14.11.2023. O Λόγος για τις αξίες ζωής και η αξία της ρητορικής τέχνης στη ζωή μας… Σεμινάριο ρητορικής τέχνης για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Στο πλαίσιο προτετοιμασίας για τη διοργάνωση του 6ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης για μαθητές/τριες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.) σε συνεργασία με τους/τις υπεύθυνους/νες πολιτιστικών θεμάτων Α΄, Αθήνας, Δ΄Αθήνας, Ανατολικής Αττικής και Πειραιά συν-διοργάνωσαν την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 προπαρασκευαστικό σεμινάριο εκπαιδευτικών.

Φέτος επιδιώκεται μέσα από την τέχνη του λόγου να αναδειχθεί η διαχρονική σχέση της ρητορικής με τις αξίες ζωής. Καθημερινά, ο Λόγος, ως σκέψη και έκφραση,  διαρρέει τις αλληλεπιδράσεις με τους/τις φίλους/ες, την οικογένεια, τους/τις συνεργάτες και δικαιολογεί αποφάσεις που καλούμαστε να λάβουμε καθώς και επακόλουθες δράσεις. Οι γλωσσικές επιλογές δεν περιορίζονται στην επιλογή απλών λέξεων, σχημάτων λόγου, γλαφυρών αφηγήσεων, πειστικών επιχειρημάτων… Οι γλωσσικές επιλογές αντανακλούν και ηθικές επιλογές, οι οποίες σχετίζονται με τον σεβασμό των συνανθρώπων και την αρμονική συνύπαρξη μαζί τους. Οι γλωσσικές επιλογές έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τον “μικρό-κοσμο”  μέσα στον οποίο δρούμε αλλά και να επιφέρουν συνέπειες στην κοινωνία.

Ο προβληματισμός και η έκφραση των μαθητών/τριών για αξίες ζωής, όπως ο σεβασμός, η υπευθυνότητα, η συνεργασία, η ειλικρίνεια, ο διάλογος, η δικαιοσύνη συμβάλλουν τόσο στην ισορροπημένη συγκρότηση της ατομικής και της κοινωνικής ταυτότητάς τους όσο και στη διασφάλιση των προϋποθέσεων για μια ειρηνική ζωή με πολλές θετικές ατομικές εμπειρίες και κοινωνική ευημερία.

Ευχαριστούμε όλες και όλους που συμμετείχαν στο σεμινάριο, ενώ προετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για το 6ο Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης για μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης!!! Μείνετε συντονισμένοι!!!