Πανελλήνιο Συνέδριο Ρητορικής Saint Paul-ΔΕΛΑΣΑΛ/ΙΡΕΣΕ. Αριστείδης Χατζής: «Ακούς μόνο ό,τι θέλεις ν’ ακούσεις»: Η πλάνη της αυτοεπιβεβαίωσης και τα ζοφερά αποτελέσματά της

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι τις εργασίες του συνεδρίου «Η τέχνη του λόγου στη διδακτική πράξη. Αναζητώντας τις σύγχρονες μορφές της ρητορικής παιδείας», που διοργανώνουν τα Εκπαιδευτήρια «SAINT PAUL-ΔΕΛΑΣΑΛ» σε συνεργασία με το Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε. (9-10 Φεβρουαρίου 2019), θα τιμήσει με την παρουσία του, ως Προσκεκλημένος ομιλητής, ο Αριστείδης Χατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ομιλία του έχει ως τίτλο: «Ακούς μόνο ό,τι θέλεις ν’ ακούσεις»: Η πλάνη της αυτοεπιβεβαίωσης και τα ζοφερά αποτελέσματά της.

 Περίληψη Ομιλίας

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να προσέχουν μόνο τα επιχειρήματα που επιβεβαιώνουν τη θέση τους (confirmation bias). Διαβάζουν εφημερίδα και αρθρογράφους με τους οποίους συμφωνούν, αποφεύγουν να εκτεθούν σε απόψεις που θα υπονομεύσουν τις βεβαιότητές τους, ερμηνεύουν γεγονότα ανάλογα με τις προκαταλήψεις τους. Όταν βρίσκονται μαζί με άτομα που έχουν παρόμοιες αντιλήψεις (όπως στα echo chamber των μέσων κοινωνικής δικτύωσης), οι απόψεις τους ενισχύονται και γίνονται πιο ακραίες και απόλυτες. Το αποτέλεσμα είναι η πόλωση και ο εξτρεμισμός. Υπάρχει μόνο μια λύση στα παραπάνω φαινόμενα: ο διάλογος και η έκθεση σε διαφορετικές απόψεις, αντιλήψεις, πεποιθήσεις και συμπεριφορές.

Σύντομο CV του Προσκεκλημένου Ομιλητή

Ο Αριστείδης Χατζής είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δικηγόρος,  Διδάκτωρ Δικαίου & Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Σικάγου. Είναι επίσης Fellow του Institute for Research in Economics and Fiscal Issues, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Society of European Contract Law, της Διοικούσας Επιτροπής του European Network for Better Regulation και των Επιστημονικών Συμβουλίων του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη (EPLO) και του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών. Υπηρέτησε ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της European Association of Law & Economics (2001-5) και του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2014-6). Έχει τιμηθεί με υποτροφίες και ακαδημαϊκά βραβεία, εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, έχει διδάξει και έχει δώσει πλήθος διαλέξεων, σεμιναρίων και ομιλιών σε συνέδρια στην Ευρώπη, στη Βόρειο Αμερική, στην Αφρική και στην Άπω Ανατολή. Συμμετείχε σε επιτροπές του Αμερικάνικου Δικηγορικού Συλλόγου καθώς και στο διάλογο για τη σύνταξη του Ευρωπαϊκού Αστικού Κώδικα. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του European Review of Contract Law. Τα βιβλία του Φιλελευθερισμός και Επιχειρήματα Ελευθερίας, κυκλοφόρησαν το 2017 και οι Θεσμοί το 2018, από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Είναι επίσης ο επιμελητής του διεθνούς συλλογικού τόμου Law and Economics: Philosophical Issues and Fundamental Questions (London/New York: Routledge, 2015). Είναι τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας Καθημερινή και του Protagon, έχει αρθρογραφήσει σε εφημερίδες και έντυπα στην Ελλάδα  (Τα ΝέαΤο ΒήμαΕλευθεροτυπίακαι σε μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης (New York TimesFinancial TimesWall Street Journal, CNBC, KoreanHerald κ.α.) ενώ έχει παραχωρήσει συνεντεύξεις σε ελληνικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και διεθνή μέσα ενη-μέρωσης (Al Jazeera, BBC, Bloomberg News, Daily TelegraphEconomist, Euronews, FT DeutschlandGuardianAftonbladetHürriyetNRC HandelsbladReasonSpiegelTime, Voice of America, ΑμερικανικήΒελγικήΓαλλικήΓερμανικήΙσπανικήΙρλανδικήΙταλικήΚαναδικήΚινεζικήΚορεάτικηΡωσικήΣουηδικήΤουρκικήΦινλανδική Δημόσια Τηλεόραση και Ραδιοφωνίακ.α.).