Tελικός αγώνας αντιλογίας (debate) φοιτητών/τριών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022 ολοκληρώθηκε ο κύκλος των έξι τρίωρων σεμιναριακών μαθημάτων επιχειρηματολογίας/αντιλογίας (debates) με προπτυχιακούς/κες φοιτητές/τριες του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Ο κύκλος έκλεισε με τον τελικό αγώνα αντιλογίας μεταξύ των δύο ομάδων που διακρίθηκαν στις προκριματικές διαδικασίες με θέμα: «Η οπλοκατοχή πρέπει να είναι δικαίωμα όλων των πολιτών άνω των 18 ετών» και νικήτρια την ομάδα του Λόγου. Η αντιλογία υπήρξε συναρπαστική: ποιοτική επιχειρηματολογία, επιστημονικές αποδείξεις, δυναμικές αντικρούσεις, πάθος, ήθος και λόγος. Με μεγάλη χαρά και περηφάνια όλοι οι παρευρισκόμενοι διαπιστώσαμε την επικοινωνιακή μεταμόρφωση των συμμετεχόντων  και  την ενδυνάμωση της έκφρασης των ιδεών και επιχειρημάτων τους.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλες και όλους τους/τις φοιτητές/τριες που μοιράστηκαν μαζί μας αυτό το επιχειρηματολογικό ταξίδι από τον Οκτώβριο, όπως και τους καθηγητές τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Χαράλαμπο Γκούσιο και τον Δρ, μέλος Ε.Ε.Π.  κ. Χρήστο Νίκου για τη συμμετοχή τους ως κριτές στον τελικό αγώνα αντιλογίας. Κυρίως, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Στρατηγικής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Επίκουρο Καθηγητή κ. Αθανάσιο Σαμαρά για την πρόσκληση συμμετοχής και συνδιοργάνωσης με το Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε. των σεμιναριακών μαθημάτων όπως και για την εξαιρετική συνεργασία για την ευόδωση αυτής της κοινής προσπάθειας!

πόστερ για αγώνες

12.12.2022. Παιχνίδια επιχειρηματολογίας στο 4ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής

Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 και ώρες 5.30-8.00μ.μ. πραγματοποιήθηκε η τρίτη επιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αναφορικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παιχνίδια ρητορικής τέχνης στο σχολείο. Σκέφτομαι… εκφράζομαι… επικοινωνώ…». Πληθώρα ιδεών, επιχειρημάτων, αντεπιχειρημάτων, ανασκευών πλημμύρισαν τον φιλόξενο χώρο του 4ου Δ.Σ. Παλαιού Φαλήρου. Κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων πόσο σημαντικό είναι να δίνεις φωνή στη σκέψη και χρώμα στον λόγο!

Ευχαριστούμε θερμά τον οργανωτικό συντονιστή του 4ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής κ. Νίκο Καμήλο καθώς και τις Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ70, κκ. Άννα Ζουγανέλη και Ιωάννα Καμπούρμαλη για την υποστήριξη της διοργάνωσης κατά το διάστημα των τριών επιμορφωτικών συναντήσεων καθώς και όλες και όλους τις/τους εκπαιδευτικούς με τις/τους οποίους/ες μοιραστήκαμε την εμπειρία!

 

8.12.2022. Παιχνίδια ρητορικής τέχνης για εκπαιδευτικούς Π.Ε. στη Διεύθυνση Α΄Αθήνας

Σεμινάριο στην Α΄Αθήνας με Πόπη Κύρδη

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022 και ώρες 17.00-20.00 διοργανώθηκε στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας, δια της Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε), το πρώτο από τα τρία βιωματικά σεμινάρια με θέμα «Παιχνίδια Ρητορικής Τέχνης στο Σχολείο: Σκέφτομαι… Εκφράζομαι… Επικοινωνώ». Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο 49ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, Αγ. Ασωμάτων 37 στο πλαίσιο φεστιβάλ ρητορικής που συνδιοργανώνεται από Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής και το ΙΡΕΣΕ.

