22.05.2021. Oλοκλήρωση α΄μέρας Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης για μαθητές/τριες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ Ρητορικής για μαθητές/τριες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης! Είχαμε τη χαρά να μοιραστούμε ένα γιορτινό, πραγματικά, πρωινό με τη συμμετοχή 98 μαθητών/τριών από 18 σχολεία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄και Γ΄Αθήνας δια της υποστήριξης των υπεύθυνων πολιτιστικών θεμάτων κκ. Ελένης Κατσούφη και Μαρίας Μαγαλιού. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις/τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι/ες, με κέφι και ενθουσιασμό, στήριξαν την προσπάθεια στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Περιμένουμε με χαρά την ολοκλήρωση του φεστιβάλ αύριο, με τη συμμετοχή μαθητών/τριών από τις Διευθύνσεις Ανατολικής Αττικής και Δ΄Αθήνας!!!

 

Μερικά σχόλια από τους συμμετέχοντες/τις συμμετέχουσες εκπαιδευτικούς:

1) Ως εκπαιδευτικός ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με ένα πρόγραμμα αυτού του είδους. Δεν γνώριζα ότι υπάρχουν παιχνίδια νοηματικής ανάγνωσης, αυθόρμητου λόγου και γενικά παιχνίδια μέσα από τα οποία τα παιδιά μπορούν να καλλιεργήσουν τον προφορικό τους λόγο και να ασκηθούν ώστε να λειτουργούν ως αποτελεσματικοί ομιλητές σε ζητούμενες επικοινωνιακές περιστάσεις. Επιπλέον, μέσω της ενασχόλησης με το πρόγραμμα δόθηκε στο μάθημα της Γλώσσας μια άλλη διάσταση, το μάθημα καθαυτό έγινε πιο ενδιαφέρον και πιο ελκυστικό – οι μαθητές και οι μαθήτριές μου αγκάλιασαν το πρόγραμμα με ενθουσιασμό.

2) Πολλά συναισθήματα : ευχαρίστηση , αισιοδοξία, έκπληξη, αγάπη! Ήταν ένα πολύ ευχάριστο project μέσα στην πανδημία !

3) Προσωπικά είμαι συγκινημένη για τη συμμετοχή των μαθητών μου, αλλά και των συναδέλφων μου! Χαίρομαι που είμαι μέλος αυτής της μοναδικής ομάδας! Έχει γίνει η αρχή για την έκφραση των σκέψεων τους αυθόρμητα αλλά και συντονισμένα!

4) Αυτά τα τρία χρόνια που συμμετέχω στο φεστιβάλ τα παιδιά ενθουσιάζονται από τη διαδικασία και εγώ βλέπω ένα νέο τους πρόσωπο και τα μαθαίνω ακόμα καλύτερα. Έχω την αίσθηση ότι «ελευθερώνονται».

5) Εισέπραξα την αγάπη των μαθητών μου και την εμπιστοσύνη τους.

6) Καταφέραμε να εντάξουμε μια διδακτική ώρα την εβδομάδα για την αγωγή του λόγου, ώστε να δουλέψουμε πιο στοχευμένα το συγκεκριμένο κομμάτι και να το αναδείξουμε στον βαθμό που του αρμόζει.

7) Δοκιμάστηκα σε κάτι καινούριο για μένα, διάβασα περισσότερο, συνεργάστηκα με γονείς και εφάρμοσα παιδαγωγικές τεχνικές (διαλόγου, καταιγισμό ιδεών, μαιευτική μέθοδο κλπ) που δε μου δίνεται η δυνατότητα να τις ακολουθήσω στα καθημερινά μου μαθήματα.

8) Πέρασα όμορφο χρόνο και γελάσαμε με τους μαθητές μου…

9) Η ευκαιρία που τους δόθηκε να καλλιεργήσουν τον προφορικό τους λόγο και να κατανοήσουν τη σημαντικότητά του. Επίσης, να ανακαλύψουν τις δυνατότητες του εαυτού τους και τη χαρά της συμμετοχής και της προσπάθειας.

10) Οι μαθητές μας με τη συμμετοχή τους καταφέρνουν να εκφραστούν μπροστά στο κοινό, ξεπερνούν τον φόβο της έκθεσης συντονίζοντας όλες τις αισθήσεις τους. Κυρίως χαίρονται και αυτό φαίνεται στο πλατύ χαμέγελό τους στο τέλος!