ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΠΕΝΘΟΣ (3)
Tην Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2026 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η διαδικτυακή επιμορφωτική ημερίδα με τίτλο «Διαχείριση πένθους στη σχολική κοινότητα«.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Π.Ε. Πειραιά, διά της Υπεύθυνης Αγωγής Υγείας κ. Μαρίας Αναγνώστου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών & Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.). Εισηγητές της ημερίδας ήταν: α) η κ. Γιάννα Καλαφατάκη, Ψυχολόγος ΜΑ, Υπαρξιακή Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, η οποία μας συνεπήρε με την ομιλία της με θέμα: Το παιδί αντιμέτωπο με την απώλεια: Κατανοώντας και διευρύνοντας την έννοια της ζωής και του θανάτου και β) ο αντιπρόεδρος του ΙΡΕΣΕ, κ. Δημήτρης Μάλλης, Δάσκαλος, Αφηγητής, Συγγραφέας, ο οποίος μας γοήτευσε με την ομιλία του «Αξιοποιώντας τα λαϊκά παραμύθια και τους μύθους για τη διαχείριση του πένθους στη σχολική τάξη».
Σε μια εποχή όπου το πένθος συχνά αποσιωπάται ή αντιμετωπίζεται με αμηχανία, η ημερίδα ανέδειξε τη δύναμη του λόγου, της αφήγησης και της παιδαγωγικής παρουσίας ως γέφυρες κατανόησης και φροντίδας. Μέσα από την επιστημονική τεκμηρίωση και τη βιωματική αφήγηση, έγινε σαφές ότι η διαχείριση της απώλειας στη σχολική κοινότητα δεν είναι απλώς ζήτημα γνώσης, αλλά πράξη ευθύνης, ενσυναίσθησης και ουσιαστικής επικοινωνίας. Όταν ο λόγος βρίσκει τον σωστό τόπο και χρόνο, μπορεί να μετατρέψει τη σιωπή του πένθους σε χώρο νοήματος, στήριξης και ελπίδας — και το σχολείο σε κοινότητα που μαθαίνει να μιλά, να ακούει και να συνοδεύει.