02.02.2023. Προπαρασκευαστικό Διαδικτυακό Σεμινάριο για το 5ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης: «Παιχνίδια Ρητορικής Τέχνης στο Σχολείο: Σκέφτομαι… Εκφράζομαι… Επικοινωνώ: Λόγος και μαγευτικές ιστορίες. Μιλώντας με τα παραμύθια, μιλώντας για τα παραμύθια…»

Σας ενημερώνουμε πως οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση Ανατολικής Αττικής, Α΄ Αθήνας, Γ΄Αθήνας και Πειραιά, δια των Υπεύθυνων Πολιτιστικών Θεμάτων, διοργανώνουν σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδος (ΙΡΕΣΕ) το 5ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης.

Στο πλαίσιο του 5ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης η τέχνη του λόγου θα συναντήσει τον «εύθραυστο και αθάνατο» λόγο των παραμυθιών, των φανταστικών ιστοριών. Διαχρονικά, τα παραμύθια, ενεργοποιούν τη φαντασία, προβληματίζουν τα παιδιά αναφορικά με προβλήματα της ζωής και της ανθρώπινης φύσης, δίνουν παρηγοριά σε ανησυχίες, φόβους προβλήματα. Γεφυρώνουν το κοινωνικό γίγνεσθαι του χθες με το σήμερα. Πρίγκηπες και χωρικοί, φτωχοί και πλούσιοι, περιπλανώμενοι παραμυθιακοί ήρωες, περιπέτειες παιδιών-προσφύγων, γυμνοί βασιλιάδες, λύκοι και νεράιδες εναλλάσσονται κάπου ανάμεσα στη φαντασία και στην πραγματικότητα, στη μαγική και τη λογική σκέψη, στον συμβολικό και ρεαλιστικό λόγο…

Για την πληρέστερη ενημέρωση και προετοιμασία των εκπαιδευτικών που θα συμμετέχουν με τους μαθητές τους στο 5ο Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης, σε συνέχεια αντίστοιχων σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν κατά τα προηγούμενα σχολικά έτη, θα πραγματοποιηθεί και φέτος προπαρασκευαστικό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Παιχνίδια Ρητορικής Τέχνης στο Σχολείο: Σκέφτομαι… Εκφράζομαι… Επικοινωνώ: Λόγος και μαγευτικές ιστορίες. Μιλώντας με τα παραμύθια, μιλώντας για τα παραμύθια…»» Το εξ αποστάσεως σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, και ώρα 18.00-20.00, μέσα από την πλατφόρμα webex.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η  εξοικείωση των εκπαιδευτικών με ρητορικά παιχνίδια, σύγχρονες παραλλαγές των ρητορικών προγυμνασμάτων, με τη νοηματική ανάγνωση, τον αυθόρμητο λόγο και την ανταλλαγή επιχειρημάτων σε διαλογικό πλαίσιο (π.χ. εικονικές δίκες παραμυθιών, η αντιλογία της γυάλας κ.ά.), η ενδυνάμωση του προφορικού λόγου των μαθητών/τριών και η καλλιέργεια των δεξιοτήτων ζωής (life skills). Η άσκηση στην τέχνη του λόγου συντελεί στο να γνωρίσουν και να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές/τριες τον εαυτό τους και τον κόσμο, να εκφραστούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να επικοινωνήσουν. Επισημαίνεται ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Παιχνίδια Ρητορικής Τέχνης στο Σχολείο: Σκέφτομαι… Εκφράζομαι… Επικοινωνώ» είναι εγκεκριμένο από το Υ.ΠΑΙ.Θ. για το σχολικό έτος 2022-2023 (υπ. Αρ. Φ.5/ 85096/ΛΑ/88668/Δ1 /18-07-2022 έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ. με θέμα: «Έγκριση εκπαιδευτικού προγράμματος του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας -Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.»).

Το σεμινάριο απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με τους μαθητές τους στο 5ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης για μαθητές των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 7 Μαΐου 2023 στους χώρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, ενώ θα ακολουθήσει και έγγραφο προς τα σχολεία με αναλυτικές οδηγίες συμμετοχής.

Εισηγήτρια του βιωματικού σεμιναρίου θα είναι η κ. Φωτεινή Εγγλέζου, Εκπαιδευτικός (ΠΕ70), Δρ. της Διδακτικής της Γλώσσας, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Πειραιά, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.).

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο σεμινάριο παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα στον σύνδεσμο https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScCNpxiXG8xmgac6L-lOUItV0trqdqowXTS7ab4f7Qp5cLt3Q/viewform μέχρι την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023. Όλες οι συμμετοχές θα γίνουν δεκτές και οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τον σύνδεσμο παρακολούθησης στο mail που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους.

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.