Πανελλήνιο Συνέδριο Ρητορικής Saint-Paul-Δελασάλ/ΙΡΕΣΕ: «Ρητορική και Νομική Επιχειρηματολογία» με προσκεκλημένο ομιλητή τον Σπύρο Βλαχόπουλο, Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Aπό την εποχή του Ερμογένη και τη Θεωρία των Στάσεων μέχρι και σήμερα η επιχειρηματολογία και η χρήση επιχειρημάτων κατέχουν κεντρική θέση στη διεξαγωγή μιας δίκης και την τελική έκβασή της. Αδιαμφισβήτητα, τόσο η Ρητορική όσο και η Νομική Επιχειρηματολογία αποτελούν βασικό κομμάτι της εκπαίδευσης των φοιτητών της Νομικής. Για το λόγο αυτό, με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε τη συμμετοχή του Σπύρου Βλαχόπουλου, Καθηγητή Νομικής Αθηνών στο Πανελλήνιο Συνέδριο: «Η Τέχνη του Λόγου στη Διδακτική Πράξη: Αναζητώντας σύγχρονες μορφές της ρητορικής παιδείας».

Τίτλος της ομιλίας του: «Ρητορική και Νομική Επιχειρηματολογία».

Ακολουθεί το σύντομο βιογραφικό του καθηγητή Σπύρου Βλαχόπουλου:

Ο Σπύρος Βλαχόπουλος (γενν. 1968), αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1990 και το 1995 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μονάχου με θέμα διατριβής τη σχέση της ελευθερίας της τέχνης με την προστασία της νεότητας. Το 2003 εξελέγη λέκτορας, το 2007 επίκουρος, το 2012 αναπληρωτής καθηγητής και το 2016 καθηγητής πρώτης βαθμίδας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Δημόσιο Δίκαιο με έμφαση στο Συνταγματικό Δίκαιο. Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό βιβλίων και άρθρων για θέματα όπως το δικαίωμα αναφοράς του πολίτη, το συνταγματικό πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων, τη συνταγματική προβληματική της κλωνοποίησης, τη διαφάνεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την κρίση του κοινοβουλευτισμού, την ερμηνεία του Συντάγματος και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Δικηγορεί σε υποθέσεις δημοσίου δικαίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα διοικητικά δικαστήρια. Eίναι μέλος Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.