18-20 Ioυνίου 2024. Εκπροσώπηση του ΙΡΕΣΕ στο 4ο Διεθνές Εργαστήριο Ρητορικής (IRW) «Σύνορα και Σταυρδρόμια»

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο Διεθνές Εργαστήριο Ρητορικής (Ιnternational Rhetoric Workshop) στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας στο διάστημα 18-20 Ιουνίου με τίτλο «Σύνορα και Σταυροδρόμια». H διοργάνωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Ντουμπρόβνικ, την Κροατική Φιλολογική Εταιρεία και την Διεθνή Ένωση για την Ιστορία της Ρητορικής (International Society for the History of Rhetoric).

Το Διεθνές Εργαστήριο Ρητορικής δίνει τη δυνατότητα σε διεθνείς διδακτορικούς φοιτητές, αναδυόμενους επιστήμονες και καταξιωμένους ερευνητές να συγκεντρωθούν και να εξετάσουν τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους οι σύγχρονες και καθιερωμένες παραδόσεις στη ρητορική θεωρία, παιδαγωγική και κριτική συμβάλλουν στη νοηματοδότηση παγκόσμιων φαινομένων. Το φετινό θέμα, «Σύνορα και Σταυροδρόμια», ήταν μια πρόσκληση διερεύνησης για το  πώς η ρητορική μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση νέων απαντήσεων, να αρθρώσει νέες κοινωνικοπολιτικές αφηγήσεις και να καλλιεργήσει ανθρώπινες ελπίδες και φαντασίες για επίλυση, δημιουργία κόσμου, δικαιοσύνη, δυνατότητα, βιωσιμότητα και συμφιλίωση.

Στη διοργάνωση συμμετείχαν ως κεντρικοί ομιλητές οι:

Δημήτρης Σαράφης (Πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκεν) με θέμα: Ρητορική του Μίσους και Αυταρχισμός: Κριτικές Προσεγγίσεις στη Πολυτροπική Επιχειρηματολογία στην ‘Προσφυγική Κρίση’

Karma R. Chávez, (Πανεπιστήμιο του Τεξας) με θέμα: «Πετώντας Πέτρες: Όπλα των Αδύναμων και Θανατηφόρα Βία στα Σύνορα Μεξικού/ΗΠΑ και Παλαιστίνης/Ισραήλ»

– Lisa A. Flores, (Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια) με θέμα: «Επείγουσα Ανάγκη, Φροντίδα και οι Χωροχρονικότητες της Θεαματικής Κρίσης στα Σύνορα»

Στο πλαίσιο των εργασιών του Διεθνούς Εργαστηρίου πραγματοποιήθηκαν δύο στρογγυλά τραπέζια στα οποία συμμετείχαν καθηγητές από όλον τον κόσμο:

α) Η ρητορική των συνόρων. Συμμετέχοντες/ουσες ήταν οι: Dr. Carlos Abaunza (Nazarbayev University), Dr. Annie Hill (University of Texas, Austin), Dr. Matthew Houdek (Rochester Institute of Technology), Dr. Shuzhen Huang (Commonwealth University of Pennsylvania, Bloomsburg Campus), Dr. Gabrijela Kišiček (University of Zagreb) και Dr. Terrie Wong (Penn State University, Brandywine). Συντονίστρια του πρώτου στρογγυλού τραπεζιού ήταν η Dr. Shauna LaTosky (University of Northern British Columbia).

β) Η ρητορική παιδαγωγική πέρα από τα σύνορα: Συμμετέχοντες/ουσες ήταν οι: Dr. Michael Burke
(University College Roosevelt, Utrecht University), Dr. Brent Lucia (University of Connecticut), Dr. Andreas Karatsolis (Massachusetts Institute of Technology), Dr. Kris Rutten (Ghent University), Dr. Kelly Scarff (Virginia Tech). Συντονίστρια του δεύτερου στρογγυλού τραπεζιού ήταν η Dr. Foteini Egglezou (Hellenic Institute of Rhetorical and Communication Studies).

To Iνστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (ΙΡΕΣΕ) εκπροσωπήθηκε στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Εργαστηρίου Ρητορικής από την πρόεδρο, Φωτεινή Εγγλέζου, η οποία συμμετείχε ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής του εργαστηρίου, ως συντονίστρια του στρογγυλού τραπεζιού με θέμα «Η ρητορική παιδαγωγική πέρα από τα σύνορα»  και με άρθρο της, το οποίο συζητήθηκε στο πλαίσιο εργαστηρίων με άλλους συμμετέχοντες υπό την επίβλεψη του καθηγητή Δημήτριου Σαράφη.

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή  το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών να έχει την ευκαιρία να έρχεται σε επαφή με τις τάσεις και εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο της ρητορικής από όλον τον κόσμο.

20.5.2024. Ενδοσχολική επιμόρφωση εκπαιδευτικών στο 1ο & 5ο Δ.Σ. Παλαιού Φαλήρου

Τη Δευτέρα 20.5.2024 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΓΕΛ Παλαιού Φαλήρου τρίωρη ενδοσχολική επιμόρφωση (5.30-8.30) για  εκπαιδευτικούς ποικίλων ειδικοτήτων των 1ου, 5ου και 12ου Δ.Σ. Παλαιού Φαλήρου με τίτλο «Παιχνίδια επιχειρηματολογίας». Πρόκειται για τον δεύτερο κύκλο του σεμιναρίου ρητορικής για εκπαιδευτικούς του Παλαιού Φαλήρου, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2024 στο 12ο Δ.Σ. Παλαιού Φαλήρου. Εισηγήτρια του σεμιναρίου ήταν η Φωτεινή Εγγλέζου, Πρόεδρος του ΙΡΕΣΕ. Ευχαριστούμε τη Διευθύντρια του 1ου Δ.Σ. Παλαιού Φαλήρου, κα Ευδοξία Παπαδοπούλου για την εξαιρετική διοργάνωση και φιλοξενία της επιμόρφωσης όσο και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν με ξεχωριστό ενθουσιασμό και ενδιαφέρον στα παιχνίδια επιχειρηματολογίας.

14.5.2024. Γενική Συνέλευση Τακτικών Μελών του ΙΡΕΣΕ για το 2024

Την Τρίτη 14.5.2024  πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Γενική Συνέλευση των τακτικών μελών του Ινστιτούτου Ρητορικών & Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (ΙΡΕΣΕ). Εγκρίθηκαν ομόφωνα τα διοικητικά και οικονομικά πεπραγμένα του έτους 2023, συζητήθηκαν οι δράσεις του σωματείου και νέα σχέδια σε κλίμα ρητορικής δημιουργικότητας και φιλικής ρητορικής. Ευχαριστούμε όλα τα μέλη για την υποστήριξη των δράσεων του ΙΡΕΣΕ, για τον χρόνο που διέθεσαν και την πολύτιμη παρουσία τους, που μετέτραψαν μια τυπική διαδικασία σε ένα ευχάριστο και ουσιαστικό απόγευμα.

1.5. 2024. Πασχαλινές ευχές σε μέλη και φίλους του ΙΡΕΣΕ

Σε όλες τις γλώσσες, είτε των λαών είτε των συναισθημάτων, το αδύνατον διαρκεί ως ελπίδα, ως πίστη, άνοιγμα αγάπης. Στη δική μας γλώσσα, το αδύνατον ονομάζεται Ανάσταση! (Οδ. Ελύτης)

Το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (ΙΡΕΣΕ) εύχεται σε όλα τα μέλη και φίλους Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

21.4.2024. 6o Mαθητικό Φεστιβάλ για μαθητές/τριες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Μιλώντας για τις αξίες ζωής…»

Tην Κυριακή 21 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στον υπέροχο χώρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το 6ο Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης για μαθητές και μαθήτριες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο «Μιλώντας για τις αξίες ζωής!». Η ημερήσια εκδήλωση συν-διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (ΙΡΕΣΕ) σε συνεργασία με τους/τις υπεύθυνους/νες Πολιτιστικών Θεμάτων των Α΄, Γ΄, Δ΄ ΔΙΠΕ Αθήνας, Ανατολικής Αττικής και Πειραιά. Στη διοργάνωση, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενη συμμετοχή, έδωσαν το παρών 45 σχολεία από όλη την Αττική και περίπου 320 μαθητές των Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄τάξεων! Σε μια γιορτή λόγου, οι ιδέες και τα συναισθήματα που μοιραστήκαμε ήταν πολλά! Όλα θετικά, όλα αισιόδοξα!
Πολλά τα ευχαριστώ που θέλουμε να απευθύνουμε, προς πολλές κατευθύνσεις!
Ευχαριστούμε την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την ευγενική παραχώρηση των χώρων, όπου φιλοξενήθηκε και φέτος το φεστιβάλ ρητορικής!
Ευχαριστούμε τον Δημοτικό Σύμβουλο και Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δ. Αλίμου, κ. Γιάννη Μαριόλη και την κυρία Μαίρη Τρύφων, Αντιδήμαρχο Βρεφονηπιακών Σταθμών και Δημοτικών Βιβλιοθηκών του Δήμου Παλαιού Φαλήρου για τον χαιρετισμό που απηύθυναν κατά την έναρξη του φεστιβάλ. Ευχαριστούμε για την πολύμηνη συνοδοιπορία και υποστήριξη τις/τους υπεύθυνες πολιτιστικών θεμάτων: Πόπη Κύρδη, Ελένη Νιάρχου, Νίκο Καμήλο, Μαίρη Μπιρμπίλη, Βάσω Αρβανιταντώνη. Ευχαριστούμε τα μέλη του ΙΡΕΣΕ, Νικολέττα Ντιούδη, Νατάσα Προδρομίδου, Εύη Μάμαλη, Θάλεια Παπακωνσταντίνου, Ιωάννα Αντιπάτη, Δημήτρη Μάλλη, Αναστασία Μηνδρινού, Βέρα Βορύλλα, Άννα Κορακή, Αθηνά Πραφτσιώτη για την εμψύχωση και τον συντονισμό των μαθητών/τριών. Μια όμορφη αφήγηση από τον Δημήτρη Μάλλη, έδωσε μια ξεχωριστή νότα στο ξεκίνημα της τελευταίας ζώνης του φεστιβάλ. Μα πάνω απ΄όλα ευχαριστούμε τους/τις εκπαιδευτικούς, τους γονείς και, κυρίως, τους μαθητές και τις μαθήτριες που μοιράζονται με αγάπη και ενθουσιασμό την αισιόδοξη προσπάθεια για την ανάπτυξη της κρτικής σκέψης, του λόγου και της επικοινωνίας σε μια εποχή, όπου όλα τα παραπάνω έχουν νόημα, γιατί τα έχουμε ανάγκη ως κοινωνία!

15.4.2024. Διαδικτυακή ενδοσχολική επιμόρφωση μαθητών και εκπαιδευτικών στο 1ο Πειραματικό Λύκειο Νέας Ιωνίας Μαγνησίας

Την Πέμπτη 15 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ενδοσχολική επιμόρφωση μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών στο 1ο Πειραματικό Λύκειο Ν. Ιωνίας Μαγνησίας. Ευχαριστούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες για το ενδιαφέρον και την προθυμία να συμμετέχουν, εξ αποστάσεως, στις ρητορικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν. Επίσης, ευχαριστούμε τη φιλόλογο, κα Άννα Τσιούπρου για τον συντονισμό της επιμορφωτικής δράσης. Εισηγήτρια του σεμιναρίου ήταν η Φωτεινή Εγγλέζου, πρόεδρος του ΙΡΕΣΕ.