Στόχος των σεμιναρίων είναι η εξοικείωση εκπαιδευτικών και παιδιών στη νοηματική ανάγνωση, τον αυθόρμητο λόγο και την ανταλλαγή επιχειρημάτων σε διαλογικό πλαίσιο, η ενδυνάμωση του προφορικού λόγου των μαθητών/τριών και η καλλιέργεια των δεξιοτήτων ζωής, μέσα από ρητορικά παιχνίδια, σύγχρονες παραλλαγές των ρητορικών προγυμνασμάτων. Τα ρητορικά παιχνίδια και οι τεχνικές που προτείνονται δίνουν έμφαση στην ενεργό πολιτειότητα, τα δικαιώματα, τη συμμετοχή, τη φιλαναγνωσία, το παραμύθι, την ανάπτυξη επιχειρημάτων αλλά και γενικότερα στη σχολική καθημερινότητα.

Εισηγήτρια: Φωτεινή Εγγλέζου, Δρ, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.).

30.11.2022. 2η επιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών Πειραιά στη ρητορική

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 και ώρες 5.30-8.30 πραγματοποιήθηκε στο 5ο ΔΣ Πειραιά η δεύτερη επιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών αναφορικά με το πρόγραμμα «Σκέφτομαι… Εκφράζομαι… Επικοινωνώ. Παιχνίδια ρητορικής τέχνης στο σχολείο…» σε συνεργασία με την υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. Εισηγήτρια του σεμιναρίου ήταν η Φωτεινή Εγγλέζου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (ΙΡΕΣΕ).

Στο πλαίσιο της δεύτερης επιμορφωτικής συνάντησης έμφαση δόθηκε στην παραγωγή σύντομων, αυτοσχέδιων ομιλιών, αξιοποιώντας τη γλώσσα του σώματος και τη φωνητική ποικιλία. Η παραγωγή αυθόρμητου λόγου συνδέθηκε με την καλλιέργεια της μεταφορικής και συμβολικής σκέψης και την ανάπτυξη ποικίλων κειμενικών, συλλογιστικών, γνωστικών, γλωσσικών, υφολογικών, αισθητικών, δημιουργικών δεξιοτήτων στο πλαίσιο μίας «ζεστής» συνάντησης. Περάσαμε πολύ όμορφα!

8.11.2022. 3η συνάντηση αγώνων αντιλογίας (debate) προπτυχιακών φοιτητών/τριών του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η τρίτη επιμορφωτική συνάντηση αγώνων αντιλογίας (debate) μεταξύ προπτυχιακών φοιτητών/τριών του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Το θέμα αντιλογίας της αποψινής συνάντησης, βάσει του μοντέλου αντιλογίας Odyssey, ήταν: «Η συμμετοχή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ προωθεί την παγκόσμια ειρήνη». Nικήτρια, μετά από ένα συναρπαστικό επιχειρηματολογικό αγώνα, αναδείχθηκε η ομάδα του αντιλόγου.

Οι συναντήσει αγώνων αντιλογίας διοργανώνονται από το  Εργαστήριο Στρατηγικής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Πειραιώς σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.)

07.11.2022. 2η επιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών στο 4ο ΠΕΚΕΣ Αττικής

Μιλάτε αυθόρμητα;
Tη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 στο 4ο ΔΣ Παλαιού Φαλήρου και ώρες 5.30-8.00μ.μ. εκπαιδευτικοί του 4ου ΠΕΚΕΣ Αττικής ασκήθηκαν στην παραγωγή αυθόρμητου λόγου, καλλιεργώντας, ταυτόχρονα, τη γρήγορη σκέψη και την παραγωγή δομημένης ομιλίας, ανταποκρινόμενοι/νες σε λεκτικά και οπτικά ερεθίσματα. Η αίθουσα λουλούδιασε, μοσχοβόλησε και γέμισε όνειρα και ανθρώπινη επαφή!
Ευχαριστούμε τους ΣΕΕ ΠΕ70 του 4ου ΠΕΚΕΣ Αττικής δια των οποίων -σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών- πραγματοποιήθηκε η δεύτερη από τις τρεις επιμορφωτικές μας συναντήσεις. Η επόμενη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022.
Eισηγήτρια του σεμιναρίου ήταν η Φωτεινή Εγγλέζου, πρόεδρος του ΙΡΕΣΕ.

