11.12.2020. Πρόσκληση συγγραφικής συμμετοχής σε συλλογικό τόμο με θέμα: Γυναικείες φιγούρες της Τουρκοκρατίας και της Ελληνικής Επανάστασης: Η ρητορική του φύλου και του αγώνα

ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ: Η ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.) θα επιμεληθεί την έκδοση ενός συλλογικού τόμου/ηλεκτρονικού βιβλίου με τίτλο: Γυναικείες φιγούρες της Τουρκοκρατίας και της Ελληνικής Επανάστασης: Η ρητορική του φύλου και του αγώνα.
Στόχος της έκδοσης είναι η ανάδειξη της γυναικείας υπόστασης στις ποικίλες εκφάνσεις της κατά την ιστορική περίοδο που αρχίζει, χρονικά, με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 και ολοκληρώνεται στα τέλη του 19ου αιώνα στην Ελλάδα. Ειδικότερα, το αφιέρωμα επιδιώκει να αναδείξει: α) τη θέση της γυναίκας στην υπόδουλη κοινωνία της εποχής (π.χ. εργασία, οικονομία, εκπαίδευση κ.ά.), β) τον πολύπλευρο ρόλο και δράση της γυναίκας στην επαναστατική περίοδο του 1821 και γ) την επιρροή και συνεισφορά της στα δημόσια πράγματα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
Η πρόσκληση για την αποστολή άρθρων απευθύνεται:
α) ειδικότερα, σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες/οι εκπονούν εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τον ρόλο των γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 αξιοποιώντας ποικίλες τεχνικές (δημιουργική παραγωγή προφορικού ή/και γραπτού λόγου, νοηματική ανάγνωση, ανταλλαγή επιχειρημάτων, τεχνικές θεάτρου στην εκπαίδευση, υποδύσεις ρόλων κ.ά.) και μέσα (λογοτεχνικά/θεατρικά κείμενα, δημοτικά τραγούδια, αναφορές περιηγητών, έργα τέχνης, που αποδίδουν την ατμόσφαιρα της ιστορικής περιόδου κ.ά.) και,
β) ευρύτερα, σε εκπαιδευτικούς, στελέχη της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ερευνητές με αναπτυγμένο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον για θέματα φύλου και μελέτης της ιστορίας των γυναικών ως δρώντων υποκειμένων μέσα σε συγκεκριμένα ιστορικά περικείμενα, που συσχετίζονται (ή όχι) με την ταυτότητα, την εμπειρία και τη δράση τους.
Για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε μέσω e-mail στο irese.rhetoric@gmail.com. Η υποβολή των άρθρων θα γίνει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021. Στις 15 Ιουλίου 2021 θα γίνει η επιλογή των άρθρων που θα συμπεριληφθούν στον συλλογικό τόμο από κριτική επιτροπή του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε. H έκταση του κάθε άρθρου δεν θα ξεπερνά τις 5.000-5.500 λέξεις. Το κείμενο θα είναι γραμμένο σε γραμματοσειρά Bell MT 12 (βάσει του δείγματος προδιαγραφών για τη συγγραφή των άρθρων, το οποίο θα αποσταλεί σε όσα άτομα εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον).
(Πίνακας: Η μάχη της Ακρόπολης, Nicolas Louis Francois Gosse)