Πρόσκληση σε διαδικτυακό σεμινάριο αγωγής λόγου με τίτλο «Το ταξίδι της φωνής»

Ο ρήτορας οφείλει να προσαρμόζεται στις ρητορικές συνθήκες και να εκπέμπει το μήνυμά του μέσα σε αυτές, το ίδιο αποτελεσματικά, το ίδιο ελκυστικά, το ίδιο επιδραστικά… Αυτό θα επιδιώξουμε να κάνουμε και εμείς το επόμενο διάστημα μέσα από έναν κύκλο επιμορφωτικών σεμιναρίων με στόχο να βρεθούμε κοντά και να μοιραστούμε την αγάπη μας για την τέχνη του λόγου, τη ρητορική, την επιχειρηματολογία, την επικοινωνία, την αφήγηση, το θέατρο, τον δημόσιο λόγο…
Τα θέματα των συναντήσεών μας θα ποικίλουν ανάλογα με τον ομιλητή/τρια. Για τη συμμετοχή σας σε κάθε σεμινάριο θα μπορείτε να δηλώνετε το ενδιαφέρον συμμετοχής σας στην google form που θα σας στέλνεται κάθε φορά. Στη συνέχεια, όσοι/ες έχετε συμπληρώσει τη φόρμα, κατόπιν επικοινωνίας, θα λαμβάνετε με e-mail το link της διαδικτυακής συνάντησης.
Ο κύκλος των διαδικτυακών επιμορφωτικών συναντήσεων θα ξεκινήσει με το σεμινάριο αγωγής λόγου «Το ταξίδι της φωνής». Το σεμινάριο αυτό θα πραγματοποιηθεί σε δύο συναντήσεις: α) τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου και β) την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021 (ώρες 18.00-20.00). Εισηγήτρια του σεμιναρίου θα είναι η κ. Βιβή Αγγελοπούλου, Φιλόλογος, εμψυχώτρια αγωγής λόγου και μέλος του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.
Ακολουθεί η περιγραφή του σεμιναρίου «Το ταξίδι της φωνής»
«Αν αφουγκραστούμε τον εαυτό μας, αν νιώσουμε τον αέρα που τρυπώνει μέσα μας κι ανοίγει τα πνευμόνια, αν παρακολουθήσουμε την αναπνοή μας σε κάθε μας ενέργεια, θα ανακαλύψουμε τη δύναμη της φωνής μας. Το ταξίδι της φωνής είναι ένα μαγευτικό ταξίδι, τόσο οικείο και γνωστό σε όλους μας! Αν κατανοήσουμε τον τρόπο παραγωγής της φωνής μας, τη φυσική λειτουργία της και πώς πρέπει να την χρησιμοποιούμε για να μην την πληγώνουμε, θα την προφυλάξουμε από τυχόν κακώσεις, δεν θα κουραζόμαστε όταν μιλάμε, και θα εξασφαλίσουμε φωνή ζωντανή και ελκυστική.
Αυτό το ταξίδι για την ανακάλυψη της φωνής μας θα το πραγματοποιήσουμε με τα μέλη και τους φίλους του ΙΡΕΣΕ διαδικτυακά. Στις συναντήσεις μας θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε τον τρόπο παραγωγής της φωνής και πώς λειτουργεί. Θα μάθουμε πώς να χρησιμοποιούμε σωστά το εργαλείο της φωνής μας και να αποφεύγουμε τυχόν κακή χρήση της φωνής. Θα ασχοληθούμε με τη σωστή εκφορά του λόγου.
Πιο συγκεκριμένα θα αναλυθεί η σημασία της αναπνοής, η σχέση εισπνοής-εκπνοής, η σχέση αναπνοής-φώνησης και η σχέση της αναπνοής και της φώνησης με τη σωστή στάση του σώματος. Δηλαδή ποια πρέπει να είναι η θέση κεφαλιού, πλάτης, ώμων, λεκάνης κατά τη φώνηση.
Θα αναλυθούν όροι που χρησιμοποιούνται στην ορθοφωνία για τη διαδικασία της φώνησης, όπως έλεγχος της αναπνοής, στήριξη της φωνής (που δίνει όγκο και ένταση στη φωνή), τοποθέτηση της φωνής, χροιά, διαχείριση της ήρεμης αναπνοής.
Τέλος, θα δοθούν συμβουλές και κανόνες, ώστε να έχουμε ωραία φωνή.
Ο ελκυστικός τρόπος ομιλίας τονώνει την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση και λύνει πολλά προβλήματα επικοινωνίας.»
Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές/τριες αλλά και σε όσες/ους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καλύτερα τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της φωνής κατά την επικοινωνία.
Για δήλωση συμμετοχής στα διαδικτυακά σεμινάρια με τον τίτλο «Το ταξίδι της φωνής» μπορείτε να συμπληρώσετε την google form στο ακόλουθο link: