17-4-2018. «Ρητορική παιδεία: από τα διδάγματα του χθες στη σύγχρονη διδακτική πράξη». Βιωματικό Εργαστήριο Φιλολόγων στα Άνω Λιόσια

Την Τρίτη 17 Απριλίου 2018 η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Δυτικής Αττικής, κ. Μαρία Λυμπεροπούλου σε συνεργασία με την υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δυτικής Αττικής, κ. Ξανθίππη Φουλίδη και  το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.) διοργάνωσε  επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο με θέμα: «Ρητορική Παιδεία: Οι αγώνες αντιλογίας στη διδακτική πράξη». Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο 4ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων. Στο πλαίσιο του βιωματικού εργαστηρίου οι συμμετέχουσες /οντες είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν την άρρηκτη διασύνδεση σκέψης και ομιλίας ως εκφάνσεων του Λόγου που μπορεί να καλλιεργηθούν μέσω της  θεωρητικής γνώσης βασικών αρχών της ρητορικής παιδείας και αναδειχθούν χάρη στην πρακτική της ρητορικής τέχνης. Η σύγχρονη καλλιέργεια της ρητορικής στην εκπαιδευτική πράξη, ως τέχνης του «ευ σκέπτεσθαι» και του «ευ λέγειν», δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να εκφράζουν με αυτοπεποίθηση τις απόψεις τους, να σκέφτονται κριτικά τις θέσεις των άλλων, να λειτουργούν ως ενεργοί ακροατές και δημιουργοί νέων ιδεών, να ανταλλάσσουν επιχειρήματα μέσα σε ένα ευγενές διαλογικό πλαίσιο, να καλλιεργούν τη μνήμη, την πειθώ και τη φαντασία, να αναπτύσσουν και να βιώνουν την ομαδικότητα. Διδακτικές και παιδαγωγικές πρακτικές όπως η εκφραστική ανάγνωση, ο αυθόρμητος και προτρεπτικός λόγος, οι αγώνες αντιλογίας παρέχουν πρόσφορο έδαφος για την ανάδειξη των παραπάνω δεξιοτήτων στην εκπαιδευτική πράξη.

Εισηγήτρια του σεμιναρίου ήταν η Φωτεινή Εγγλέζου, Δρ Διδκατικής της Γλώσσας και Ρητορικής, Καθηγήτρια Σύμβουλος στο Ε.Α.Π., Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.)