8.6.2019: Eθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Η ρητορική είναι τέχνη. Η τέχνη του λόγου. Τη μοιραζόμαστε μέσα από κάθε σχισμή ζωής που απελευθερώνει την ικμάδα της σκέψης και της δημιουργικότητας. Μας βοηθά να κατανοήσουμε αποτελεσματικότερα, να επεξεργαστούμε και να αναπλάσουμε εμπειρίες ζωής. Να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τον κόσμο. Να έρθουμε σε επαφή με το πνεύμα μας. Να οραματιστούμε έναν ομορφότερο κόσμο…
Με αυτήν τη μορφή τέχνης ήρθαν σε επαφή και φέτος πάνω από διακόσιοι μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Ανατολικής Αττικής, Β΄, Γ΄και Δ΄Αθήνας στο πλαίσιο του 2ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης με τη συνεργασία και την επιστημονική υποστήριξη του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.). Μεγάλο είναι το ευχαριστώ όλων των διοργανωτών στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την ευγενική παραχώρηση πέντε αιθουσών, όπου φιλοξενήθηκαν οι ΄φωνές των «εκκολαπτόμενων» μικρών ρητόρων. Θερμό είναι το ευχαριστώ σε δύο σημαντικά πρόσωπα που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και ανέδειξαν την αξία του ήθους και του μετρημένου λόγου του ρήτορα: στον κ. Γιάννη Φωστηρόπουλο, Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου και τον κ. Γιάννη Μαριόλη, Πρόεδρο Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Αλίμου. Ευχαριστούμε τους γονείς των μαθητών για την παρουσία αλλά και τη ρητορική συμμετοχή τους στο παιχνίδι της «Συζήτησης της γυάλας» αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα της ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμών μικρών και μεγάλων για θέματα που αφορούν τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας. Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους που στήριξαν την προσπάθεια καταθέτοντας ήθος, πάθος και λόγο στο έργο τους. Κυρίως, ευχαριστούμε τους μαθητές μας, τα παιδιά, που μας χάρισαν τη δροσιά της σκέψης και την ανάσα του λόγου τους. Μακάρι τα λόγια τους να γίνονται έργα, γιατί μόνο τότε η ρητορική θα έχει επιτύχει τον στόχο της στη ζωή όλων μας.

20.5.2019: 2οι Θουκυδίδειοι Αγώνες Ρητορικής Τέχνης

O Δήμος Αλίμου και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας οργάνωσαν σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι,Ρ.Ε.Σ.Ε.) τους 2ους Θουκυδίδειους Αγώνες Ρητορικής Τέχνης και ρητορικές επιδείξεις μαθητών/τριών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε από το 4ο Γυμνάσιο Αλίμου την Κυριακή 20-5-2019.
Οι μαθητές τίμησαν με τον Λόγο τους, την τέχνη του λόγου. Χάρη στην εκφραστικότητά τους, την καθαρότητα των ιδεών, το πάθος υπεράσπισης των θέσεων και επιχειρημάτων τους, την ελεύθερη και αυθόρμητη έκφραση ανέδειξαν την αξία διαμόρφωσης ρητορικών ανθρώπων και ενεργών πολιτών. Συγχαρητήρια στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που στήριξαν την προσπάθεια.
Τέλος, την εκδήλωση εμπλούτισαν εκπαιδευτικοί-μέλη του Ρητορικού-Θεατρικού Ομίλου του ΙΡΕΣΕ «ΡηΘήναι»μέσα από την επιτυχή απόδοση θεατρικών μονολόγων από αρχαίες τραγωδίες.

