04.02.2023.Πρόσκληση συμμετοχής στην εκπαιδευτική δράση: «Εβδομάδα Ειρήνης στα Σχολεία του Αλίμου»

Κατά το τρέχον σχολικό έτος 2022-2023 η Δ.Ε.Π. Αλίμου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών & Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.), με αφορμή τη διοργάνωση των 3ων Θουκυδίδειων Ρητορικών Αγώνων με τίτλο Μιλώντας για τον πόλεμο και την ειρήνη, λοιπόν…, προσκαλούν όλα τα σχολεία του Δήμου Αλίμου (Νηπιαγωγεία-Δημοτικά-Γυμνάσια-Λύκεια) να συμμετέχουν στην ευρύτερη εκπαιδευτική δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τίτλο: «Εβδομάδα Ειρήνης στα Σχολεία του Αλίμου».

Στόχος της εκπαιδευτικής δράσης είναι να αναδειχθεί η σπουδαιότητα της καλλιέργειας και ενδυνάμωσης της κουλτούρας ειρήνης στον χώρο των σχολείων του Αλίμου. Η εκπαίδευση για την ειρήνη αποσκοπεί στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στάσεων και γνώσεων των μαθητών/τριών όλων των βαθμίδων μέσα από συνεργατικές, διαλογικές και συμμετοχικές μεθόδους μάθησης μέσα σε ένα περιβάλλον αποδοχής της διαφορετικότητας, σεβασμού και φροντίδας. Πώς καλλιεργούμε την κουλτούρα της ειρήνης στα σχολεία μας; Πώς αναδεικνύουμε στους/στις μαθητές/τριές μας ότι υπάρχουν εναλλακτικές μορφές σκέψης και δράσης που αντίκεινται στη βία; Πώς θα βοηθήσουμε τους/τις μαθητές/τριές μας να συνειδητοποιήσουν ότι η αρμονική και ειρηνική συνύπαρξη με τους γύρω μας προϋποθέτει από τον καθένα μας την ανάληψη ατομικής όσο και συλλογικής ευθύνης; Πώς θα τους βοηθήσουμε να επιλύουν τις διαφορές τους αρμονικά;

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων καλές εκπαιδευτικές πρακτικές μπορούν να αναπτυχθούν και παρουσιαστούν στα σχολεία την εβδομάδα 2-8 Μαΐου 2023. Αναφέρονται, ενδεικτικά, οι ακόλουθες:

