19-11-2018: Βιωματικό σεμινάριο εκπαιδευτικών με θέμα: «Καλλιεργώντας την προφορικότητα και τη ρητορική παιδεία, αναφορικά με τη νοηματική ανάγνωση και τον αυθόρμητο επιχειρηματολογικό λόγο»

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.), διοργανώνουν τριήμερο βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων με θέμα: «Καλλιεργώντας την προφορικότητα και τη ρητορική παιδεία, αναφορικά με τη νοηματική ανάγνωση και τον αυθόρμητο επιχειρηματικό λόγο». Οι συναντήσεις του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του 22ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας (Εμμανουήλ Ξάνθου 2). Πρώτη συνάντηση Δευτέρα 19-11-2018, δεύτερη συνάντηση Δευτέρα 11-02-2019 και τρίτη συνάντηση Δευτέρα 08-04-2019 και ώρα 16.30-19.30 (ισχύει για όλες τις συναντήσεις).

Σκοπός των συναντήσεων είναι μέσω της νοηματικής ανάγνωσης, οι μαθητές/τριες να καλλιεργήσουν τη δημόσια ομιλία δίνοντας έμφαση στη νοηματική απόδοση του κειμένου, ώστε να αποδοθεί η γλώσσα των ιδεών και η γλώσσα των συναισθημάτων που αναδύονται μέσα από αυτό. Όσον αφορά την καλλιέργεια του αυθόρμητου λόγου, στόχος είναι οι μαθητές/τριες να μπορούν να αναπτύξουν τη φαντασία, τη δημιουργική και συμβολική σκέψη και να αξιοποιήσουν τεχνικές που θα πυροδοτήσουν την ελεύθερη απόδοση της σκέψης τους (πρόβλημα/λύση, αφήγηση γεγονότων με χρονολογική ακολουθία, παρελθόν/παρόν/μέλλον, προσωποποίηση άψυχων αντικειμένων, τις 5 ρητορικές ερωτήσεις ποιος/πού/πότε/γιατί). Το βιωματικό σεμινάριο αφορά εκπαιδευτικούς Δ΄, Ε, ΣΤ΄Δημοτικού.

Εισηγήτρια θα είναι η κ. Φωτεινή Εγγλέζου, Δρ Διδακτικής της Γλώσσας και Ρητορικής, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας, Συντονίστρια του 6ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής.

Αιτήσεις συμμετοχής εγγράφως και αποστολή στο Γραφείο μας με fax (22210.73410 & 22210.77012) ή με e-mail (drastiriotites@dipe. eyv. sch.gr) το αργότερο μέχρι  την  Πέμπτη 15 Νοεμβρίου.

Ο  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ  ΕΥΒΟΙΑΣ

 Δρ. Κωνσταντίνος  Ζημιανίτης