 

14-5-2019: Επιμορφωτικό σεμινάριο και ρητορικές επιδείξεις μαθητών στο 2ο Δ.Σ. Ελληνικού

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των μαθητών/τριών για τη συμμετοχή στο 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης, το οποίο έχει στόχο να αποτελέσει μια εμπειρία ελεύθερης έκφρασης, χαράς και ομαδικής δημιουργίας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14/5/2019, κατά τις ώρες 17.00-20.00, στο 2ο Δ.Σ. Ελληνικού, επιμορφωτικό σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς Π.Ε. της Ανατολικής Αττικής, Β΄, Γ΄και Δ΄Αθήνας , δια των υπευθύνων Πολιτιστικών θεμάτων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.) με τίτλο «Παιχνίδια ρητορικής τέχνης στο σχολείο. Σκέφτομαι… Εκφράζομαι… Επικοινωνώ…Η Τέχνη στη ζωή μας μέσα από την τέχνη του Λόγου».

Στόχος του σεμιναρίου ήταν να δοθούν οι τελικές κατευθύνσεις για την οργάνωση του Φεστιβάλ. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ρητορικές επιδείξεις στη νοηματική ανάγνωση, στον αυθόρμητο λόγο και στη «Συζήτηση της γυάλας» από μαθητές/τριες που θα συμμετέχουν στο 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης, το οποίο θα διοργανωθεί το Σάββατο, 8-6-2019 στην Εθνική Βιβλιοθήκη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Εισηγήτρια του βιωματικού σεμιναρίου ήταν η κ. Φωτεινή Εγγλέζου, Εκπαιδευτικός (ΠΕ70), Δρ. της Διδακτικής Γλώσσας, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Πειραιά, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.).

13-5-2019: Επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Παιδαγωγική Επικοινωνία: Καλλιεργώντας δεξιότητες επικοινωνίας μέσα από θεατρικές τεχνικές»

Την Δευτέρα 13 /5/2019 και ώρες 17.00-20.00 πραγματοποιήθηκε, για δεύτερη φορά, επιμορφωτικό εργαστήριο με τίτλο: «Παιδαγωγική Επικοινωνία: Καλλιεργώντας δεξιότητες επικοινωνίας μέσα από θεατρικές τεχνικές» στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Γλυκών Νερών .

Το επιμορφωτικό εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, δια των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.).

Συντονίστριες του εργαστηρίου:

α. Φωτεινή Εγγλέζου, Ph.D., MA, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Περιφέρειας Πειραιά-YΠΠΕΘ. Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.).

β. Ιωάννα Μενδρινού, Ph.D., MA, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Διεύθυνσης Π.Ε. Δ΄ Αθήνας, Ειδική Γραμματέας του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.).

Ευχαριστούμε θερμά τις Υπεύθυνες Π.Ε. κα Βέρα Βορύλα, Π.Θ. κα Χρύσα Κουράκη και Α.Υ. κα Νάντια Κουρμούση για την πρόσκληση και την ωραία συνεργασία, όπως και τις εκπαιδευτικούς του 1ου Δ.Σ. Γλυκών Νερών για τη ζεστή φιλοξενία και όλες/ους συναδέλφισσες/ους που συμμετείχαν ενεργά εμπλουτίζοντας με τις παρατηρήσεις και το ενδιαφέρον τους τη συζήτηση και επιβεβαιώνοντας την αξία των δεξιοτήτων αποτελεσματικής επικοινωνίας ως ένα σημαντικό επαγγελματικό προσόν για τη διαχείριση κρίσεων στο σχολείο, αλλά και στη ζωή!

Ιστοσελίδα του προγράμματος Odyssey: Oxford Debates για νέους στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών

Έτοιμη η επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος Erasmus KA2 «Odyssey: Oxford Debates για Νέους στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών». Επιχειρηματολογία, Γεγονότα, Σεβασμός, Ακρίβεια, Επιστήμη, Μεντορική, Εκπαιδευτικό Υλικό, Εργαστήρια, Διαγωνισμός Αντιλογίας …

https://odyssey.igf.edu.pl/

 

Πασχαλινές Ευχές

Eυχόμαστε το θαύμα της Ανάστασης να πλημμυρίσει το νου, τις καρδιές και τα χείλη όλων
 με τη ρητορική του φωτός, της κάθαρσης, της γαλήνης, της αγάπης για τον Άνθρωπο.
 
Καλή Ανάσταση!
 
Εκ μέρους του Δ.Σ. του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.

16.4.2019. Bιωματικό σεμινάριο στη Χαλκίδα «Καλλιεργώντας την προφορικότητα και τη ρητορική παιδεία»

Tην Τρίτη 16 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε το 3ο  βιωματικό σεμινάριο με θέμα «Καλλιεργώντας την προφορικότητα και τη ρητορική παιδεία, αναφορικά με τον επιχειρηματολογικό λόγο» στο 4ο Δ.Σ. Χαλκίδας (Νεοφύτου 29) και ώρες 16.30-19.30.

Το βιωματικό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας(Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.).

Εισηγήτρια του σεμιναρίου ήταν η Φωτεινή Εγγλέζου. πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας.

9.4.2019. Αναλυτικές Οδηγίες Συμμετοχής στο 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης με θέμα: «Σκέφτομαι… Εκφράζομαι… Επικοινωνώ… Η τέχνη στη ζωή μας μέσα από την τέχνη του λόγου»   

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ_ΣΤΟ 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΙΡΕΣΕ

 

 

(Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,

(8  Ιουνίου 2019)

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των μαθητών/τριών για τη συμμετοχή στο Φεστιβάλ, το οποίο έχει στόχο να αποτελέσει μια εμπειρία ελεύθερης έκφρασης, χαράς και ομαδικής δημιουργίας για όλους τους μαθητές/τριες, θεωρούμε σκόπιμο να στείλουμε ορισμένες διευκρινίσεις, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία. Όπως έχει ανακοινωθεί, εκτός από τη νοηματική ανάγνωση και τον αυθόρμητο λόγο οι μαθητές / μαθήτριες θα κληθούν φέτος να αξιοποιήσουν, να  αναπτύξουν και να παρουσιάσουν τις προφορικές τους δεξιότητες και στην επιχειρηματολογία μέσα από το ρητορικό παιχνίδι «Η Συζήτηση της Γυάλας».

Α) Αναφορικά με τη νοηματική ανάγνωση επισημαίνεται ότι όσοι/ες μαθητές/τριες των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων λάβουν μέρος σε αυτήν την κατηγορία, θα διαβάσουν ένα σύντομο κείμενο της αρεσκείας τους (απόσπασμα από τα Ανθολόγια Λογοτεχνικών Κειμένων ή άλλο λογοτεχνικό, θεατρικό, ποιητικό κείμενο κτλ.), που δεν θα ξεπερνά τις 10-12 σειρές ή σε κάθε περίπτωση δεν θα ξεπερνά τη χρονική διάρκεια των δύο λεπτών (2΄). Η επιλογή του κειμένου θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, αφού στόχος είναι το κείμενο να μεταφέρει ένα συγκεκριμένο νόημα και να δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν οι εκφραστικές αναγνωστικές δυνατότητες των μαθητών/τριών. Ειδικότερα, επιδιώκεται οι μαθητές/τριες να καλλιεργήσουν τη δημόσια ομιλία δίνοντας έμφαση στη νοηματική απόδοση του κειμένου. Με άλλα λόγια, η ανάγνωση θα έχει στόχο να αποδοθούν οι ιδέες και τα συναισθήματα που αναδύονται μέσα από το κείμενο. Οι μικροί/ές αναγνώστες/στριες καλούνται να διαβάσουν το κείμενο με την ίδια ικανότητα, όπως αν οι ιδέες και τα συναισθήματα προέρχονταν από τη δική τους σκέψη.

Για να πετύχουν αυτόν τον στόχο είναι σκόπιμο να εφαρμόσουν τεχνικές της νοηματικής ανάγνωσης, όπως: να σκεφτούν το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει ο συγγραφέας, να αναπτύξουν νοερές εικόνες μέσα από την αίσθηση και τη φαντασία τους, ώστε να μεταδώσουν το μήνυμα του κειμένου με το κατάλληλο ύφος, να δώσουν προσοχή στη γλώσσα του σώματος (στάση σώματος, μετρημένες και εύστοχες κινήσεις χεριών, οπτική επαφή με το ακροατήριο κ.ά.), να κάνουν προσεκτική χρήση των σημείων στίξης, χρήση παύσεων, εναλλαγές στην ταχύτητα ανάγνωσης ανάλογα με τα συναισθήματα που θέλουν να μεταδώσουν, να αποδώσουν τις νοηματικές ενότητες του κειμένου χωρίς διακοπή, να επιτύχουν την εναλλαγή του ρυθμού ανάγνωσης με στόχο την αποφυγή της μονοτονίας, να επιδιώξουν τον επιτονισμό των λέξεων που μεταφέρουν νέες ιδέες, να επιτύχουν φωνητικές εναλλαγές (σε περίπτωση διαλόγου), καθαρή άρθρωση κ.ά. Μεγάλη προσοχή δίνεται, ώστε κατά τη διάρκεια της νοηματικής ανάγνωσης να μην χαθεί η φυσικότητα του προφορικού λόγου.

Β) Όσοι/ες μαθητές/τριες των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων λάβουν μέρος στην κατηγορία του αυθόρμητου λόγου θα χρειαστεί να παρουσιάσουν μία σύντομη αυθόρμητη ομιλία συνολικής διάρκειας 1 ½ -2 λεπτών. Στο φετινό φεστιβάλ τα θέματα του αυθόρμητου λόγου θα είναι είτε τίτλοι ποιημάτων (λέξεις, φράσεις, σύντομες προτάσεις) είτε τίτλοι ζωγραφικών πινάκων. Πριν την έναρξη της ομιλίας των μαθητών/τριών, θα τους δίνεται μισό λεπτό για την οργάνωση της σκέψης τους.

Στην κατηγορία αυτή επιδιώκεται –πέρα από τους στόχους που αναφέρθηκαν στην κατηγορία της νοηματικής ανάγνωσης- οι μαθητές/τριες να παράγουν προφορικά ένα κείμενο με αφορμή τη λέξη / φράση που θα τους δοθεί, το οποίο θα μεταφέρει ένα σαφές νόημα, θα διακρίνεται για τη συνοχή και συνεκτικότητά του και θα αποδίδεται με φυσικότητα και ζωντάνια. Η λέξη ή φράση που θα δοθεί ως έναυσμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο της ομιλίας που θα παρουσιάσουν οι μαθητές (αρχή, μέση, τέλος), αφού το κείμενο μπορεί να αναπτυχθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση επιθυμούν.

Στην κατηγορία αυτή οι μαθητές μπορούν να αναπτύξουν:  α) τη φαντασία, τη δημιουργική και συμβολική σκέψη μέσα από τη χρήση μεταφορών, αναλογιών κ.ά. (π.χ. Όταν ακούω τη λέξη οικογένεια, ένας λαμπερός ήλιος λάμπει μπροστά στα μάτια μου….), β) την κριτική και επιχειρηματολογική σκέψη (π.χ. Πιστεύω ότι η οικογένεια είναι το πιο σημαντικό αγαθό στη ζωή ενός παιδιού. Αποτελεί τη βάση για τη μελλοντική ανάπτυξή του. Θα σας παρουσιάσω τους κύριους λόγους που με κάνουν να το πιστεύω. Καταρχάς…), γ) την αφηγηματική ικανότητα, δ) την αίσθηση του χιούμορ, ε) την οργάνωση της σκέψης, στ) τη δομή ενός προφορικού κειμένου.

Στην κατηγορία του αυθόρμητου λόγου οι μαθητές/τριες μπορούν να αξιοποιήσουν τεχνικές, που θα πυροδοτήσουν την ελεύθερη απόδοση της σκέψης τους (π.χ. πρόβλημα / λύση, πρόβλημα-δράση-αποτέλεσμα, υπέρ-κατά, ορισμούς, αφήγηση γεγονότων με χρονολογική ακολουθία, παρελθόν/παρόν/ μέλλον, τις 5 ρητορικές ερωτήσεις (ποιος, πού, πότε, πώς, γιατί), προσωποποίηση άψυχων αντικειμένων (π.χ. Είμαι ένα μολύβι. Η ζωή μου ξεκίνησε μέσα στην κασετίνα ενός μικρού παιδιού της Α΄Δημοτικού….) κ.ά.

Η επιλογή των θεμάτων στην κατηγορία του «Αυθόρμητου Λόγου» θα γίνει με τη διαδικασία της κλήρωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί δημόσια κατά την έναρξη του Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης τις ημέρες διεξαγωγής του, σύμφωνα με την προτίμηση των μαθητών, από την κατηγορία των ποιημάτων ή/και την κατηγορία των πινάκων ζωγραφικής. Οι μαθητές θα επιλέγουν δύο θέματα και θα αναπτύσσουν όποιο από αυτά προτιμούν περισσότερο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι στην περίπτωση επιλογής θέματος αυθόρμητου λόγου με αφορμή τον τίτλο ενός πίνακα ζωγραφικής, δεν επιδιώκεται η περιγραφή του πίνακα. Ερεθίσματα που προέρχονται από τον πίνακα (κάποιο σχήμα, φιγούρα, χρώμα, πιθανές σκέψεις και συναισθήματα που γεννά η θέα του πίνακα) θα ενσωματώνονται στον λόγο των μαθητών με φυσικότητα, θα τον εμπλουτίζουν και θα ενδυναμώνουν τη μεταφορική σκέψη των μαθητών (π.χ. Φαντάζομαι ότι ένα ψάρι που φορά χρυσά λέπια, ένα χρυσόψαρο, είναι ένα ψάρι με πολλούς φίλους. Γιατί ποιος δεν θα ήθελε να έχει ένα φίλo …).

Eπίσης, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι στόχος της ενδεικτικής θεματολογίας που βρίσκεται συνημμένη σε διακριτό έγγραφο, είναι αποκλειστικά η εξοικείωση των μαθητών /τριών με κάποιες βασικές ιδέες και η διασφάλιση μεγαλύτερης αυτοπεποίθησης. Τα θέματα θα είναι κοινά για τους μαθητές όλων των τάξεων.

Γ) Στο φετινό φεστιβάλ οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης θα μπορούν να συμμετέχουν στη διεξαγωγή επιχειρηματολογικών συζητήσεων μεταξύ τους μέσα από το ομαδικό παιχνίδι της Συζήτησης της Γυάλας, όπως περιγράφεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παιχνίδια ρητορικής τέχνης», σσ. 114-115. Συγκεκριμένα, θα δοθεί το θέμα και οι μαθητές/τριες που θα συμμετέχουν θα μπαίνουν στον κύκλο της συζήτησης και θα καταθέτουν τις θετικές ή αρνητικές απόψεις και τα επιχειρήματά τους για το συγκεκριμένο θέμα για δύο φορές (για λόγους οικονομίας χρόνου η χρονική διάρκεια που θα μιλά κάθε μαθητής δεν θα ξεπερνά το ενάμισι λεπτό) και μετά θα αποχωρούν από τον κύκλο της συζήτησης δίνοντας τη θέση τους σε κάποιον άλλον μαθητή/τρια. Στόχος του παιχνιδιού είναι οι μαθητές να αναπτύξουν την ενεργητική ακρόαση, την ελεύθερη διατύπωση της γνώμης τους, να συμμετέχουν ενεργά στη διεξαγωγή ενός διαλόγου, να καλλιεργήσουν τον σεβασμό απέναντι στον συνομιλητή τους, έστω και αν αυτός έχει αντίθετη άποψη. Στην ενδεικτική θεματολογία που επισυνάπτεται περιλαμβάνονται σχετικά θέματα συζήτησης.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι με αφορμή τις παραπάνω δραστηριότητες, οι μαθητές/τριες θα έχουν την ευκαιρία, ανάμεσα στα άλλα, να ανανεώσουν τη σχέση τους με το γλωσσικό μάθημα, να χαρούν περισσότερο τη σχολική πρακτική της ανάγνωσης, να καλλιεργήσουν την πρακτική της φιλαναγνωσίας και ταυτόχρονα να ασκηθούν στην οργάνωση του λόγου, ως σκέψης και ομιλίας και στην κατανόηση της αξίας της έκφρασης επιχειρημάτων σε όλους τους τομείς της ζωής.

