23.05.2021. B΄μέρα Φεστιβάλ ρητορικής τέχνης για μαθητές/τριες Π.Ε. Αν. Αττικής, Β΄, Γ΄και Δ΄Αθήνας. «Σκέφτομαι… Εκφράζομαι… Επικοινωνώ… Δίνω φωνή στα δικαιώματά μου».

Ναι, ο Παράδεισος δεν ήταν μια νοσταλγία.
Ούτε, πολύ περισσότερο, μια ανταμοιβή.
Ήταν ένα δικαίωμα… (Οδυσσέας Ελύτης)
Το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Μαΐου γιορτάσαμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Χάρη στην αξιοποίηση της ρητορικής τέχνης, στο πλαίσιο του «3ου Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης… Δίνω φωνή στα δικαιώματά μου…» 37 σχολεία και 185 μαθητές/τριες από τις Διευθύνσεις Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, Β΄, Γ΄και Δ΄Αθήνας, δια των υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων, κκ. Χρύσας Κουράκη, Ελένης Κατσούφη, Μαρίας Μαγαλιού και Λώρας Πετροπούλου και τη συνεργασία του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.), αντάμωσαν, έστω και διαδικτυακά. Μετέφεραν ουσιαστικά μηνύματα και επιχειρήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από τη νοηματική ανάγνωση ποικίλων κειμένων, την παραγωγή αυθόρμητου λόγου και την ανταλλαγή επιχειρημάτων.
Ευχαριστούμε από καρδιάς την προσπάθεια, το κέφι και την αγάπη με την οποία περιέβαλαν την εκδήλωση εκπαιδευτικοί, γονείς και, κυρίως, μαθητές/τριες σε μια δύσκολη περίοδο, όπως αυτή της πανδημίας. Οι μαθητές/τριες μίλησαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και προβληματίστηκαν σε σχέση με αυτά, εκπλήσσοντάς μας με τη δύναμη και τη χάρη του λόγου και της σκέψης τους…
Οφείλουμε ένα θερμό ευχαριστώ στον Διευθυντή Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, κ. Δημήτρη Νικολετσόπουλο, ο οποίος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του. Από καρδιάς ευχαριστούμε και τον κ. Ιωάννη Μαριόλη, Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δ. Αλίμου, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ενθαρρύνοντας την καλλιέργεια των προφορικών δεξιοτήτων των μελλοντικών ενεργών πολιτών.
Αποχωριστήκαμε με την ελπίδα ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα στο προσεχές διάστημα να διοργανώσουμε ένα ‘ζωντανό’ φεστιβάλ και να απολαύσουμε την ανθρώπινη παρουσία ο ένας του άλλου. Ένα ανθρώπινο δικαίωμα που έχουμε στερηθεί όλοι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο της πανδημίας! Να είμαστε όλοι και όλες καλά μέχρι τότε!