4 & 5 Nοεμβρίου 2022: Συνάντηση του δικτύου «Ρητορική και Ανθρωπολογία» στην Αθήνα σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παιδαγωγικής Έρευνας και Εφαρμογών, Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού της Θρησκευτικής Αγωγής της Θεολογικής Σχολής Αθήνας (ΕΚΠΑ)

«Μία σημαντική ανθρώπινη διάσταση είναι ότι η εμπιστοσύνη δεν συνεπάγεται την εγγύηση της επιτυχίας. Ποια είναι η υποχρέωση όσων συμβουλεύουν κάποιον που, πράγματι, εμπιστεύεται; Ποια είναι η υποχρέωση όσων εκπαιδεύουν αναφορικά με την εμπιστοσύνη; Αυτοί που εμπιστεύονται και καταλήγουν προδομένοι, απογοητευμένοι, έκαναν, τελικά, λάθος;» (Eduardo Fernández, 2022)
Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.), μέλος του ερευνητικού δικτύου «Ρητορική και Ανθρωπολογία», σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παιδαγωγικής Έρευνας και Εφαρμογών, Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού της Θρησκευτικής Αγωγής της Θεολογικής Σχολής Αθήνας (ΕΚΠΑ) διοργάνωσαν και φιλοξένησαν στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2022 την υβριδική συνάντηση εκπροσώπων του ευρωπαϊκού ερευνητικού δικτύου Rhetoric & Anthropology.
Η συνάντηση του δικτύου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 στο νεοκλασικό κτίριο του ΕΚΠΑ «Κωστής Παλαμάς» και το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 στον χώρο του εργαστηρίου στη Θεολογική Σχολή Αθήνας. Θέμα της συνάντησης του δικτύου ήταν: Ο πραγματισμός της εμπιστοσύνης.
Στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκε διάλεξη του καθηγητή ρητορικής του Πανεπιστημίου Holy Cross (Ρώμη), Rafael Jiménez Cataño, σε φοιτητές/τριες των μεταπτυχιακών προγραμμάτων: α) Θρησκευτική Εκπαίδευση και Αγωγή και β) Θεολογία και Ανθρωπιστικές Επιστήμες με τίτλο: Το ρητορικό ήθος και η δυναμικότητα του εαυτού. Πώς αναγνωρίζεται το άτομο που βρίσκεται υπό διαμόρφωση.
Την έναρξη της διάλεξης χαιρέτισε η κ. Ιωάννα Κομνηνού, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Θεολογίας, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Έρευνας και Εφαρμογών, Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού της Θρησκευτικής Αγωγής καθώς και ο κ. Αναστάσιος Μπάλκος, Πρόεδρος του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Κοινωνικής Θεολογίας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι του δικτύου «Ρητορική και Ανθρωπολογία»: Rafael Jiménez Cataño, Καθηγητής Ρητορικής του Πανεπιστημίου Holy Cross (Ρώμη), Sergio Tapia Velasco, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Holy Cross, Adelino Cattani, Καθηγητής Επιχειρηματολογικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, Alberto Gil, Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Holy Cross, Ivanka Mavrodieva, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Σόφιας “St. Kliment Ohridski”, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρητορικής και Επικοινωνίας, Eduardo Fernández, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Complutense του Τμήματος Κλασικής Φιλολογίας (Μαδρίτη), Marco Agnetta, Επίκουρος Καθηγητής στο Ινστιτούτο Μεταφραστικών Σπουδών Leopold-Franzens University (Ίνσμπρουκ) και Φωτεινή Εγγλέζου, Διδάσκουσα Ρητορικής-Δημόσιου Λόγου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Κριτικής Παιδαγωγικής στο ΕΑΠ, πρόεδρος του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε..
Καταρχάς, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την κ. Ιωάννα Κομνηνού, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Θεολογίας, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Έρευνας και Εφαρμογών, Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού της Θρησκευτικής Αγωγής για την αμέριστη υποστήριξη και καθοριστική συμβολή της για την επιτυχή διοργάνωση της συνάντησης του δικτύου «Ρητορική και Ανθρωπολογία», καθώς και τους επιστημονικούς συνεργάτες της, κκ. Γιώργο Παπατσίρο και Χρήστο Παπακώστα και τον κ. Χρήστο Παλασκώνη, καθηγητή Νεοελληνικής Γλώσας στο Pontificio Istituto Orientale της Ρώμης.
Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Αλίμου, δια του Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Ιωάννη Μαριόλη, Αντιπρόεδρο του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε., για την τιμητική προσφορά στους επιστημονικούς συνεργάτες του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε. της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας ελληνο-αγγλικής έκδοσης του τόμου: «Άλιμος: Όψεις της Ιστορίας της Πόλης και του Δήμου».
Η εποικοδομητική συνάντηση κατάφερε να ενδυναμώσει τη σχέση συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη του ερευνητικού δικτύου και να ανοίξει νέες προοπτικές και ερευνητικές συνεργασίες αναφορικά με θέματα που άπτονται της ρητορικής, της επικοινωνίας και της ανθρωπολογίας σε ποικίλα επιστημονικά πεδία. Αναμένουμε την επόμενη συνάντηση με μεγάλη ανυπομονησία!