Επίσης, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι:

 1. Κάθε μαθητής/τρια έχει δικαίωμα να συμμετέχει σε μία μόνο από τις τρεις κατηγορίες, στη «Νοηματική Ανάγνωση» ή στον «Αυθόρμητο Λόγο» ή στη «Συζήτηση της Γυάλας».
 2. Ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών ανά κατηγορία και ανά τάξη για κάθε σχολείο ορίζεται έως 2 μαθητές/τριες για κάθε κατηγορία (της Νοηματικής Ανάγνωσης ή του Αυθόρμητου Λόγου ή της «Συζήτησης της Γυάλας»). Έτσι ο μέγιστος δυνατός αριθμός μαθητών/τριών για κάθε σχολείο (με δύο τμήματα ανά τάξη) δεν μπορεί να ξεπερνάει τους 14 μαθητές/τριες (έως 4 μαθητές/τριες Δ΄ Δημοτικού, έως 4 μαθητές/τριες Ε΄ Δημοτικού, έως 6 μαθητές/τριες ΣΤ΄ Δημοτικού –μόνο οι μαθητές της Στ΄ τάξης συμμετέχουν στη «Συζήτηση της γυάλας»). Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερα τμήματα ανά τάξη αυξάνεται αντίστοιχα ο αριθμός των συμμετεχόντων/ουσών κατά κατηγορία.
 3. Όλοι οι μαθητές/τριες που θα συμμετέχουν, καθώς και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί τους θα λάβουν Έπαινο Συμμετοχής.
 4. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα σταλεί στα σχολεία το αργότερο μία εβδομάδα πριν την εκδήλωση με τη οριστικοποίηση των συμμετοχών.
 5. Η μεταφορά των μαθητών/τριών προς και από το χώρο διεξαγωγής του Φεστιβάλ γίνεται με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων τους, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι και για την επιτήρηση των μαθητών/τριών κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Για περαιτέρω διευκρινίσεις μπορείτε να απευθύνεστε στις Υπεύθυνες Πολιτιστικών θεμάτων των Δ/νσεων Α/θμιας Εκπαίδευσης.

Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ :

Φωτεινή Εγγλέζου (πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας, Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.)

Ελένη Κατσούφη (Υπεύθυνη Π.Θ. Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης  Β΄ Αθήνας)

Χρύσα Κουράκη  (Υπεύθυνη Π.Θ. Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης  Ανατολικής Αττικής)

Μαρία Μαγαλιού (Υπεύθυνη Π.Θ. Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης  Γ΄ Αθήνας)

Σταυρούλα (Λώρα) Πετροπούλου (Υπεύθυνη Π.Θ. Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης  Δ΄ Αθήνας)

 

 

8.4.2019. Προκήρυξη 2ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 2ΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ

Πρόσκληση συμμετοχής στο 2o Μαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης: «Σκέφτομαι … Εκφράζομαι … Επικοινωνώ … Η τέχνη στη ζωή μας μέσα από την τέχνη του λόγου»

                Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο  Κέντρο  Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

                                            Σάββατο 8  Ιουνίου 2019

Σας ενημερώνουμε ότι οι Διευθύνσεις Α/θμιας Εκπαίδευσης Β΄, Γ΄, Δ΄ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής, δια των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.), διοργανώνουν το 2Ο  Μαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης με θέμα:

                       «Σκέφτομαι … Εκφράζομαι … Επικοινωνώ …

                  Η τέχνη στη ζωή μας μέσα από την τέχνη του λόγου».

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019 στον χώρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα, χάρτης: https://goo.gl/maps/j6ENgkpcLzD2, πληροφορίες για τους τρόπους πρόσβασης: https://www.snfcc.org/visit-snfcc#access ) σε ώρες που θα ανακοινωθούν με νεότερη ανακοίνωση. Στο Φεστιβάλ καλούνται να συμμετάσχουν μαθητές και μαθήτριες των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων από δημοτικά σχολεία των παραπάνω Διευθύνσεων.

