4 & 5 Ioυνίου 2022. 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης για μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση ανακοινώνουμε ότι ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία το 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης για μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Ανατολικής Αττικής, Β΄, Γ΄και Δ΄Αθήνας, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022. Παρά τη σιωπή που άπλωσε η πανδημία και τον ήχο των όπλων που σκορπίζουν θλίψη στην ανθρωπότητα, το θέμα του φετινού φεστιβάλ «Ο λόγος για τη μουσική… η μουσική του λόγου…» κατάφερε να εμπνεύσει εκατόν ογδόντα μαθητές/τριες από είκοσι τρία Δημοτικά Σχολεία της Αττικής, οι οποίοι/ες ένωσαν τις φωνές τους, για να μιλήσουν για τη μελωδία της ειρήνης και τη δύναμη της μουσικής στο αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου αλλά και στη ζωή, ενώ έστειλαν -ανάμεσα σε άλλα- το ηχηρό μήνυμα ότι «αν ο βασιλιάς αγαπά τη μουσική τότε δεν θα υπάρχει άδικο στη χώρα».
Είναι πολλά τα ευχαριστώ που πρέπει να ειπωθούν φέτος για την επιτυχή ολοκλήρωση του Φεστιβάλ Ρητορικής. Ευχαριστούμε θερμά τις/τους προσκεκλημένους που τίμησαν με την παρουσία και τους χαιρετισμούς τους τη διοργάνωση: την Κα Μαρία Παπαδημητρίου, Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Γ΄Αθήνας, την Κα Στεφανία Μεράκου, Διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη, τον κ. Αλέξανδρο Χαρκιολάκη, Διευθυντή του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», τον κ. Γιάννη Μαριόλη, Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Αλίμου και αντιπρόεδρο του ΙΡΕΣΕ.
Ευχαριστούμε από καρδιάς τις υπεύθυνες Πολιτιστικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Ανατολικής Αττικής, Β΄, Γ΄, και Δ΄Αθήνας, κκ. Χρύσα Κουράκη, Ελένη Κατσούφη, Μαρία Μαγαλιού και Λώρα Πετροπούλου για την τετραετή στήριξη του Φεστιβάλ Ρητορικής και για την φιλική και γόνιμη συνεργασία τόσων χρόνων.
Ευχαριστούμε τις/τους εκπαιδευτικούς που, παρά τις αντίξοες συνθήκες, συνεχίζουν να εμπνέουν τους/τις μαθητές/τριες με το παράδειγμά τους, ανοίγοντας γνωστικούς ορίζοντες, παρέχοντας διαρκή ερεθίσματα για την καλλιέργεια του προφορικού λόγου, της επιχειρηματολογικής, κριτικής και δημιουργικής σκέψης, των επικοινωνιακών και εκφραστικών δεξιοτήτων των μαθητών/τριών. Χάρη στη δική τους υποστήριξη τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με μια πλειάδα εξαίρετων αναγνωσμάτων, γνώρισαν εξέχουσες μουσικές φυσιογνωμίες, προβληματίστηκαν, επιχειρηματολόγησαν, μίλησαν αυθόρμητα αναφορικά με την αξία της μουσικής στη ζωή των ανθρώπων.
Μα πάνω απ΄όλα ευχαριστούμε τους/τις μαθητές/τριες που κάθε χρόνο με τη ζωντάνια, τον αυθορμητισμό, τη δίψα τους για μάθηση και έκφραση συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Ρητορικής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Φέτος ακόμα περισσότερο μας πρόσφεραν την ελπίδα για ένα «αύριο» όπου ως μελλοντικοί πολίτες θα έχουν περισσότερο αναπτυγμένη την αίσθηση της συμμετοχής μέσω του Ήθους, του Πάθους και του Λόγου στη διαμόρφωση μιας ειρηνικής και δίκαιης κοινωνικής πραγματικότητας.