4.2.2020: Προπαρασκευαστικό σεμινάριο για το 3ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

«Ναι, κατά τη γνώμη μου καμιά μορφή ρητορικής δεν είναι πιο πειστική ή δεν
ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στο μυαλό μας από τη μουσική…
δεν έχει και η μουσική τα σχήματά της, όπως η ρητορική;»
(Ηenry Peacham)

Ενόψει της διοργάνωσης του 3ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από τις Διευθύνσεις Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, Β΄, Γ, και Δ΄Αθήνας δια των υπευθύνων πολιτιστικών θεμάτων  σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας και τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη- Σύλλογος οι Φίλοι της Μουσικής πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020 και ώρες 17.30-20.30 στον όμορφο και φιλόξενο χώρο της Νομικής Βιβλιοθήκης (Μαυρομιχάλη 23) προπαρασκευαστικό σεμινάριο ρητορικής για τους εκπαιδευτικούς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στο φεστιβάλ. Το φετινό φεστιβάλ έχει τον τίτλο: «Παιχνίδια Ρητορικής Τέχνης στο Σχολείο: Σκέφτομαι… Εκφράζομαι… Επικοινωνώ…: Ο Λόγος για τη Μουσική… η Μουσική του Λόγου».

Στο πλαίσιο του 3ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης, η τέχνη του λόγου θα συναντήσει την τέχνη της μουσικής, όπως έγινε και στο πλαίσιο του αποψινού σεμιναρίου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα κληθούν να μιλήσουν για τον κόσμο της μουσικής, στο σπίτι της μουσικής.  Η  μουσική και τα τραγούδια μεταδίδουν με ήθος, πάθος και λόγο στο ακροατήριο ποικίλα μηνύματα μέσα από μελοποιημένα ποιήματα, μουσικά παραμύθια, νανουρίσματα, όπερες… Η μουσική εμπνέει, συγκινεί, προβληματίζει, ψυχαγωγεί χάρη στην επικοινωνιακή σύναμη και την πειθώ που ασκεί σε μεγάλους και μικρούς.

Ο λόγος για τη μουσική λοιπόν, και στο αποψινό σεμινάριο, όπου οι μελωδίες των τραγουδιών εναρμονίστηκαν με νοηματικές αναγνώσεις, την παραγωγή αυθόρμητου λόγου που βασίστηκε σε ηχητικά ερεθίσματα  και την παραγωγή επιχειρημάτων και αντεπιχειρημάτων αναφορικά με θέματα εμπνευσμένα από τον κόσμο της μουσικής από τους εκπαιδευτικούς. Ο λόγος για τη μουσική και η μουσική του λόγου  χάρισαν σε όλους μας ένα εποικοδομητικά ρητορικό αλλά και μελωδικό απόγευμα!

Επιμορφώτρια του σεμιναρίου η Φωτεινή Εγγλέζου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.)