Το Φεστιβάλ προκύπτει ως συνέχεια βιωματικών εργαστηρίων που διοργάνωσαν οι τέσσερις Διευθύνσεις Α/θμιας Εκπαίδευσης για τους/τις  εκπαιδευτικούς, δια των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων, σε συνεργασία με το Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε. κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2018-2019.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των μαθητών/ τριών χάρη στην καλλιέργεια του προφορικού λόγου μέσα από τη νοηματική και ερμηνευτική ανάγνωση κειμένων, τη σαφή και ζωντανή έκφραση ιδεών και την ανάπτυξη της επιχειρηματολογικής ικανότητας. Πρόκειται για δεξιότητες ζωής που προϋποθέτουν την εξοικείωση με την έκθεση σε ανοιχτό ακροατήριο και την καλλιέργεια της κριτικής και αποκλίνουσας σκέψης. Ταυτόχρονα, πρόκειται για βασικές δεξιότητες που χαρακτηρίζουν κάθε ενεργό πολίτη. Στην ηλικία αυτή ο αυθορμητισμός των παιδιών αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα, αφού η ζωντάνια, η φρεσκάδα και η φαντασία αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα του παιδικού λόγου, ο οποίος μέσω του Φεστιβάλ μπορεί να ασκηθεί και να οργανωθεί σύμφωνα με τα προγράμματα σπουδών.

Όσοι/ες εκπαιδευτικοί επιθυμούν να δηλώσουν τη συμμετοχή των μαθητών/τριών τους στο Φεστιβάλ καλούνται να υποβάλουν σχετική αίτηση συμμετοχής στον σύνδεσμο https://forms.gle/Tt6ZqtbK53jjebPm7  μέχρι την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 για τις εξής κατηγορίες:

α) νοηματικής ανάγνωσης (αφορά μαθητές/τριες και των τριών τάξεων)

β)  αυθόρμητου λόγου (αφορά μαθητές/τριες και των τριών τάξεων)

γ) επιχειρηματολογικών συζητήσεων μέσα από το ομαδικό παιχνίδι της «Συζήτησης της Γυάλας» (μόνο για μαθητές ΣΤ΄ τάξης)

Σε περίπτωση που ο σύνδεσμος δεν ανοίγει αντιγράψτε και επικολλήστε τον στη γραμμή διευθύνσεων του φυλλομετρητή που χρησιμοποιείτε (Mozilla, Chrome, Opera, κτλ.) ή https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScXINYvudZTYbwqtEbCF2RFbQ4pwFPlxBT7bSsaL8Zgq98wcg/viewform?usp=sf_link

