Πρόσκληση συμμετοχής στον Ρητορικό-Θεατρικό Όμιλο του ΙΡΕΣΕ: «ῬηΘῆναι»… σημαίνει «Nα ειπωθεί …»

 

 

«Εισαγωγή στη ρητορική του θεατρικού λόγου»
 Α΄ Κύκλος συναντήσεων: Μάρτιος-Μάιος 2019
4ο Γυμνάσιο Αλίμου (Μ. Αλεξάνδρου 16,  Άλιμος)

Το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας στο πλαίσιο των δράσεων ανάδειξης και μελέτης της ρητορικής ως τέχνης, γνώσης και δεξιότητας ζωής με σοβαρό αντίκτυπο στην προσωπική εξέλιξη αλλά και την καλλιέργεια δημοκρατικών αρχών και προτύπων αποτελεσματικής επικοινωνίας και έκφρασης, καλεί τα μέλη του αλλά και όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη του λόγου στη «συμ-βιωτική σχέση» της με άλλες μορφές τέχνης, όπως αυτής του Θεάτρου, να συμμετάσχουν στον 1ο Κύκλο συναντήσεων του Ρητορικού-Θεατρικού Ομίλου «Ῥηθῆναι».

Ειδικότερα, ο Ρητορικός-Θεατρικός‘Ομιλος του Ι.Ρ.Ε.ΣΕ. «Ῥηθῆναι» ευελπιστεί:

Να αποτελέσει ένα δραστήριο και ζωντανό κύτταρο προαγωγής της τέχνης του λόγου (λόγου, πάθους και ήθους) δια του θεάτρου.

Nα φέρει με βιωματικό τρόπο τους συμμετέχοντες  σε επαφή με την πολυδιάστατη τέχνη και τις τεχνικές του Θεάτρου παρέχοντας ευκαιρίες δημιουργικής ενασχόλησης και καλλιέργειας δεξιοτήτων λεκτικής και μη λεκτικής (σωματικής) έκφρασης και επικοινωνίας, νοηματικής ανάγνωσης, αφήγησης ή αυθόρμητου λόγου, έκθεσης σε κοινό, διαλεκτικής ανταλλαγής απόψεων, επιχειρηματολογίας.

Nα κινητοποιήσει και ενισχύσει την κριτική ικανότητα και την ερευνητική κλίση του ατόμου μέσα από τη μελέτη ρόλων και καταστάσεων.

Nα συμβάλει στη διερεύνηση ατομικών και κοινωνικών αναπαραστάσεων, στη διεύρυνση γνώσεων και δεξιοτήτων, στην ανάδειξη και επεξεργασία ζητημάτων που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο και την κοινωνία.

Nα προσφέρει μέσα από την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη θεατρική τέχνη και πρακτική, και τη μελέτη πρωτότυπων κειμένων, διακειμενικών συνθέσεων ή κλασικών και σύγχρονων λογοτεχνικών ή θεατρικών έργων, τη δυνατότητα να διερευνήσουν τη σχέση ρητορικής και θεάτρου και, ταυτόχρονα, να εξελίξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Nα αποτελέσει ένα τόπο συνάντησης, αλληλεπίδρασης, έκφρασης και δημιουργίας, αισθητικής απόλαυσης και ψυχ-αγωγίας, ανάδυσης ιδεών και πρωτότυπων εκπαιδευτικών πρακτικών, διασύνδεσης της ρητορικής τέχνης με τις ανάγκες και απαιτήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας αλλά και τις προκλήσεις του μέλλοντος καθώς και της συμβολής της στην καλλιέργεια ενεργών και ενσυνείδητων δημοκρατικών πολιτών.

Ο Α΄ κύκλος λειτουργίας του Ομίλου διάρκειας έξι συναντήσεων, από τον Μάρτιο έως το Μάιο του 2019, θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα του 4ου Γυμνασίου Αλίμου (Μ. Αλεξάνδρου 16, Άλιμος).

Οι συναντήσεις θα έχουν δίωρη διάρκεια (18:30-20:30) και θα πραγματοποιηθούν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες με σταθερά καθορισμένη ως ημέρα συνάντησης, την Τρίτη.

Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος λόγω του βιωματικού χαρακτήρα των συναντήσεων (20), ενώ η παρακολούθηση του συνόλου των συναντήσεων (πλην μίας προαιρετικής στις 14/5) δεσμεύει τα μέλη.

Η παρακολούθηση των συναντήσεων του Ομίλου δεν επιβαρύνει οικονομικά τους συμμετέχοντες.

Πρόγραμμα:

  • Τρίτη 12 Μαρτίου: Παρουσίαση του προγράμματος. Η ρητορική και το Θέατρο: μια σχέση αλληλεπίδρασης.
    Γνωριμία των μελών του Ομίλου
  • Τρίτη 26 Μαρτίου: Ο άρρητος λόγος του σώματος: Σωματική ενεργοποίηση και έκφραση, Παιχνίδια επικοινωνίας. Κινητικοί Αυτοσχεδιασμοί. Στατικές εικόνες.
  • Τρίτη 9 Απριλίου: Ο λόγος της φωνής-Η απόδοση των σημαινομένων: Νοηματική Ανάγνωση. Παιχνίδια με τη φωνή, τους ήχους, το ρυθμό και το συναίσθημα. Η φωνή και το σώμα. Κινητικοί και λεκτικοί αυτοσχεδιασμοί.
  • Τρίτη 16 Απριλίου: Δραματουργική ανάλυση κειμένου – Αυθόρμητος λόγος: “Διερευνητική ανάγνωση”. Βιωματική προσέγγιση του δραματικού ενδοκειμενικού κόσμου. Τεχνικές Εκπαιδευτικού Θεάτρου.
  • Τρίτη 7 Μαΐου: Επιλογή δραματικών κειμένων/ αποσπασμάτων παρουσίασης. Δραματική σύγκρουση και Αντιλογίες
  • Τρίτη 14 Μαΐου: (προαιρετική συνάντηση) Προετοιμασία παρουσιάσεων
  • Τρίτη 28 Μαΐου: Παρουσίαση Θεατρικού Αναλόγιου ή Ομιλιών-Αποτίμηση.

Την οργάνωση και το συντονισμό των συναντήσεων του Α΄ Κύκλου θα έχει η κα Ιωάννα Μενδρινού, Ειδική Γραμματέας του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε., Εκπαιδευτικός, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στο Θέατρο στην Εκπαίδευση, Διδάκτωρ Θεατρολογίας.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής έως την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019  στην ηλεκτρονική φόρμα:

https://docs.google.com/forms/d/18zLGCC2HjfP1BBMYX6YuOkF9zX6UWif9x0YHgpk3L5g/edit?usp=drive_web  

Η ενημέρωση για την αποδοχή ή όχι της αίτησης συμμετοχής θα γίνει μέσω email.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στο email: irese.rhetoric@gmail.com

 Η πρόεδρος του Δ.Σ.

Φωτεινή Εγγλέζου