  • Oργάνωση μαθητικών συνελεύσεων για τη διάχυση μηνυμάτων και πρακτικών που σχετίζονται με την ειρηνική επίλυση συγκρούσεων μέσα στον χώρο της τάξης ή/και του σχολείου.
  • Παρουσίαση καλών πρακτικών διαμεσολάβησης ομηλίκων για την επίλυση συγκρούσεων.
  • Επιβράβευση θετικών μορφών συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να αναγνωριστούν τμήματα ή/και τάξεις που κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους συνέβαλαν στη διαμόρφωση κουλτούρας ειρήνης στη σχολική μονάδα μέσα από την υιοθέτηση θετικών μορφών συμπεριφοράς.
  • Παρουσίαση των κειμένων «υπόσχεσης» κάθε τμήματος στην ειρήνη. Τα κείμενα αυτά εκφράζουν τη δέσμευση των μαθητών/τριών σε πρακτικές ειρηνικής συνύπαρξης με τους άλλους.
  • Διαγωνισμός ζωγραφικής/κολάζ συμβόλων ειρήνης, πινάκων ειρήνης (ατομικά ή ομαδικά), μάνταλα (γεωμετρικά σχήματα που συμβολίζουν το σύμπαν, την ειρήνη και την ενότητα).
  • Δημιουργία και ανάρτηση συνθημάτων για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη σε διάφορες γλώσσες στον χώρο της τάξης/σχολείου.
  • «Μοιραζόμαστε το φαγητό μας». Οι μαθητές/τριες φέρνουν στο σχολείο διάφορα εδέσματα και τα μοιράζονται με συμμαθητές/τριές τους (σε πολυπολιτισμικές τάξεις η πρακτική αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον).
  • Δημιουργία τραγουδιών για την ειρήνη, ηχογράφηση και παρουσίασή τους από τους/τις μαθητές/τριες.
  • «Πράξεις ευγένειας και ειρήνης»: σε χαρτόνια μέσα στην τάξη οι μαθητές/τριες, ανώνυμα, γράφουν πράξεις ευγένειας και ειρήνης που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
  • Εβδομάδα μη αρνητικής κριτικής. Οι μαθητές/τριες δεσμεύονται υπογράφοντας συμβόλαιο μέσα στην τάξη να μην κριτικάρουν αρνητικά ή/και με απρεπή τρόπο συμμαθητές/τριές τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
  • Σύντομα βίντεο σχετικά με την ειρηνική συνύπαρξη όλων μέσα στο σχολείο.
  • Ατομικές εργασίες μαθητών/τριών αναφορικά με θέματα ειρηνικής επίλυσης συγκρούσεων, αντιμετώπισης bullying, αποδοχής κτλ. (δοκίμια, μαθητικά άρθρα για την ιστοσελίδα ή την εφημερίδα κλπ, έκτασης 400 λέξεων / 3 συμμετοχές ανά Γυμνάσιο/Λύκειο και 2 συμμετοχές ανά Δημοτικό, υποβολή από τους/τις εκπαιδευτικούς των μαθητών/τριών).
  • Δημιουργία podcast, θεατρικά σκετς κ.ά.

Οι σχολικές μονάδες, που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική δράση μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 στη Δ.Ε.Π. Αλίμου (e-mail: dimotiki.epit.paideias.alimou@gmail.com), αναγράφοντας τη δραστηριότητα που θα πραγματοποιήσουν, σύντομα σχόλια για αυτήν (μία σύντομη παράγραφος 6-7 γραμμών), τον αριθμό των μαθητών/τριών που θα συμμετέχουν σε αυτή και τα ονόματά τους και το όνομα του/της υπεύθυνου/νης εκπαιδευτικού του τμήματος. Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορείτε να καλέσετε στο 6973202568 (κ. Ντόρα Δανοχρήστου).

Μετά την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (2-8 Μαΐου 2023) και μέχρι την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023, τα σχολεία μπορούν να υποβάλουν στη Δ.Ε.Π. Αλίμου σε ψηφιοποιημένη μορφή (π.χ. βίντεο, αρχεία ήχου, παρουσιάσεις power point, scanning έργων ζωγραφικής, φωτογραφίες, ψηφιοποιημένα κείμενα κ.ά.)  μία (1) από τις δράσεις που οργάνωσαν στη σχολική τους μονάδα κατόπιν δικής τους επιλογής.

Οι υποβληθείσες δράσεις μπορούν να παρουσιαστούν από εκπροσώπους εκπαιδευτικών μαθητών/τριών κάθε σχολικής μονάδας (διάρκεια παρουσίασης 15΄) την Κυριακή 14 Μαΐου 2023 στο πλαίσιο της υλοποίησης των 3ων Θουκυδίδειων Ρητορικών Αγώνων. Συμπληρωματικά, οι ιστότοποι των σχολικών μονάδων μπορούν να φιλοξενήσουν τη δράση και να διαχέουν τα αποτελέσματά της.

Ευχόμαστε το κάλεσμα να βρει ανταπόκριση από όλα τα παιδιά, τους εφήβους και τις/τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων του Δήμου Αλίμου, καθώς επιδιώκει να συνδέσει τη σχολική ζωή με την κουλτούρα της ειρήνης, της συνεργασίας, της αποδοχής.

Περιμένουμε με χαρά να θαυμάσουμε τις δημιουργίες όλων!

Home - Peace School