13.4.2023. Υποστήριξη των 9ων Μαθητικών Αγώνων Επιχειρηματολογίας

Η ρητορική άνοιξη συνεχίζεται με τη διοργάνωση των 9ων Μαθητικών Αγώνων Επιχειρηματολογίας που συνδιοργανώνουν το 1ο ΓΕΛ Παπάγου, η Γερμανική Σχολή Αθηνών, τα Εκπαιδευτήρια «Πολύτροπη Αρμονία» και η Ελληνογαλλική Σχολή «Jeanne D; Arc» σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στη διοργάνωση!

10.4.2024. Υποστήριξη των 5ων Περιφερειακών Αγώνων Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας Λυκείων Κεντρικής Μακεδονίας

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για το Ινστιτούτο Ρητορικών & Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (ΙΡΕΣΕ) η υποστήριξη των 5ων Περιφερειακών Μαθητικών Αγώνων Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας Λυκείων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας..  Η εκδήλωση αποτελεί συν-διοργάνωση των Δ.Δ.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 στο 1ο ΓΕΛ Βέροιας. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί η πρόεδρος του ΙΡΕΣΕ, Φωτεινή Εγγλέζου, ως μέλος της επιστημονικής και κριτικής επιτροπής των αγώνων,

8.4.2024. Η διδακτική και παιδαγωγική αξιοποίηση ταινιών μικρού μήκους στη σχολική τάξη

Το Ινστιτούτο Ρητορικών & Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (ΙΡΕΣΕ) διοργανώνει τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 και ώρες 6.00-8.00 μ.μ. διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο: «Η διδακτική και παιδαγωγική αξιοποίηση ταινιών μικρού μήκους στη σχολική τάξη». Εισηγήτρια του σεμιναρίου είναι η Κα Άννα Κορακή, Εκπαιδευτικός ΠΕ70, Διευθύντρια 10ου ΔΣ Γλυφάδας, Μ.Εd. Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής, ΜΑ Εκπαιδευτικής Ηγεσίας και Πολιτικής. 
Στην εποχή της ρητορικής της εικόνας ο οπτικός εγγραμματισμός αποτελεί ένα κρίσιμο ζητούμενο στη σύγχρονη εκπαίδευση και κυρίαρχο στόχο στα Προγράμματα Σπουδών. Ο κινηματογράφος, σύμφωνα με τις θεωρίες του οπτικού εγγραμματισμού, αξιοποιείται παιδαγωγικά και εμπλουτίζει τη διδακτική πράξη. Ποιες ταινίες αξιοποιούνται στη σύγχρονη τάξη; Ποιοι παιδαγωγικοί ή διδακτικοί στόχοι είναι δυνατόν να επιτευχθούν μέσω της αξιοποίησης μιας ταινίας; Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής από τον/την εκπαιδευτικό; Με ποιους τρόπους/ενέργειες ο/η εκπαιδευτικός αξιοποιεί μια ταινία ως μέσο επίτευξης διδακτικών και παιδαγωγικών στόχων; Ποια είναι η σχέση της ένταξης μιας ταινίας στη διδασκαλία με την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της δημιουργικής έκφρασης; Εκτός από τις απαντήσεις που θα επιχειρήσουμε να δώσουμε στα παραπάνω ερωτήματα, θα προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε την κινηματογραφική γλώσσα σε ταινίες μικρού μήκους και να διερευνήσουμε από κοινού πρακτικές αξιοποίησής τους στην εκπαιδευτική πράξη.

5-8.4.2024. Υποστήριξη των 8ων Αγώνων Ρητορικής Τέχνης της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές για τη διοργάνωση των 8ων Αγώνων Ρητορικής Τέχνης στην Καλαμάτα! Μια συνδιοργάνωση του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου για μαθητές/τριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνασίων και Λυκείων) της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το Ινστιτούτο Ρητορικών & Επικοινωνιακών Σπουδών (ΙΡΕΣΕ), ως συνεργαζόμενος φορέας, εύχεται η προσπάθεια να συνεχιστεί με την ίδια επιτυχία και τις επόμενες χρονιές!