2.11.2022. Σεμινάριο εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά «Σκέφτομαι… Εκφράζομαι… Επικοινωνώ…»

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 στις 5.30-8.30 μ.μ. σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά θα πραγματοποιηθεί το πρώτο βιωματικό σεμινάριο με θέμα: Παιχνίδια Ρητορικής Τέχνης στο Σχολείο: Σκέφτομαι, εκφράζομαι, επικοινωνώ…
Στόχος του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση εκπαιδευτικών και μαθητών με ρητορικά παιχνίδια, σύγχρονες παραλλαγές των ρητορικών προγυμνασμάτων στη νοηματική ανάγνωση, στον αυθόρμητο λόγο και την ανταλλαγή επιχειρημάτων σε διαλογικό πλαίσιο, η ενδυνάμωση του προφορικού λόγου των μαθητών και η καλλιέργεια δεξιοτήτων ζωής.
Εισηγήτρια του σεμιναρίου είναι η Φωτεινή Εγγλέζου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (ΙΡΕΣΕ).
Το δεύτερο και τρίτο βιωματικό σεμινάριο θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 και Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023 αντίστοιχα στις 5.30-8.30μ.μ.
Τόπος διεξαγωγής των επιμορφωτικών σεμιναρίων είναι το 5ο Δ.Σ. Πειραιά (Αντιπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου 99, τηλ. 210 4203272). Πρόσβαση: Μετρό Γραμμή 3 Αεροδρόμιο-Πειραιάς (Στάση Μανιάτικα).

17.10.2022. A΄επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών σε συνεργασία με το 4ο ΠΕΚΕΣ Αττικής

Τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 και ώρες 17.30-20.00 πραγματοποιήθηκε στο 4ο ΔΣ Παλαιού Φαλήρου η πρώτη από τις τρεις επιμορφωτικές συναντήσεις αναφορικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παιχνίδια ρητορικής τέχνης στο σχολείο: Σκέφτομαι… Εκφράζομαι… Επικοινωνώ…».Εισηγήτρια του σεμιναρίου ήταν η Φωτεινή Εγγλέζου, πρόεδρος του ΙΡΕΣΕ.

Η επιμορφωτική συνάντηση διοργανώθηκε από το 4ο ΠΕΚΕΣ Αττικής σε συνεργασία με το ΙΡΕΣΕ. Στη διάρκεια της επιμορφωτικής συνάντησης έγινε αναφορά σε τεχνικές καλλιέργειας της μεγαλόφωνης νοηματικής ανάγνωσης και αναδείχθηκε η αξία της για την καλλιέργεια του δημόσιου λόγου. Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί έδωσαν «ζωή» σε κείμενα με τις αναγνώσεις τους, καθώς μοιράστηκαν τη γλώσσα των ιδεών και των συναισθημάτων που κρύβονταν σε αυτά. Ο κύκλος των επιμορφωτικών συναντήσεων θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 7 και 21 Νοεμβρίου 2022.

28.9.2022. Kύκλος σεμιναρίων debates με προπτυχιακούς φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Με μεγάλη χαρά ενημερώνουμε ότι το Εργαστήριο Στρατηγικής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Πειραιώς σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.)  θα πραγματοποιήσουν κύκλο 6 τρίωρων σεμιναρίων αγώνων αντιλογίας (debates) για προπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Τα σεμινάρια θα διεξάγονται ημέρα Τρίτη και ώρες 15:00 – 18:00 στις ακόλουθες ημερομηνίες: 11 και 25 Οκτωβρίου 2022, 8 και 22 Νοεμβρίου 2022 καθώς και 6 και 20 Δεκεμβρίου 2022.

Τόπος διεξαγωγής: Γρηγορίου Λαμπράκη και Διστόμου, Αίθουσα 304.