17.02.2023. Πρόσκληση σε διαδικτυακό σεμινάριο αφήγησης με τίτλο: «Από τις Απόκριες στο Πάσχα: Αφηγήσεις με αφετηρία λαϊκά παραμύθια, μύθους και παραδόσεις»

 

Bρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι ξεκινά ο πρώτος κύκλος διαδικτυακών επιμορφωτικών σεμιναρίων του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών για το έτος 2022-2023. Ξεκινάμε με τον αγαπητό σε όλους μας Δημήτρη Μάλλη, δάσκαλο, αφηγητή, συγγραφέα και μέλος του Δ.Σ. του ΙΡΕΣΕ και το σεμινάριο με τίτλο: «Από τις Απόκριες στο Πάσχα: Αφηγήσεις με αφετηρία λαϊκά παραμύθια, μύθους και παραδόσεις». Πρόκειται για ένα εργαστήρι αφήγησης, το οποίο στοχεύει να μας δώσει ιδέες, υλικό και τρόπους για τις αφηγήσεις μας τις Απόκριες, τη Σαρακοστή και το Πάσχα και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, αφηγητές και όσους αγαπούν τα παραμύθια και την αφήγηση.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και ώρες 18.00-20.00: α) την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου και β) την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023 και θα ολοκληρωθεί με μία… δια ζώσης δράση-έκπληξη την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023. Όσοι και όσες εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής, παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ακόλουθη google form, για να λάβουν το link μέσω του οποίου θα συνδεθούν στο σεμινάριο, καθώς ο αριθμός συμμετεχόντων θα περιοριστεί στα 25 άτομα.
(https://docs.google.com/…/1pVEOpmCk8n0QlF0FCABgjV3…/edit)
Ακολουθεί παρακάτω η λεπτομερέστερη περιγραφή του σεμιναρίου.
Στόχος του εργαστηρίου αφήγησης είναι να μας δώσει ιδέες, υλικό και τρόπους για τις αφηγήσεις μας με θέμα τις Απόκριες, τη Σαρακοστή και το Πάσχα. Στο εργαστήρι θα γνωρίσουμε ιστορίες μεταμόρφωσης, ιστορίες για τη μάσκα και το προσωπείο από τη λαϊκή παράδοση και τη μυθολογία, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ημέρες της αποκριάς και όχι μόνο. Θα παίξουμε παιχνίδια αφήγησης, θα πειραματιστούμε με την εικονοποιία και τον εγκιβωτισμό. Θα δουλέψουμε απλές τεχνικές έκφρασης στη φωνή και στο σώμα και θα εντάξουμε στην αφήγησή μας ήχους, μουσικές και αντικείμενα. Θα προτείνουμε ιδέες για να επιτύχουμε διαδραστικότητα στην αφήγησή μας, πειραματιζόμενοι με ιστορίες σχετικές με τη Σαρακοστή και το Πάσχα. Τέλος, αξιοποιώντας τις λειτουργίες του Propp, και όλα όσα συζητήσαμε, θα δημιουργήσουμε τη δική μας ιστορία, που θα αφηγηθούμε στην ομάδα.