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 1. Δικαίωμα συμμετοχής στο Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης έχουν οι μαθητές/τριες Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού, όλων των δημόσιων και ιδιωτικών δημοτικών σχολείων των Διευθύνσεων Α/θμιας Εκπαίδευσης Β΄, Γ΄, Δ΄ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής.
 2. Κάθε μαθητής/τρια έχει δικαίωμα να συμμετάσχει σε μία μόνο από τις τρεις κατηγορίες: «Νοηματική Ανάγνωση», «Αυθόρμητος Λόγος», «Συζήτηση της γυάλας».
 3. Ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών ανά κατηγορία και ανά τάξη για κάθε σχολείο ορίζεται έως δύο μαθητές/τριες για κάθε κατηγορία. Έτσι ο μέγιστος δυνατός αριθμός μαθητών/τριών για κάθε σχολείο (με δύο τμήματα ανά τάξη) δεν μπορεί να ξεπερνά τους 14 (έως 4 μαθητές/τριες Δ΄ Δημοτικού, έως 4 μαθητές/τριες Ε΄ Δημοτικού, έως 6 μαθητές/τριες ΣΤ΄ Δημοτικού). Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερα τμήματα ανά τάξη αυξάνεται αντίστοιχα ο αριθμός των συμμετεχόντων/ουσών ανά κατηγορία.
 4. Οι μαθητές/τριες που θα λάβουν μέρος στην κατηγορία της «Νοηματικής Ανάγνωσης» θα διαβάσουν ένα σύντομο κείμενο της αρεσκείας τους (απόσπασμα από τα Ανθολόγια Λογοτεχνικών Κειμένων, από λογοτεχνικό, θεατρικό, ποιητικό κείμενο, κτλ.) που δεν θα ξεπερνά τις 10-12 σειρές ή σε κάθε περίπτωση δεν θα ξεπερνά τη χρονική διάρκεια των 2 λεπτών.
 5. Οι μαθητές/τριες που θα συμμετέχουν στην κατηγορία «Αυθόρμητου λόγου» θα χρειαστεί να παρουσιάσουν μία σύντομη αυθόρμητη ομιλία συνολικής διάρκειας 1 ½-2 λεπτών. Τα θέματα του αυθόρμητου λόγου θα είναι είτε τίτλοι ποιημάτων (λέξεις, φράσεις, σύντομες προτάσεις) είτε τίτλοι ζωγραφικών πινάκων, σύμφωνα με τη θεματολογία που επισυνάπτεται. Η επιλογή των θεμάτων στην κατηγορία του Αυθόρμητου Λόγου θα γίνει με την διαδικασία της κλήρωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί δημόσια κατά την έναρξη του Φεστιβάλ τις ημέρες διεξαγωγής του με βάση την δοσμένη θεματολογία. Πριν την έναρξη της ομιλίας των μαθητών/τριών θα τους δίνεται μισό λεπτό για την οργάνωση της σκέψης τους.
 6. Στην κατηγορία της διεξαγωγής επιχειρηματολογικών συζητήσεων μέσα από το ομαδικό παιχνίδι της «Συζήτησης της Γυάλας», όπως περιγράφεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παιχνίδια Ρητορικής Τέχνης στο Σχολείο» (σσ. 114-115) μπορούν να συμμετάσχουν μόνο μαθητές της ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού. Ενδεικτικά θέματα συζήτησης περιλαμβάνονται στη συνημμένη θεματολογία.

 

Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων/ουσών μαθητών/τριών θα είναι περιορισμένος. Όλοι οι μαθητές που θα συμμετάσχουν, καθώς και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί τους θα λάβουν  Έπαινο Συμμετοχής. Το ακριβές πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανακοινωθεί το αργότερο μία εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή του μετά την οριστικοποίηση των συμμετοχών. Τέλος, οι εκπαιδευτικοί που πρόκειται να συμμετάσχουν με τους μαθητές τους στο Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σχετικό επιμορφωτικό σεμινάριο, με εισηγήτρια την κ. Φωτεινή Εγγλέζου, πρόεδρο του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε., Σ.Ε.Ε. 6ου Π.Ε.Κ.Ε.Σ. Αττικής, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθεί ο τρόπος προετοιμασίας των μαθητών για το Φεστιβάλ και θα διευκρινιστούν τυχόν απορίες ως προς τη διαδικασία. Λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή του σεμιναρίου (ημερομηνία, τόπος, ώρες) θα ανακοινωθούν στους συμμετέχοντες/ουσες στο Φεστιβάλ εκπαιδευτικούς με νεότερη ανακοίνωση.

Αναλυτικότερες πληροφορίες, λεπτομέρειες και διευκρινίσεις σχετικά με την προετοιμασία των μαθητών για το Φεστιβάλ και τη διαδικασία διεξαγωγής του εμπεριέχονται στο συνημμένο έντυπο με θέμα: «Αναλυτικές οδηγίες συμμετοχής στο 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης».

Παρακαλούνται οι κ.κ. Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν σχετικά τους εκπαιδευτικούς. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με τις Υπεύθυνες Πολιτιστικών Θεμάτων ανά Διευθυνση.

 

Επισυνάπτονται:

α. έντυπο με θέμα: «Αναλυτικές οδηγίες συμμετοχής μαθητών στο 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης»

β.  Ενδεικτική θεματολογία για το 2ο Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης