8 & 10 Aπριλίου 2022. Προκριματικοί μαθητικοί ρητορικοί αγώνες Περιφέρειας Πελοποννήσου

Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Πελοποννήσου (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.), υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, συνδιοργανώνουν τους 6ους
Αγώνες Ρητορικής Τέχνης για μαθητές/τριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνασίων και Λυκείων) της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Στόχος των ατομικών και ομαδικών ρητορικών αγωνισμάτων είναι οι μαθητές/τριες να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές και γλωσσικές δεξιότητές τους, να καλλιεργήσουν τη δημιουργική και την κριτική σκέψη τους, να αρθρώσουν ορθό και τεκμηριωμένο λόγο με αισθητική αξία και
να ασκηθούν στον δημοκρατικό διάλογο. Γενικότερος στόχος των Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής είναι να προωθήσουν τη ρητορική παιδεία ως μέσο ενδυνάμωσης του λόγου και της σκέψης των μαθητών/τριών.
Η ιδιαιτερότητα των Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Περιφερείας Πελοποννήσου έγκειται στο ότι συμπεριλαμβάνουν αγωνίσματα με θέματα και από την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία. Στόχος
είναι να αναδειχθεί η αξία των κειμένων από την αρχαιότητα έως σήμερα και να ενθαρρυνθεί η εμβάθυνση στο περιεχόμενό τους και σε νοήματα που εμπνέουν τον σύγχρονο αναγνώστη.
Θέματα θα αντληθούν από τα σχολικά εγχειρίδια Αρχαίων Ελληνικών από το Πρωτότυπο και από
Μετάφραση, καθώς και από τα εγχειρίδια της Νεοελληνικής Γλώσσας όλων των τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου.
Η θεματική για τους 6ους Μαθητικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης είναι: «Διαχρονικές αξίες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού».
Το ΙΡΕΣΕ ανάμεσα σε άλλους φορείς θα έχει τη χαρά και την τιμή να συμμετέχει στη διοργάνωση των προκριματικών αγώνων στις 8 & 10 Απριλίου 2022 και να εκπροσωπηθεί στην κριτική επιτροπή των Αγώνων Διττών Λόγων Λυκείου από την Φωτεινή Εγγλέζου την Κυριακή 10 Απριλίου 2022.